Facebook Pixel

11 patikrintų būdų, kaip sumažinti arba panaikinti pilvo pūtimą

11 patikrintų būdų, kaip sumažinti arba panaikinti pilvo pūtimą

Štai yra 11 patikrintų būdų, kaip sumažinti arba pašalinti pilvo pūtimą.

1. Nepersivalgykite

Kartais pilvo pūtimą gali sukelti persivalgymas. Jei valgote daug maisto ir po to jaučiatės nepatogiai, pabandykite sumažinti porciją. Jei reikia, pridėkite kitą kasdienį patiekalą.

Asmuo, linkęs į pilvo pūtimą, nepajus diskomforto valgydamas mažiau nei žmogus, kuris retai jaučia pilvo pūtimą. Dėl šios priežasties valgyti mažomis porcijomis gali būti neįtikėtinai naudinga.

Geresnis maisto kramtymas gali turėti dvigubą poveikį – sumažėti su maistu nuriamo oro kiekis (tai yra pilvo pūtimo priežastis) ir valgyti lėčiau, o tai susiję su mažesniu maisto suvartojimu. ir mažesnėmis porcijomis.

Žmonės, kurie patiria pilvo pūtimą, dažnai yra jautrūs, todėl valgyti mažais patiekalais gali būti labai naudinga.

2. Pašalinkite iš savo raciono maisto produktus, kuriems esate alergiški ir netoleruojate

Maisto alergijos ir netoleravimas yra labai dažni.

Valgant maistą, kurio netoleruojate, gali atsirasti dujų perteklius, pilvo pūtimas ir kiti simptomai.

Štai keletas produktų ir ingredientų, į kuriuos reikia atsižvelgti:

  • Laktozė: Laktozės netoleravimas yra susijęs su daugeliu virškinimo simptomų, įskaitant pilvo pūtimą. Laktozė yra pagrindinis pieno angliavandenis.
  • Fruktozė: Fruktozės netoleravimas gali sukelti pilvo pūtimą. Laktozė ir fruktozė yra didelės virškinamų angliavandenių ar skaidulų grupės, žinomos kaip FODMAP, dalis. FODMAP netoleravimas yra viena dažniausių pilvo pūtimo ir pilvo skausmo priežasčių.
  • Kiaušiniai: Dujos ir pilvo pūtimas yra dažni alergijos kiaušiniams simptomai.
  • Kviečiai ir glitimas: Daugelis žmonių netoleruoja glitimo – kviečiuose, miežiuose ir kituose grūduose esančio baltymo. Tai gali sukelti įvairius neigiamus virškinimo padarinius, įskaitant pilvo pūtimą.

Jei labai įtariate, kad turite alergiją maistui arba netoleruojate maisto, kreipkitės į gydytoją. Maisto alergija ir netoleravimas yra dažnos pilvo pūtimo priežastys. 

3. Venkite nuryti oro ir dujų

Virškinimo sistemoje yra du dujų šaltiniai. Viena – dujos, kurias gamina žarnyne esančios bakterijos.Kita – oras arba dujos, kurios nuryjamos valgant ar geriant.Didžiausias pažeidėjas čia – gazuoti gėrimai. Juose yra anglies dioksido burbuliukų – dujų, kurios gali išsiskirti iš skysčio jam patekus į skrandį.

Gumą kramtant, geriant per šiaudelį ir valgant kalbant ar skubant taip pat gali būti praryta daugiau oro.

Oro prarijus gali sukelti pilvo pūtimą. Nevartokite gazuotų gėrimų, kuriuose yra skystyje tirpstančių dujų.

4. Venkite maisto produktų, kurie didina dujų susidarymą

Kai kurie daug skaidulų turintys maisto produktai gali sukelti dujų susidarymą.

Kabutės yra ankštiniai augalai (pupelės ir lęšiai) ir kai kurie sveiki grūdai.

Pabandykite vesti maisto dienoraštį, kad sužinotumėte, ar tam tikri maisto produktai gali sukelti pilvo pūtimą labiau nei kiti.

