Facebook Pixel

pagrindiniai komponentai, kurių turi būti vitaminuose

 pagrindiniai komponentai, kurių turi būti vitaminuose

1. Vitaminas D

Vitaminas D padeda organizmui pasisavinti kalcį, kuris svarbus kaulų stiprumui. Šio vitamino trūkumas gali padidinti tam tikrų ligų riziką, nes vitaminas yra būtinas smegenų, imuninės ir nervų sistemos veiklai. Tais  atvejai, kai iškrenta plaukai, o kaulai tokie trapūs, kad dažnai lūžta ir  kai skauda, vitaminas D bus geras pagalbininkas šiomis nemaloniomis aplinkybėmis.

Intensyvaus skeleto augimo laikotarpiu šis vitaminas vartojamas vaikų ir paauglių palaikymui. Nors manoma, kad vitaminas D gaminasi po oda UV šviesoje, realybė tokia, kad daugiau nei 40 procentų žmonių jo negauna. Žiemą, dirbant patalpose, naudojant kremą nuo saulės šio vitamino gauti neįmanoma, todėl kyla klausimas, kur jo gauti?

Maisto produktai, kurių sudėtyje yra vitamino D: riebi žuvis, kiaušinių tryniai , pienas, sultys ir dribsniai.

Nacionaliniai sveikatos institutai rekomenduoja, kad 1–13 metų vaikai ir 19–70 metų suaugusieji, įskaitant nėščias ir žindančias moteris, gautų 600 TV vitamino D kasdien , o vyresnio amžiaus žmonėms – 800 TV.

 2. Magnis

Magnis yra maistinė medžiaga, todėl jo buvimas žmogaus organizme turi būti privalomas. Mitybos specialistai pažymi, kad magnis yra svarbus kaulų sveikatai ir energijos gamybai. Magnis teigiamai veikia nervų sistemą: mažina streso poveikį, mažina nerimą, palengvina miego problemas, reguliuoja raumenų veiklą, normalizuoja gliukozės kiekį kraujyje. Taip pat verta paminėti, kad magnis palaiko širdies ir kraujagyslių sistemą, gerina lygiųjų kraujagyslių raumenų veiklą, suteikdamas periferinių kraujagyslių pasipriešinimą ir atneša organizmui sveikos energijos. Prieš pradėdami vartoti magnio papildus, galite pabandyti paįvairinti savo mitybą ir valgyti daugiau moliūgų, špinatų, artišokų, sojų pupelių, tofu, rudųjų ryžių ar riešutų (ypač braziliškų riešutų).

Tačiau jei organizmui šio mineralo vis dar trūksta, geriau jį vartoti kaip papildų aspartato, citrato, laktato ir chlorido pavidalu, kuriuos jis geriau pasisavina. Mitybos specialistai pataria papildyti savo mitybą magnio paros norma nuo 300-320, bet ne daugiau kaip 350 mg papildo suaugusiems.

 3. Kalcis

Daugelis žmonių su maistu negauna pakankamai kalcio. Tai reiškia, kad organizmui trūksta labai svarbių makroelementų, reikalingų kaulų ir dantų tvirtumui. Nėštumas, žindymas, menopauzė moterims kalcio netenka daug dažniau nei vyrams. Todėl anksčiau ar vėliau iškyla klausimas dėl papildomo mineralo suvartojimo.

Maisto produktai, turintys daug kalcio: dribsniai, pienas, sūris, jogurtas, sūdyta žuvis, brokoliai ir kopūstai, riešutai ir riešutų sviestas, pupelės ir lęšiai. Jei šie maisto produktai dažnai įtraukiami į dietą, greičiausiai jo gaunate pakankamai.

Daugeliui suaugusiųjų rekomenduojamas kalcio kiekis per dieną yra 1000 mg. Geriausiai kalcį organizmas pasisavina citrato pavidalu. Citratinė kalcio forma optimizuoja biologinį prieinamumą, todėl žmonėms, turintiems absorbcijos problemų, pasireiškia mažiau simptomų.

 4. Cinkas

Cinko kiekio mažėjimo požymiai vyresnio amžiaus žmonėms atsiranda esant dideliam stresui. Mikroelementas dalyvauja reguliuojant medžiagų apykaitą, dalyvauja ląstelių regeneracijoje, veikia reprodukcinius organus ir žaizdų gijimą. Cinkas sudaro sąlygas tinkamai vartoti angliavandenius, baltymus ir riebalus organizme, kurie suteikia energijos, pašalina nuovargį ir dirglumą. Be to, palaiko moters organizmą nėštumo ir žindymo metu, skatina imuninę funkciją.

Maistas, kuriame yra cinko: austrės, jautiena, moliūgų sėklos, špinatai, tahini, sardinės, rudieji ryžiai, kviečių gemalai, sojos pupelės.

Dietologai rekomenduoja vartoti vitaminus, kuriuose cinko yra 5-10 mg.

Nors bendras cinko kiekis turėtų būti maždaug 8–11 mg per dieną, todėl, priklausomai nuo dietos, multivitaminų dalis gali skirtis.

