Facebook Pixel

20 maisto produktų, kuriuose yra daug vitamino C

20 maisto produktų, kuriuose yra daug vitamino C

Pažvelkime į 20 geriausių maisto produktų, kuriuose yra daug vitamino C.

1. Kakadu slyvos

Kakadu slyva (Terminalia ferdinandiana) yra Australijos produktas, kuriame yra 100 kartų daugiau vitamino C nei apelsinuose. Jame yra didžiausia žinoma vitamino C koncentracija – iki 5300 mg 100 gramų. Jame gausu kalio, vitamino E ir antioksidanto liuteino, kuris taip pat gali būti naudingas akių sveikatai.

2. Acerola vyšnia

Tik 49 g raudonųjų acerola vyšnių (Malpighia emarginata) išstumia 822 mg vitamino C.

Tyrimai ne kartą parodė, kad vyšnios gali turėti priešvėžinių savybių, padėti išvengti UV pažeidimų odai ir netgi sumažinti DNR žalą, kurią sukelia netinkama mityba.

3. Erškėtuogės

Erškėtuogė yra mažas, saldus, aštrus vaisius iš rožių augalo. Jame gausu vitamino C. Maždaug šešiose erškėtuogėse yra 119 mg vitamino C. Jis būtinas kolageno sintezei, kuri palaiko odos senėjimą.

Tyrimai parodė, kad vitaminas sumažina saulės daromą žalą odai, sumažina raukšles, išsausėjimą ir spalvos pasikeitimą bei pagerina išvaizdą. Vitaminas C taip pat padeda gydyti žaizdas ir uždegimines odos ligas, tokias kaip dermatitas.

4. Čili pipirai

Viename žaliame čili yra 109mg vitamino C. Palyginimui, vienas raudonas čili suteikia iki 65mg. Be to, čili pipiruose gausu kapsaicino – junginio, atsakingo už kartaus skonį. Kapsaicinas taip pat gali sumažinti skausmą ir uždegimą.

Yra įrodymų, kad maždaug vienas valgomasis šaukštas (10 g) raudonųjų čili miltelių gali padėti deginti riebalus.

5. Gvajava

Šis atogrąžų rausvas vaisius kilęs iš Meksikos ir Pietų Amerikos.

Vienoje gvajavoje yra 126 mg vitamino C, tačiau vaisiuose ypač gausu antioksidanto likopeno. Vartojant kasdien, kraujospūdis ir bendrojo cholesterolio lygis gerokai sumažėja.

6. Saldieji geltonieji pipirai

Vitamino C kiekis saldžiosiose paprikose didėja su amžiumi.

Tik 75 g geltonųjų pipirų suteikia 137 mg vitamino C, dvigubai daugiau nei žaliosios paprikos. Pakankamas vitamino C kiekis yra svarbus akių sveikatai ir padeda išvengti kataraktos progresavimo.

7. Juodieji serbentai

Juoduosiuose serbentuose yra 181 mg vitamino C 100 gramų. Be to, antioksidaciniai flavonoidai, žinomi kaip antocianinai, suteikia uogoms gilią, tamsią spalvą.

Tyrimai parodė, kad dieta, kurioje yra daug antioksidantų, tokių kaip vitaminas C ir antocianinai, gali sumažinti oksidacinę žalą, susijusią su lėtinėmis ligomis, įskaitant širdies ligas, vėžį ir neurodegeneracines ligas. Pusė puodelio juodųjų serbentų mažina lėtinį uždegimą.

8. Čiobreliai

Šviežiuose čiobreliuose yra tris kartus daugiau vitamino C nei apelsinuose, o vitamino C koncentracija yra viena didžiausių tarp visų kulinarinių žolelių.

28 g šviežių čiobrelių duoda 45 mg vitamino C.

Net ir su maistu įdėjus 1–2 šaukštus šviežių čiobrelių, į savo racioną galite įtraukti 3,5–7 mg vitamino C, kuris stiprina imuninę sistemą ir padeda kovoti su infekcijomis.

Čiobreliuose taip pat yra populiari priemonė nuo gerklės skausmo ir kvėpavimo problemų. Taip pat yra daug vitamino C, kuris padeda pagerinti imuninę funkciją, gaminti antikūnus, sunaikinti virusus ir bakterijas bei išvalyti užkrėstas ląsteles.

9. Petražolės

Dvi šaukštai (8 gramai) šviežių petražolių suteikia 10 mg vitamino C.

Kartu su kitais žaliais lapais petražolės yra svarbus augalinis neheminės geležies šaltinis.

Vitaminas C padidina neheminės geležies pasisavinimą. Tai padeda išvengti anemijos ir ją išgydyti.

10. Garstyčių špinatai

Viename puodelyje žalių, susmulkintų garstyčių špinatų yra 195 mg vitamino C.

Nors gaminant maistą sumažėja vitamino C, viename puodelyje virtų garstyčių žalumynų vis tiek yra 117 mg vitamino C. Kaip ir daugelyje tamsių žalių lapų, garstyčių špinatuose taip pat gausu vitamino A, kalio, kalcio, mangano , skaidulos ir folio rūgštys.

11. Kopūstai

Kopūstas yra kryžmažiedis augalas. Viename puodelyje susmulkintų žalių kopūstų yra 80 mg vitamino C. Jame taip pat yra daug vitamino K ir karotinoidų liuteino ir zeaksantino. Stiklinė virtų kopūstų suteikia 53 mg.

Verdant šią daržovę sumažėja vitamino C kiekis, tačiau tyrimai parodė, kad verdant, kepant ar garinant žalumynus, galima gauti daugiau antioksidantų. Ir jie savo ruožtu gali padėti sumažinti lėtines uždegimines ligas.