Riebus maistas gali sulėtinti virškinimo ir skrandžio ištuštinimo procesą. Tai gali būti problema žmonėms, linkusiems į pilvo pūtimą. Pabandykite valgyti mažiau pupelių ir riebaus maisto, kad sužinotumėte, ar tai padeda. 

Jei dėl tam tikrų maisto produktų pučiate arba susidaro dujos, pabandykite sumažinti kiekį. Riebus maisto vartojimas taip pat gali sulėtinti virškinimą ir kai kuriems žmonėms sukelti pilvo pūtimą.

5. Mažai riebalų dieta

Dirgliosios žarnos sindromas (IBS) yra labiausiai paplitęs virškinimo sutrikimas pasaulyje ir paveikia maždaug 14 % žmonių, kurių dauguma nėra diagnozuojami. Dažni IBS simptomai: pilvo pūtimas, pilvo skausmas, diskomfortas, viduriavimas ir (arba) vidurių užkietėjimas.

Dauguma IBS pacientų patiria pilvo pūtimą ir apie 60 % jų mano, kad pilvo pūtimas yra blogiausias simptomas.

Tyrimai parodė, kad nevirškinami angliavandeniai, vadinami FODMAP, gali drastiškai pabloginti IBS sergančių pacientų simptomus.

O mažai FODMAP dieta žymiai sumažina simptomus, tokius kaip pilvo pūtimas. Jei turite problemų dėl pilvo pūtimo, mažai FODMAP dieta gali būti geras būdas su tuo susidoroti.

Štai aukšto FODMAP maisto produktai:

-wheat;

-bow;

-česnakas;

-brokolis;

-cabbage;

-žiedinis kopūstas;

-obuoliai;

-artišokai;

-beans;

-kriaušės;

-arbūzas-

Angliavandeniai, vadinami FODMAP, gali sukelti pilvo pūtimą ir kitus virškinimo simptomus, ypač žmonėms, sergantiems dirgliosios žarnos sindromu.

6. Būkite atsargūs su cukraus alkoholiais

Cukraus alkoholiai paprastai randami maisto produktuose, kuriuose naudojami saldikliai. Saldikliai paprastai laikomi saugia cukraus alternatyva. Tačiau vartojant didelius kiekius, jie gali sukelti virškinimo problemų, o gaubtinės žarnos bakterijos juos virškina ir išskiria dujas. Cukraus alkoholiai iš tikrųjų taip pat yra FODMAP, todėl jie turėtų būti pašalinti iš dietos.

Stenkitės vengti cukraus alkoholių, tokių kaip ksilitolis, sorbitolis ir manitolis.  ; Cukraus alkoholis  eritritolis gali būti toleruojamas geriau nei kiti, tačiau jis taip pat gali sukelti virškinimo problemų, kai vartojamas didelėmis dozėmis.

Cukraus alkoholiai gali sukelti virškinimo problemų, pvz., pilvo pūtimą, ypač vartojant dideles dozes. Stenkitės vengti becukrės gumos ir kitų cukraus alkoholių šaltinių.

7. Vartokite virškinimo fermentų papildus

Kai kurie nereceptiniai produktai gali padėti nuo pilvo pūtimo, pvz., fermentai, skaidantys nevirškinamus angliavandenius.

Žymiausi:

  • Laktazė: laktozę skaidantis fermentas, naudingas žmonėms, netoleruojantiems laktozės.
  • Bio: yra fermento alfa-galaktozidazės, kuris padeda suskaidyti nevirškinamus angliavandenius iš įvairių maisto produktų.

Daugeliu atvejų šių tipų priedai gali padėti beveik iš karto.

8. Vidurių užkietėjimas

Vidurių užkietėjimas yra labai dažna virškinimo problema ir gali turėti daug skirtingų priežasčių. Tyrimai rodo, kad vidurių užkietėjimas dažnai gali sustiprinti pilvo pūtimo simptomus. Esant vidurių užkietėjimui dažnai rekomenduojama valgyti labai tirpių skaidulų.

