Facebook Pixel

15 maisto produktų, kuriuose gausu kalcio, daugelis iš kurių yra ne pieno produktai

15 maisto produktų, kuriuose gausu kalcio, daugelis iš kurių yra ne pieno produktai

15 žinomiausių ir įperkamų maisto produktų, kuriuose gausu kalcio:

1. Sėklos.

Chia, aguonų, sezamo ir salierų sėklose yra daug kalcio, kuris suteikia energijos ir puikiai tinka kaulams, dantims ir kitiems organams. Pavyzdžiui, 1 valgomasis šaukštas. šaukšte aguonų yra 126 mg kalcio. Juose taip pat gausu baltymų ir sveikųjų riebalų. Chia sėklose gausu omega-3 riebalų rūgščių. 1 st. šaukšte sezamo sėklų yra 9 % kalcio ir kitų mineralų, įskaitant varį, geležį ir manganą.

2. Sūris

Dauguma sūrių yra puikūs kalcio šaltiniai. Parmezano sūris 331 mg – yra 28 g kalcio. O minkštuose sūriuose, tokiuose kaip brie, šio mineralo būna tik 52 mg. Daugelyje sūrių rūšių, pavyzdžiui, varškės, yra daug baltymų. O brandintuose kietuosiuose sūriuose yra mažai laktozės, todėl laktozės netoleruojantiems žmonėms lengviau. Neseniai atliktas tyrimas patvirtino, kad per dieną suvalgius porciją sūrio sumažėja širdies ir kraujagyslių ligų rizika. Tačiau atminkite, kad riebus sūris turi daug riebalų ir kalorijų, taip pat natrio, kurio didelis kiekis gali sukelti alergines reakcijas. Nepaisant to, reikia pastebėti, kad organizmas geriau pasisavina kalcį iš pieno produktų nei iš augalinio maisto.

3. Jogurtas

Šis skanus produktas yra puikus kalcio šaltinis. Daugelyje jogurto rūšių gausu gyvų bakterijų (probiotikų), kurios yra svarbios virškinamojo trakto veiklai. Pavyzdžiui, 245 g įprasto jogurto yra 30% kalcio, taip pat fosforo, kalio ir vitaminų B2 ir B12. Be to, neriebus jogurtas yra dar turtingesnis kalcio. Tačiau graikiškas jogurtas – skiriasi baltymų kiekiu, tačiau kalcio jame mažiau nei bet kuriame kitame jogurte. Mokslininkai patvirtino, kad jogurtas gerina medžiagų apykaitos procesus ir yra būtinas laikantis daugelio dietų. Žmonės, kurie išgerdavo bent stiklinę jogurto per dieną, turėjo mažesnį 2 tipo diabeto ir širdies ligų indeksą.

4. Sardinės ir konservuota lašiša

Dėka žuvų kaulų, sardinės ir konservuota lašiša yra maistas, kuriame gausu kalcio. Pavyzdžiui, 92 g sveriančioje sardinių skardinėje yra 35% kalcio, o 385 g konservuotos lašišos su kaulais makroelemento yra šiek tiek mažiau. Be to, šioje kaloringoje riebioje žuvyje yra aukštos kokybės baltymų ir omega-3 riebalų rūgščių, kurios naudingos širdžiai, smegenims ir odai. Taip pat verta paminėti, kad sardinėse ir lašišose yra daugiau seleno – mineralo, kuris valo organizmą nuo toksinų ir sunkiųjų metalų.

5. Pupelės ir lęšiai

Ankštiniai augalai yra naudingas ir vertingas augalinis produktas, turintis daug skaidulų, baltymų ir mikroelementų. Jie taip pat gali pasigirti dideliu geležies, cinko, folio rūgšties, magnio ir kalio kiekiu. Pavyzdžiui. 172 g virtų pupelių yra 24% kalcio. Tačiau daugelyje veislių pupelėse ir lęšiuose jo yra mažiau. Be to, tyrimai rodo, kad pupelės gali padėti sumažinti „blogųjų“ kiekį. MTL cholesterolio kiekį ir sumažinti 2 tipo diabeto riziką.

6. Migdolai

Iš visų  riešutų rūšių migdolai yra vieni sveikiausių ir turtingiausių kalcio, nes 22 gabaliukuose yra 8 % šio mineralo. Migdolai taip pat aprūpina organizmą skaidulomis, sveikaisiais riebalais ir baltymais. Be to, jie yra puikus magnio, mangano ir vitamino E šaltinis. Periodiškas jo vartojimas su maistu padeda sumažinti kraujospūdį, normalizuoti svorį ir kitus veiksnius, skatinančius medžiagų apykaitos ligas.

7. Išrūgų baltymai

Išrūgų baltymai  – tai rutulinių baltymų koncentratas. Jis gaunamas iš išrūgų, kurios yra nepakeičiamas baltymų ir amino rūgščių šaltinis. Produktas greitai prisotina organizmą reikalingais aukštos kokybės baltymais, nes yra lengvai virškinamas ir pasižymi geromis medžiagų apykaitos savybėmis. Dėl unikalaus aminorūgščių gebėjimo jis gali gaminti energiją, normalizuoti svorį ir kontroliuoti gliukozės kiekį kraujyje.  Jei norite išbandyti išrūgų baltymus, galite lengvai rasti daugybę variantų, pateiktų mūsų Biotus internetinėje parduotuvėje. Įdomu tai, kad viename kaušelyje išrūgų baltymų yra 20% kalcio.

