Facebook Pixel

18 nemalonių būklių, kurias sukelia magnio trūkumas organizme

18 nemalonių būklių, kurias sukelia magnio trūkumas organizme

Jūsų kūnas gyvas dėl nepriekaištingos biochemijos. Daugelis sudėtingų procesų veikia harmoningai vienas su kitu kiekvieną jūsų gyvenimo sekundę. Vienas šio holistinio galvosūkio, kurį vadiname žmogaus sveikata, komponentas yra makroelementas, vadinamas magniu. Magnis kartu su kalciu, kaliu, chloridu ir natriu yra elektrolitai, būtini mūsų smegenų, nervų sistemos, širdies, akių, imuninės sistemos ir raumenų veiklai. Kai magnio lygis mūsų organizme yra optimalus, mes klestime. Kai mūsų organizmui trūksta magnio, tai sutrikdo mūsų tobulos harmonijos pusiausvyrą ir gali kilti daugybė sveikatos problemų.

Vienas iš labiausiai nepastebimų mitybos trūkumų, kuriuos gydytojai skiria funkcinė medicina,  yra magnio trūkumas, ir tai yra rimta problema, nes jūsų organizmui magnio reikia 300 neįtikėtinai svarbių biocheminių reakcijų. Magnis yra ketvirtas pagal gausumą jūsų organizme esantis mineralas, todėl jei jums trūksta magnio (50–90 procentų gyventojų turi magnio trūkumą), didesnė tikimybė, kad pasireikš kai kurie simptomai.

Yra keturios pagrindinės priežastys, kodėl daugumai iš mūsų gali trūkti magnio:

  • Prasta mityba
  • Vaistai, mažinantys magnio kiekį (pvz., antibiotikai ir diuretikai)
  • Dirvožemio išeikvojimas
  • Lėtinės žarnyno problemos (nesandarios žarnos sindromas) ), kurie trukdo pasisavinti magnį.

Nors tai gana dažnos problemos, jos ne visada  /em>yra magnio trūkumo požymis. , pateikiame keletą problemų, kurios gali kilti, jei ilgą laiką trūksta magnio.

1. ADHD (dėmesio deficito hiperaktyvumo sutrikimas)

Tyrimai parodė (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9368236), kad vaikai, kurie vartojo 200 miligramų magnio kasdien šešis mėnesius parodė, kad hiperaktyvumo simptomai žymiai sumažėjo, palyginti su vaikais, kurie nevartojo magnio.

2. Antinksčių nuovargis

Magnis atlieka didžiulį vaidmenį mažinant įvairaus lygio stresą ir atkuriant hormonų lygį. Magnis padeda reguliuoti kortizolio kiekį, todėl hormonų gamyba yra labiau subalansuota.

 

3. Nerimas arba depresija

Magnis nuramina sužadinimo NMDA receptorius. Be jo kalcis ir glutamatas suaktyvina NMDA, o tai gali sukelti depresiją ir nerimą.

 

4. Astma

Tyrimai rodo, kad žmonės, kurie savo racione nevalgo pakankamai magnio turinčio maisto, turi didesnę tikimybę susirgti astma. Viena iš priežasčių gali būti ta, kad magnis gali skatinti sveiką bronchų išsiplėtimą.

 

5. Lėtinio nuovargio sindromas

šimtai žmonių, sergančių lėtinio nuovargio sindromu, pusė turėjo magnio trūkumą, o magnio injekcijos (580 mg) pagerino jų savijautą.

6. Aukštas kraujospūdis

Tyrimai parodė (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4419474/), kad žmonės, kurie savo mitybą papildo magniu , galėjo sumažinti kraujospūdį iki 12 punktų.

7. Širdies problemos

Kas 43 sekundes ką nors ištinka širdies priepuolis, o vienas tyrimas paskelbtas The American Journal of Cardiology (American Journal of Cardiology) of Cardiology) (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12972103), parodė, kad mažesnis magnio suvartojimas padidina koronarinės širdies ligos riziką 50–80 proc. . Kito dvigubai aklo, placebu kontroliuojamo tyrimo metu (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18281113) dalyviai vienerius metus vartojo magnį ir placebą. Per mėnesį magnio grupė gavo 6  000 miligramų magnio orotato ir 3000 miligramų magnio orotato 11 mėnesių. Vėliau tik 52 % placebo grupės dalyvių buvo gyvi, o magnio grupėje – 76 %.

 

8. Uždegimas

Vienas bendras beveik visų lėtinių sveikatos problemų bruožas yra uždegimas. Nustatyta, kad magnis mažina CRP (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17479208) ir NfKb (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22611240) - du uždegiminiai laboratoriniai kraujo žymenys.

 

9. Migrena ir kiti galvos skausmai

Pusė JAV žmonių galvos skausmą kenčia bent kas mėnesį, o milijonus žmonių vargina skausminga migrena. Apskaičiuota, kad 50% migrena sergančių pacientų turi magnio trūkumą (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8550360). Tyrimai parodė, kad 60 % lėtine migrena sergančių pacientų turi genetinių pakitimų, dėl kurių sumažėja organizmo gebėjimas pasisavinti magnį, kuris atpalaiduoja smegenų kraujagysles. Į veną suleistas jonizuotas magnis žymiai sumažino skausmą per 15 minučių daugiau nei 80 % pacientų.

