Facebook Pixel

101 mitybos faktas ir grikių nauda sveikatai

101 mitybos faktas ir grikių nauda sveikatai

Šiame straipsnyje sužinosite viską, ką reikia žinoti apie grikius.

Maistingosios medžiagos

Baltymai, mineralai, vitaminai, angliavandeniai yra pagrindinis grikių mitybos komponentas. Grikių maistinė vertė yra daug didesnė nei daugelio kitų javų. 100 g žalių grikių yra 343 g kalorijų, 10 % vandens, 13,3 g baltymų, 71,5 g angliavandenių, 10 g skaidulų, 3,4 riebalų.

Tačiau iš esmės grikius sudaro angliavandenių, kurių virtoje formoje yra apie 20 proc. Jie yra krakmolo pavidalu, kuris yra pagrindinė angliavandenių saugojimo forma augaluose. Grikių glikemijos indeksas yra žemas, matas, kaip greitai maistas padidina cukraus kiekį kraujyje po valgio. Taigi grikiai neleidžia didelių cukraus kiekio kraujyje šuolių. Įrodyta, kad kai kurie grikiuose esantys tirpūs angliavandeniai, tokie kaip fagopiritolis ir D-chiroinozitolis, padeda sumažinti cukraus kiekį kraujyje po valgio. Grikiuose yra daug skaidulų, kurių organizmas negali greitai suvirškinti. Skaidulos, daugiausia randamos luobelėje, padengia branduolius, kurie suteikia unikalų skonį ir yra fermentuojami žarnyno bakterijų. Šios naudingos bakterijos gamina trumpos grandinės riebalų rūgštis, pvz., butiratą.

Butiratas ir kitos bakterijos maitina storosios žarnos ląsteles, gerina žarnyno sveikatą ir mažina storosios žarnos vėžio riziką. .

Grikiuose yra nedidelis kiekis baltymų.

Pagal svorį baltymai sudaro 3,4 % virtų grikių. Dėl subalansuoto aminorūgščių profilio grikių baltymai yra aukštos kokybės. Ypač daug amino rūgščių – lizino ir arginino. Tačiau šių baltymų virškinamumas yra gana žemas dėl antinutrientų, tokių kaip proteazės inhibitoriai ir taninai.

Kaip ir kitose pseudocuokinėse, grikiuose nėra glitimo, todėl jie tinka žmonėms, turintiems glitimo netoleravimas.

Grikiuose gausu naudingų makro ir mikroelementų. Tačiau juose nėra itin daug vitaminų.

Dažniausiai grikiuose esančios mineralinės medžiagos yra:

manganas, randamas nesmulkinti grūdai ir būtini normaliai medžiagų apykaitai, augimui, vystymuisi ir organizmo apsaugai nuo oksidacinio streso poveikio.

Varis, kurio dažnai trūksta su maistu, yra esminis mikroelementas širdies sveikatai, kai vartojamas nedideliais kiekiais.

Magnis sumažina įvairių lėtinių ligų, tokių kaip 2 tipo diabetas ir širdies ligos, riziką.

Geležis yra svarbus mineralas, būtinas sergant anemija ir kurio trūkumas į kraują patenka deguonies trūkumo.

Fosforas – mineralas, kuris atlieka svarbų vaidmenį kūno audinių augimui ir palaikymui.

Palyginti su kitais grūdais, virtuose grikiuose esantys mineralai yra ypač gerai pasisavinami. Taip yra dėl to, kad grikiuose santykinai mažai fito rūgšties – dažnos mineralų pasisavinimą slopinančios medžiagos, kurios gausu kituose grūduose ir sėklose.

Tačiau vyniniai grikiai turi. didesnis nei įprastas antioksidantų kiekis.

Rutinas, pagrindinis grikiuose esantis antioksidantas polifenolis, mažina vėžio riziką, mažina uždegimą, kraujospūdį ir gerina lipidų profilį kraujyje. span>

Kvercetinas yra antioksidantas, randamas daugelyje augalinio maisto, kuris mažina vėžio ir širdies ligų riziką.

Vitexin turi daug nauda sveikatai. Tačiau per didelis vartojimas gali prisidėti prie skydliaukės padidėjimo.

Chiroinozitolis yra unikalus tirpių angliavandenių tipas, kuris mažina cukraus kiekį kraujyje ir padeda gydyti diabetą. Grikiai yra turtingiausias šio naudingo junginio maisto šaltinis.

Nauda sveikatai.

Grikiai, be kita ko, turi daug privalumų. grūdai, nes gali normalizuoti cukraus kiekį kraujyje ir užkirsti kelią 2 tipo diabetui. Manoma, kad šį poveikį lemia unikalus junginys D-chiroinozitolis. Tyrimai rodo, kad šis tirpus angliavandenis daro ląsteles jautresnes insulinui – hormonui, dėl kurio ląstelės įsisavina cukrų iš kraujo. Be to, kai kurie grikių komponentai slopina valgomojo cukraus virškinimą. Apskritai dėl šių savybių grikių košė yra sveikas pasirinkimas žmonėms, sergantiems 2 tipo cukriniu diabetu arba norintiems pagerinti cukraus balansą kraujyje.

Grikiai gerina širdies ir kraujagyslių sveikatą, nes daug naudingų junginių, tokių kaip rutinas, magnis, varis, skaidulos ir baltymai. Tarp grūdinių kultūrų ir pseudogrūdų grūdai yra turtingiausias rutino ir antioksidacinių savybių turinčių medžiagų šaltinis.

Rutinas sumažina širdies ligų riziką, apsaugo nuo kraujo krešulių susidarymo, mažina uždegimą ir normalizuoja kraujospūdį. . Taip pat nustatyta, kad grikiai pagerina kraujo lipidų profilį ir medžiagų apykaitos sutrikimus.

Be kai kurių žmonių alerginių reakcijų, saikingai vartojami grikiai neturi jokio žinomo šalutinio poveikio.

Alergija grikiams dažniausiai išsivysto tiems, kurie grikius vartoja dažnai ir dideliais kiekiais. Simptomai gali būti įvairūs – nuo odos išbėrimo, patinimo, virškinimo sutrikimo iki alerginio šoko.

Išvada

Grikiai yra pseudojavai, tam tikros rūšies grūdų, kuriuose nėra glitimo.

Tai geras skaidulų šaltinis, jame gausu mineralų ir įvairių augalinių junginių, ypač rutino.

Ypatinga vertė gerinant cukraus kiekio kraujyje kontrolę ir širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatą.

Atli Arnarson, PhD, 2019 m. gegužės 10 d.

Atsakomybės neigimas

Šis tinklaraštis nėra skirtas diagnozei, gydymui ar medicininėms konsultacijoms teikti. Informacija šiame tinklaraštyje pateikiama tik informaciniais tikslais. Dėl bet kokių medicininių ir su sveikata susijusių diagnozių ir gydymo kreipkitės į savo gydytoją. Šiame tinklaraštyje pateikta informacija neturėtų būti laikoma pasikonsultavimo su gydytoju pakaitalu. Šio tinklaraščio straipsniuose pateikti teiginiai apie konkrečius produktus nėra patvirtinami dėl ligų gydymo, diagnozavimo ar prevencijos.

Ar jums patiko šis įrašas?
0
0
Straipsnio komentarai
Nėra atsiliepimų
Pridėkite savo apžvalgą

Atsiliepimai bus rodomi po moderavimo.