Facebook Pixel

kalcio savybės

kalcio savybės

1. Kalcis atlieka vieną iš pagrindinių vaidmenų mūsų kūno funkcionavime.

Mūsų organizmui kasdien reikia kalcio, kad pagerintume kraujotaką ir sąnarių judrumą, stiprintume raumenis ir skatintume hormonų gamybą. Kalcis būtinas norint apdoroti ir perduoti informaciją iš smegenų į kitas kūno dalis.

Šis svarbus elementas palaiko dantų ir kaulų sveikatą, padeda juos stiprinti ir tankinti. Stiprūs kaulai yra mūsų organizmo kalcio rezervuaras ir jei negaunate pakankamai mineralo su maistu, organizmas tikrai jį pasiims iš kaulų.

2. Pats organizmas kalcio negamina ir nesintetina, todėl jo galime gauti su maistu arba papildomai vartoti kaip maisto papildus. 

Maisto produktai, kuriuose yra daug kalcio, yra: pienas, sūris ir jogurtas

tamsiai žalios daržovės, pvz., lapiniai kopūstai, špinatai ir brokoliai, baltosios pupelės, sardinės,

duona, grūdai, sojos produktai ir apelsinų sultys.

3. Vitaminas D būtinas kalciui pasisavinti, nesant šio vitamino, mineralas nebus gerai pasisavinamas.

Vitamino D galima gauti iš maisto produktų, tokių kaip lašiša, kiaušinių tryniai, kai kurie grybai ir pienas.

Saulės šviesa taip pat yra geras vitamino D šaltinis, mūsų oda natūraliai gamina jį esant saulei. Tamsi oda negali pasigaminti šio vitamino. Todėl tamsios odos žmonėms patariama papildomai vartoti kalcio.

4. Moterims reikia kalcio

Tyrimai rodo, kad kalcis gali palengvinti priešmenstruacinio sindromo (PMS) simptomus. Tyrimai patvirtino, kad papildomas kalcio ir magnio vartojimas gali sumažinti PMS ir menopauzės simptomus.

Kaip žinoti, ar mūsų organizmas gauna pakankamai kalcio? JAV nacionaliniai sveikatos institutai rekomenduoja suaugusiems vartoti iki 1000 mg per parą. O nėščioms, žindančioms ir vyresnėms nei 50 metų moterims rekomenduojama dozė yra 1200 mg per dieną.

6. Kalcio trūkumas dažniausiai sukelia sveikatos problemų. Osteoporozė yra vyresnio amžiaus žmonių liga. Todėl mokslininkai rekomenduoja moterims

vartokite papildomai kalcio. Suaugusieji turėtų padidinti kalcio suvartojimą, kad išvengtų osteoporozės, kaulų trapumo ir poringumo. Osteoporozė yra dažnas reiškinys vyresnio amžiaus žmonėms, ypač moterims. Todėl mokslininkai rekomenduoja moterims vartoti kalcio papildus. Be to, vaikams reikia kalcio, nes jie sparčiai auga ir vystosi. O tie vaikai, kurie negauna pakankamai šio mineralo, vėluoja augti ir vystytis. 

 7. Vartojant vitaminus su kalciu, organizmas gerina sveikatą. Ne visi gali gauti kalcio, tik su maistu. Žmonių, kenčiančių nuo laktozės netoleravimo, veganų, vegetarų ir tiesiog tų, kurie nemėgsta pieno produktų, kategorijai sunku gauti kalcio vien iš dietos. O papildomas vitaminų su kalciu vartojimas neabejotinai duoda norimą rezultatą.

Angliavandeniai ir citratas yra dvi labiausiai rekomenduojamos kalcio formos. Kalcio karbonatas - labiau paplitęs ir pigesnis. Jį galima rasti daugelyje vaistų. Tačiau kalcio citratas vartojamas nepriklausomai nuo valgio. Dažniausiai jis skiriamas vyresnio amžiaus žmonėms, nes pasisavinamas net esant mažam skrandžio sulčių rūgštingumui.

8. Per daug kalcio turi nepageidaujamą poveikį.

Labai svarbu tinkamai vartoti vitaminus ir mineralus. Paprastai per didelis kalcio kiekis turi šalutinį poveikį. Jie gali būti nuo lengvų (vidurių užkietėjimas, dujų susidarymas ir pilvo pūtimas) iki sunkesnių (inkstų akmenų susidarymas). Be to, mineralas trukdo įsisavinti kitas maistines medžiagas ir vaistus. Prieš vartodami šį mineralą, pasitarkite su gydytoju.

 Retais atvejais kalcio perteklius sukelia kaupimąsi kraujyje, būklę, vadinamą hiperkalcemija .

Vis dėlto, nepaisant įspėjimų, kalcis yra būtinas bendrai sveikatai Raskite laimingą terpę aprūpinti organizmą šiuo esminiu makroelementu.

Natalie Butler, RD, LD, medicinos apžvalga, 2016 m. gegužės 16 d.Autorius Vasaros fantastika

Atsakomybės neigimas

Šis tinklaraštis nėra skirtas diagnozei, gydymui ar medicininėms konsultacijoms teikti. Informacija šiame tinklaraštyje pateikiama tik informaciniais tikslais. Dėl bet kokių medicininių ir su sveikata susijusių diagnozių ir gydymo kreipkitės į savo gydytoją. Šiame tinklaraštyje pateikta informacija neturėtų būti laikoma pasikonsultavimo su gydytoju pakaitalu. Šio tinklaraščio straipsniuose pateikti teiginiai apie konkrečius produktus nėra patvirtinami dėl ligų gydymo, diagnozavimo ar prevencijos.

Ar jums patiko šis įrašas?
0
0
Straipsnio komentarai
Nėra atsiliepimų
Pridėkite savo apžvalgą

Atsiliepimai bus rodomi po moderavimo.