 5 . Geležis

Geležies buvimas multivitaminuose turėtų būti nustatomas pagal kiekvieno organizmo poreikius individualiai. Geležies turintys preparatai skirti fermentinėms reakcijoms, nes skatina organizmo augimą ir vystymąsi. Mikroelementas, užtikrinantis deguonies tiekimą energetinėms baltymų molekulėms, būtinas skydliaukės hormonų gamybai, sergant mažakraujyste ir nuovargiu. Geležis b aktyviai dalyvauja perduodant smegenų impulsus, palaiko imunitetą ir. odos atspalvis. Įvairiai maitinantis ir raudoną mėsą vartojantys žmonės dažniausiai nejaučia šio mineralo poreikio. Tačiau menstruacijų ir nėštumo metu moterims, brendimo metu vaikams, taip pat vegetarams ir veganams trūksta geležies ir būtinas papildomas jo kiekis maisto papildų pavidalu..

multivitaminų kompleksuose geležies turėtų būti apie 18 mg sulfato, gliukonato, citrato pavidalu.

 6. Folio rūgštis

Folai, arba folio rūgštis, yra svarbiausi nėščiosioms ir norinčioms susilaukti sveikų vaikų. Nes padeda vaisiaus vystymuisi ir apsaugo nuo apsigimimų. Folio rūgštis palaiko širdies ir kraujagyslių sistemą bei nuotaiką. Be to, stiprina plaukus ir nagus, kovoja su uždegimais ir depresija.

Maistas, kuriame gausu folio rūgšties: tamsiai žalumynai, avokadai, pupelės, burokėliai ir citrusiniai vaisiai.>

Mūsų šalies rinkoje pristatomas platus asortimentas maisto papildų, kurių kaina svyruoja. Tačiau žinomų JAV gamintojų multivitaminai visada turėjo nepriekaištingą reputaciją. Biotus internetinėje parduotuvėje siūlomas platus šių prekių asortimentas pagal įvairius rodiklius: cheminę sudėtį, funkcinę priklausomybę, amžių ir lytį.

Parduotuvės kataloge – oficialus platintojas Ukrainoje tokių prekių ženklų kaip „Doctor’s Best“, „Jarrow Formulas“, „Nature's Way“, „Now Foods“ tikrai pasirinksite garantuotos kokybės produktą.

 Didžiausia paros norma. folio rūgšties turėtų būti apie 400 mcg, o nėščiosioms – 600 mcg. Metilfolatas yra aktyvi forma, kuri paprastai reiškia naudingesnį produktą. Mitybos specialistai tvirtina, kad folio rūgšties, kurios pas mus patenka su maistu, pasisavinama 85 %.

 7. Vitaminas B-12

Vitaminas B-12 palaiko nervų sistemos sveikatą, dalyvauja kraujodaros procese. Šis vitaminas iš kitų išsiskiria tuo, kad dalyvauja riebalų apykaitoje kepenyse ir kitų tipų metabolizme bei DNR gamyboje. Ši maistinė medžiaga yra puikus augimo stimuliatorius, mažina cholesterolio kiekį kraujyje vyresnio amžiaus žmonėms, teigiamai veikia abiejų lyčių lytinių organų sveikatą. Veganai ir vegetarai yra linkę į vitamino B-12 trūkumą, nes vitamino šaltinis yra gyvūninės kilmės maistas – mėsa, paukštiena, žuvis ir kiaušiniai.

 Rekomenduojamas kiekis B-12 yra mažiau nei 3 mikrogramai iš vitaminų papildų, ypač todėl, kad vitaminas greitai pašalinamas iš organizmo per inkstus ir šlapimą. Šis vitaminas taip pat yra įvairių formų, tačiau geriausia jį gauti kaip metilkobalaminą (metil-B12), kurį organizmas pasisavina lengviausiai. Vitaminų B kompleksas – tai tarsi aštuonių sąžiningų darbuotojų fabrikas, kuris susiburia, kad sukurtų ir palaikytų energijos balansą organizme skaidant maistines medžiagas (riebalus, baltymus, angliavandenius). Šios grupės vitaminų yra daugelyje multivitaminų, nes jie svarbūs imuninei funkcijai palaikyti, nervų sistemos ir smegenų veiklai gerinti. Jie turi įtakos medžiagų apykaitai ir širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatai, miego normalizavimui. Vienos iš šių maistinių medžiagų trūkumas gali sukelti sveikatos problemų, nes kiekvienas iš šių vitaminų atlieka ypatingą vaidmenį.

 

Atsakomybės neigimas

Šis tinklaraštis nėra skirtas diagnozei, gydymui ar medicininėms konsultacijoms teikti. Informacija šiame tinklaraštyje pateikiama tik informaciniais tikslais. Dėl bet kokių medicininių ir su sveikata susijusių diagnozių ir gydymo kreipkitės į savo gydytoją. Šiame tinklaraštyje pateikta informacija neturėtų būti laikoma pasikonsultavimo su gydytoju pakaitalu. Šio tinklaraščio straipsniuose pateikti teiginiai apie konkrečius produktus nėra patvirtinami dėl ligų gydymo, diagnozavimo ar prevencijos.

Ar jums patiko šis įrašas?
0
0
Straipsnio komentarai
Nėra atsiliepimų
Pridėkite savo apžvalgą

Atsiliepimai bus rodomi po moderavimo.