12. Kiviai

Viename vidutiniame kivi yra 71mg vitamino C, gerina kraujotaką ir imunitetą. Tyrimai parodė, kad vitamino C turtingi kiviai gali padėti sumažinti oksidacinį stresą ir cholesterolio kiekį.

Be to, 28 dienas kasdien suvalgius 2–3 kivius, sumažėja trombocitų lipnumas ir trigliceridų kiekis. Tai sumažina kraujo krešulių ir insulto riziką. Vyrams keturias savaites valgant du kivius per dieną, baltųjų kraujo kūnelių aktyvumas padidėja 20 %.

13. Brokoliai

Brokoliai yra kryžmažiedžiai daržovė. Pusėje puodelio virtų brokolių yra 51 mg vitamino C. Daugybė stebėjimų tyrimų parodė galimą ryšį tarp didelio kiekio kryžmažiedžių daržovių, kuriuose gausu vitamino C, valgymo ir oksidacinio streso mažinimo, imuniteto gerinimo ir vėžio bei širdies ligų rizikos mažinimo.

14. Briuselio kopūstai

Pusė puodelio virtų Briuselio kopūstų suteikia 49mg. Kaip ir daugelyje kryžmažiedžių daržovių, Briuselio kopūstuose taip pat gausu skaidulų, vitamino K, folio rūgšties, vitamino A, mangano ir kalio. Tiek vitaminai C, tiek K yra svarbūs kaulų sveikatai. Ypač vitaminas C skatina kolageno, kuris yra pluoštinė kaulų dalis, susidarymą. Didelis vitamino C suvartojimas su maistu sumažina klubo lūžių ir osteoporozės riziką.

15. Citrinos

Vienoje citrinoje, įskaitant žievelę, yra 83 mg vitamino C. Citrinų sultyse esantis vitaminas C taip pat veikia kaip antioksidantas.

 

Kai vaisiai ir daržovės pjaustomi, polifenolio oksidazės fermentas yra veikiamas deguonies. Tai sukelia oksidaciją ir maistą paruduoja. Citrinų sulčių patepimas ant atvirų paviršių veikia kaip kliūtis, apsauganti nuo pjūvio rudos spalvos.

16. Leche

Vienoje leche yra apie 7 mg vitamino C. Leche taip pat yra omega-3 ir 6 riebalų rūgščių, kurios naudingos smegenims, širdžiai ir kraujagyslėms. Šiame vaisiuje yra daug vitamino C, kuris yra žinomas dėl savo vaidmens kolageno sintezėje ir kraujagyslių sveikatai. Stebėjimo atliktas tyrimas parodė, kad vitamino C vartojimas sumažina insulto riziką.

17. Amerikos persimonai

Persimmonas yra oranžinės spalvos vaisius, primenantis pomidorą. Yra daug skirtingų šio vaisiaus veislių. Japoniški persimonai yra populiariausi, bet vis tiek amerikietiškuose persimonuose yra beveik devynis kartus daugiau vitamino C. Viename amerikietiškame persimone yra 16,5 mg vitamino C, kuris sumažina insulto riziką ir padeda pagerinti atmintį.

19. Braškė

Viename puodelyje 152 gramų braškių yra 89 mg vitamino C.

Braškėse yra įvairus ir galingas vitamino C, mangano, flavonoidų, folio rūgšties ir kitų naudingų antioksidantų mišinys. Tyrimai parodė, kad dėl didelio antioksidantų kiekio braškės gali padėti išvengti vėžio, kraujagyslių ligų, demencijos ir diabeto. Taip pat kasdien

šviežių braškių suvartojimas 3 puodeliai - mažina širdies ligas ir uždegimus. Taip pat mažina MTL cholesterolio kiekį ir gerina smegenų sveikatą.

20. Apelsinai

Vienas vidutinio dydžio apelsinas suteikia 70 mg vitamino C.

Kiti citrusiniai vaisiai taip pat gali padėti patenkinti vitamino C poreikį. Pavyzdžiui, pusėje greipfruto yra 44 mg, mandarine – 24 mg, o vienos žaliosios citrinos sultyse – 13 mg.

 

Vitaminas C yra gyvybiškai svarbus imuninei sistemai, jungiamiesiems audiniams, širdies ir kraujagyslių sveikatai bei daugeliui kitų svarbių funkcijų. Šio vitamino trūkumas gali neigiamai paveikti viso organizmo sveikatą. Mityba, kurioje gausu vitamino C, yra svarbus žingsnis link geros sveikatos ir daugelio ligų prevencijos.

Parengė Caroline Hill MHumNutr, bakalauras, 2018 m. birželio 5 d.

Atsakomybės neigimas

Šis tinklaraštis nėra skirtas diagnozei, gydymui ar medicininėms konsultacijoms teikti. Informacija šiame tinklaraštyje pateikiama tik informaciniais tikslais. Dėl bet kokių medicininių ir su sveikata susijusių diagnozių ir gydymo kreipkitės į savo gydytoją. Šiame tinklaraštyje pateikta informacija neturėtų būti laikoma pasikonsultavimo su gydytoju pakaitalu. Šio tinklaraščio straipsniuose pateikti teiginiai apie konkrečius produktus nėra patvirtinami dėl ligų gydymo, diagnozavimo ar prevencijos.

Ar jums patiko šis įrašas?
0
0
Straipsnio komentarai
Nėra atsiliepimų
Pridėkite savo apžvalgą

Atsiliepimai bus rodomi po moderavimo.