Tačiau žmonėms, kurie turi dujų ir (arba) pučia pilvą, skaidulų kiekį reikia didinti atsargiai, nes skaidulos dažnai gali pabloginti padėtį.

Dėl vidurių užkietėjimo gali pablogėti pilvo pūtimas. Padidėjęs vandens suvartojimas ir fizinis aktyvumas gali būti veiksmingi nuo vidurių užkietėjimo.

9. Ar turėčiau vartoti probiotikus?

Dujos, kurias gamina bakterijos žarnyne, yra pagrindinė pilvo pūtimo priežastis. Klinikiniai tyrimai parodė, kad kai kurie probiotikų papildai gali padėti sumažinti dujų susidarymą ir pilvo pūtimą žmonėms, turintiems virškinimo problemų.

Tai gali skirtis priklausomai nuo asmens, taip pat nuo naudojamo probiotiko padermės tipo.

Probiotikų papildai gali turėti daug kitų privalumų, todėl tikrai turėtumėte juos išbandyti. Probiotikų papildai gali padėti pagerinti bakterijų aplinką žarnyne, todėl sumažėja dujų susidarymas ir pilvo pūtimas.

10. Pipirmėčių aliejus

Putimą gali sukelti pakitusios virškinimo trakto raumenų funkcijos.

Vaistai, vadinami antispazminiais vaistais, gali padėti sumažinti raumenų spazmus. Pipirmėčių aliejus yra natūrali medžiaga, kuri, kaip manoma, gydo raumenų spazmus ir gali sumažinti įvairius IBS sergančių pacientų simptomus, įskaitant pilvo pūtimą.

Mėtų aliejaus galima įsigyti kaip priedą.

11. Kreipkitės į gydytoją, kad išvengtumėte lėtinės ir (arba) sunkios ligos.

Jei turite lėtinį pilvo pūtimą, būtinai kreipkitės į gydytoją.

Visada yra rimtos ligos tikimybė, o diagnozė padės susidoroti su pilvo pūtimo problemomis.

Tačiau daugeliu atvejų pilvo pūtimą galima sumažinti arba net visiškai pašalinti pakeitus mitybą.

Autorius  Chrisas Gunnarsas, bakalauro laipsnis 2018 m. birželio 28 d.

 

Turinys
  • 1. Nepersivalgykite
  • 2. Pašalinkite iš savo raciono maisto produktus, kuriems esate alergiški ir netoleruojate
  • 3. Venkite nuryti oro ir dujų
  • 4. Venkite maisto produktų, kurie didina dujų susidarymą
  • 5. Mažai riebalų dieta
  • 6. Būkite atsargūs su cukraus alkoholiais
  • 7. Vartokite virškinimo fermentų papildus
  • 8. Vidurių užkietėjimas
  • 9. Ar turėčiau vartoti probiotikus?
  • 10. Pipirmėčių aliejus
  • 11. Kreipkitės į gydytoją, kad išvengtumėte lėtinės ir (arba) sunkios ligos.
Atsakomybės neigimas

Šis tinklaraštis nėra skirtas diagnozei, gydymui ar medicininėms konsultacijoms teikti. Informacija šiame tinklaraštyje pateikiama tik informaciniais tikslais. Dėl bet kokių medicininių ir su sveikata susijusių diagnozių ir gydymo kreipkitės į savo gydytoją. Šiame tinklaraštyje pateikta informacija neturėtų būti laikoma pasikonsultavimo su gydytoju pakaitalu. Šio tinklaraščio straipsniuose pateikti teiginiai apie konkrečius produktus nėra patvirtinami dėl ligų gydymo, diagnozavimo ar prevencijos.

Ar jums patiko šis įrašas?
0
0
Straipsnio komentarai
Nėra atsiliepimų
Pridėkite savo apžvalgą

Atsiliepimai bus rodomi po moderavimo.