10. Atsparumas insulinui

50 % amerikiečių turi tam tikros formos atsparumą insulinui – nuo metabolinio sindromo iki sunkaus 2 tipo diabeto. Tyrimas, paskelbtas medicinos žurnale  Circulation, (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16567569)  parodė, kad maždaug 5 000 žmonių per 15 metų metų vartojusiems didesnes magnio dozes, sumažėjo metabolinio sindromo rizika. Panašiame tyrime, paskelbtame  American Journal of Epidemiology (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16861328), kuriame dalyvavo daugiau nei 1 000 sveikų suaugusių dalyvių penkerius metus ir nustatė, kad didesnis magnio suvartojimas padidino jautrumą insulinui. Kiti tyrimai parodė, kad magnis taip pat padidina trigliceridų kiekį (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17679786.

 

11. mažai skydliaukės hormonų

Magnis yra būtinas skydliaukės hormonų gamybai (https://www. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26675817), o mokslininkai išsiaiškino, kad magnio trūkumas yra vienas iš dažnai nepastebimų veiksnių, sukeliančių skydliaukės problemas.

12. obsesinio manijos sutrikimo (OKS)

Nustatyta, kad žmonių, sergančių OKS, magnio kiekis yra mažesnis, palyginti su kontrolinėmis grupėmis ( https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22383079).

 

13. Raumenų mėšlungis ir spazmai

Atsitiktiniai spazmai, mėšlungis ir raumenų plyšimai kojose ir kitose kūno vietose nėra atsitiktiniai – jie Dažniausi magnio trūkumo simptomai (https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1740-8709.2012.00440.x).

14. Ankstyvas senėjimas

Įrodyta, kad magnio trūkumas pagreitina žmogaus endotelio ląstelių ir fibroblastų mirtį, o tai lemia greitesnį senėjimą ir su amžiumi susijusias ligas (https://www.ncbi. nlm. nih.gov/pmc/articles/PMC2790427/).

 

15. Prasta atmintis

MIT mokslininkai nustatė, kad magnis atlieka pagrindinį vaidmenį reguliuojant smegenų receptorius, reikalingus mokymuisi ir atminties funkcijai, o magnio papildymas padeda pašalinti vadinamąjį smegenų miglą ( https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15572114). Magnis taip pat gali pagerinti smegenų gebėjimą keistis, išgydyti ir plėtoti naujus nervinius kelius, o tai būtina norint sulėtinti ir net sumažinti pažinimo nuosmukį.

16. Odos liga

Lenkijoje atliktas tyrimas parodė, kad odos alergijos turinčių žmonių odos būklė pastebimai pagerėjo po magnio papildų vartojimo (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/ pubmed/17928798).

 

17. Miego problemos

Tyrimai parodė (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23853635), kad magnio papildai padėjo pagerinti visus pagrindinius fiziologinius žymenis, susijusius su nemiga. Vienas iš geriausių pavyzdžių: GABA yra raminantis neuromediatorius, o smegenyse esantiems GABA receptoriams reikia magnio, kad tinkamai veiktų.

 

18. Silpni kaulai

Magnis yra būtina  medžiaga stipriems ir sveikiems kaulams palaikyti. Atsitiktinių imčių kontroliuojamas tyrimas parodė, kad 300 miligramų papildomo magnio padidino kaulų mineralų kiekį (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17018656), kai jie vartojami metus. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10617959)  Nustatyta, kad kuo didesnis magnio trūkumas, tuo mažesnis kaulų tankis, o tai padidina osteoporozės ir lūžių riziką.

 

Ką daryti su magnio trūkumu, skaitykite šiame straipsnyje.

Turinys
  • 1. ADHD (dėmesio deficito hiperaktyvumo sutrikimas)
  • 2. Antinksčių nuovargis
  • 3. Nerimas arba depresija
  • 4. Astma
  • 5. Lėtinio nuovargio sindromas
  • 6. Aukštas kraujospūdis
  • 7. Širdies problemos
  • 8. Uždegimas
  • 9. Migrena ir kiti galvos skausmai
  • 10. Atsparumas insulinui
  • 11. mažai skydliaukės hormonų
  • 12. obsesinio manijos sutrikimo (OKS)
  • 13. Raumenų mėšlungis ir spazmai
  • 14. Ankstyvas senėjimas
  • 15. Prasta atmintis
  • 16. Odos liga
  • 17. Miego problemos
  • 18. Silpni kaulai
Atsakomybės neigimas

Šis tinklaraštis nėra skirtas diagnozei, gydymui ar medicininėms konsultacijoms teikti. Informacija šiame tinklaraštyje pateikiama tik informaciniais tikslais. Dėl bet kokių medicininių ir su sveikata susijusių diagnozių ir gydymo kreipkitės į savo gydytoją. Šiame tinklaraštyje pateikta informacija neturėtų būti laikoma pasikonsultavimo su gydytoju pakaitalu. Šio tinklaraščio straipsniuose pateikti teiginiai apie konkrečius produktus nėra patvirtinami dėl ligų gydymo, diagnozavimo ar prevencijos.

Ar jums patiko šis įrašas?
0
0
Straipsnio komentarai
Nėra atsiliepimų
Pridėkite savo apžvalgą

Atsiliepimai bus rodomi po moderavimo.