8. Špinatai, brokoliai ir kiti lapiniai žalumynai

Lapinės daržovės yra neįtikėtinai sveikos, o kai kuriose jų gali būti net daug kalcio. Daugiausia šio mineralo yra špinatuose, žiediniuose kopūstuose ir brokoliuose. Pavyzdžiui, 190 g žiedinių kopūstų yra 266 mg kalcio, tai yra ketvirtadalis reikalingo kiekio per dieną. Tačiau špinatus reikėtų vartoti saikingai, nes juose yra daug sveikatai kenksmingų oksalatų.

9. Rabarbarai

Rūgštas rabarbarų skonis gali pasakyti apie juose esančias organines rūgštis – obuolių, citrinų, oksalo ir gintaro, taip pat kitas naudingas medžiagas.  Tirpios ir netirpios maistinės skaidulos. Rabarbaruose yra daug tirpių ir netirpių maistinių skaidulų bei vitamino K, kurie padeda geriau virškinti. Kalcis iš rabarbarų gali būti nevisiškai pasisavinamas, tačiau jo kiekis yra pakankamai didelis, kad gautų pakankamai šio mineralo.

10. Maisto produktai, praturtinti makro ir mikroelementais Yra dar vienas būdas gauti kalcio iš maisto produktų. Daugelis su pienu virtų grūdų rūšių prisideda prie 100% kalcio pasisavinimo. Tačiau turėkite omenyje, kad viso kalcio iš karto organizmas nepajėgs pasisavinti, geriausia jį padalinti porcijomis ir valgyti visą dieną. Be to, kvietiniai ir kukurūzų miltai taip pat praturtinti kalciu. Štai kodėl kai kuriose duonos gaminiuose, tortilijose ir krekeriuose yra daug šio mineralo. Apie bet kurio produkto naudą galite sužinoti perskaitę etiketę, kad sužinotumėte, kiek jame yra makro ir mikroelementų.

11. Amarantas

Amarantas – pasižymi aukšta maistine verte ir gydomosiomis savybėmis. Tai patikimas omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių, folio rūgšties, vitaminų A, D, E ir mineralų, įskaitant manganą, magnį, fosforą ir geležį, šaltinis. Amarantų sėklos ir lapai yra labai maistingi, juose yra daugiau nei 28 % kalcio.

12. Edamame ir Tofu

Maisto gaminimui naudojamos jaunos edamame sojos pupelės. Kol ankštys dar žalios ir švelnios, jas į įvairius patiekalus deda Japonijos, Korėjos ir Kinijos gyventojai. Pupelėse yra omega-3, skaidulų, B grupės vitaminų ir folio rūgšties. Tačiau labiausiai edamamas vertinamas dėl kalcio, kurio 155 g yra 10 % mineralo, o tai yra normalu.

Tofu sūris – lengvas pasigaminti namuose, jame taip pat yra pakankamai kalcio, ½ stiklo, galite gauti iki 86 % kalcio.

13. Stiprinti gėrimai

Net jei negeriate pieno, vis tiek galite gauti kalcio iš nepieninių gėrimų. 240 ml sojų pieno yra 30% kalcio, o baltymų tiek pat, kiek ir karvės piene. Kitų rūšių pienas, pagamintas iš riešutų ir sėklų, gali būti praturtintas dar didesniu kiekiu. Tačiau kalcio galima gauti net iš apelsinų sulčių. 240 ml sulčių suteikia iki 50 % kalcio.

14. Fig

Džiovintose figose gausu antioksidantų, skaidulų, baltymų, mineralinių druskų ir kitų naudingų vitaminų bei mineralų. Jame yra daugiau kalcio nei kituose džiovintuose vaisiuose. Tiesą sakant, 28 g džiovintų figų gali suteikti 5% kalcio. Be to, figose gausu padoraus kiekio kalio ir vitamino K.

15. Pienas

Natūralu, kad pienas ir pieno produktai yra geriausias ir įperkamiausias maistas, kuriame yra pakankamai kalcio. Išgėrę 240 ml karvės pieno, galite gauti 27–35% kalcio, priklausomai nuo to, ar jis nenugriebtas, ar nugriebtas. O kalcis iš pieno produktų gerai pasisavinamas. Be to, pienas yra geras baltymų, vitamino A ir vitamino D šaltinis. Ožkos pienas yra dar vienas puikus kalcio šaltinis, suteikiantis 32 % kalcio 240 ml pieno.

Išvestis

Paįvairindami mitybą galite lengvai patenkinti savo kalcio poreikius. „Biotus“ internetinė parduotuvė galės padėti išsirinkti reikalingas sveikatos priemones. Be to, vartodami pakankamą kalcio kiekį, nesunkiai pagerinsite kraujo krešėjimą, padidinsite sąnarių lankstumą ir raumenų elastingumą, išvengsite osteoporozės ir plaukų slinkimo. Kadangi šis naudingas mineralas greitai pasišalina iš organizmo, jo reikia nuolat papildyti. 

 

Atsakomybės neigimas

Šis tinklaraštis nėra skirtas diagnozei, gydymui ar medicininėms konsultacijoms teikti. Informacija šiame tinklaraštyje pateikiama tik informaciniais tikslais. Dėl bet kokių medicininių ir su sveikata susijusių diagnozių ir gydymo kreipkitės į savo gydytoją. Šiame tinklaraštyje pateikta informacija neturėtų būti laikoma pasikonsultavimo su gydytoju pakaitalu. Šio tinklaraščio straipsniuose pateikti teiginiai apie konkrečius produktus nėra patvirtinami dėl ligų gydymo, diagnozavimo ar prevencijos.

Ar jums patiko šis įrašas?
0
0
Straipsnio komentarai
Nėra atsiliepimų
Pridėkite savo apžvalgą

Atsiliepimai bus rodomi po moderavimo.