Facebook Pixel

Nėštumas be vitaminų: kodėl tai pavojinga?

Nėštumas be vitaminų: kodėl tai pavojinga?

Ilgai lauktas nėštumas – visada džiugina būsimus tėvus. Tačiau anksčiau ar vėliau būsimoji mama susiduria su klausimu: ar man reikia gerti vitaminus? Kai kurios moterys vitaminų kompleksus kaupia nuo pat pirmųjų nėštumo dienų, o kitos visas viltis sieja tik su maistu. Tačiau ar sveikam nėštumui ir būsimos mamytės savijautai užtenka vien mitybos? Mes surinkome jums moksliškai pagrįstus argumentus, įrodančius, kad vitaminai ir mineralai – tai būtinybė moters ir kūdikio sveikatai.

Ne vien mityba: kodėl ar mums reikia vitaminų?

Sveika mityba, vaikščiojimas ir gera nuotaika – Tai yra raktas į sveiką nėštumą. Bet ar to užtenka? Juk keičiasi būsimos mamos medžiagų apykaita, hormoninės sistemos darbas, kraujo sudėtis, taip pat vitaminų, mineralų ir kitų maistinių medžiagų poreikis. Moksliškai įrodyta, kad nėštumo metu organizmui kalcio reikia pusantro karto daugiau. Cinkas, jodas, vitaminai B6 ir B12 – 30%, o geležies ir folio rūgšties – du kartus.

Žinoma, tai nereiškia, kad turėtumėte pasikliauti tik multivitaminų kompleksais. Dietą būtina praturtinti šviežiais vaisiais, daržovėmis, riešutais, džiovintais vaisiais, nesmulkintais grūdais. Nors sveika mityba vaidina vieną iš pagrindinių vaidmenų sveikam nėštumui, pasirodo, kad su maisto pagalba gauti dienos dozę vieno ar kito vitamino – tai jau kita užduotis. Pavyzdžiui, norint pilnai aprūpinti organizmą paros vitamino B12 doze, moteriai reikia suvalgyti 800 g virtos vištienos krūtinėlės. Sutikite, ne kiekviena iš mūsų gali tai padaryti.

Koks nėščių moterų hipovitaminozės pavojus?

Mokslinių tyrimų duomenimis, daugumai nėščių moterų Ukrainoje neužtenka visų būtinų vitaminų ir mineralų. . Tam yra daug paaiškinimų. Pirma, ne pati palankiausia aplinka, o antra – šiuolaikinis gyvenimo ritmas su nuolatiniu stresu ir, žinoma, prasta maisto, daržovių ir vaisių kokybė. 70% besilaukiančių mamų turi trijų ar daugiau vitaminų trūkumą. Tai daugiausia dėl B grupės vitaminų, karotinoidų, vitaminų C ir D, taip pat geležies, jodo, cinko ir kalcio trūkumo.

Kokios pasekmės toms moterims, kurios nėštumo metu nenori vartoti vitaminų?

Ankstyva toksikozė, kurios viena pagrindinių priežasčių yra vitamino B6 trūkumas. Ši maistinė medžiaga taip pat reguliuoja nervų sistemos veiklą, todėl kai jos trūksta, galite jaustis irzlūs ir agresyvūs.

Nėštumo nutraukimo pavojus. Būtent folio rūgštis dalyvauja formuojantis placentos audiniams ir naujoms gimdos kraujagyslėms, todėl šios medžiagos trūkumas gali sukelti abortą.

Nervų sistemos sutrikimai, dirglumas, nemiga. B grupės vitaminų trūkumas nėštumo metu sukelia nervų sistemos veiklos sutrikimus. ir net konvulsinis sindromas. Todėl galite jausti pernelyg didelį dirglumą, apetito praradimą, nuovargį, miego sutrikimus ir net depresijos apraiškas.  

Progresuojanti venų varikozė. Dėl gimdos tūrio padidėjimo, taip pat hormono progesterono kiekio kraujyje padidėjimo būsimos motinos kraujagyslių ir venų sienelės tampa mažiau elastingos, todėl išsivysto venų varikozė. O vitaminų PP, C, A, E trūkumas situaciją tik pablogina. Todėl gydytojai nėščiosioms rekomenduoja stiprinti kraujagysles ir venas vitaminais ir natūraliais maisto papildais.  

Sausa oda , senatvinės dėmės.  Nėščios moters organizme suaktyvėja melanocitus stimuliuojančių hormonų gamyba, todėl gali atsirasti amžiaus dėmių. Vitaminų A, E, riebalų rūgščių trūkumas tik pablogina odos būklę, dėl to ji išsausėja ir išsausėja.   

Trapūs nagai, plaukų slinkimas. Nėštumo metu nagų ir plaukų būklė nori būti geresnė. Juk moters organizmas dirba nusidėvėjimui, tiekdamas aktyviomis, gyvybiškai svarbiomis medžiagomis tiek savo, tiek kūdikio organizmui. Dėl vitaminų B, A, E, geležies, kalcio, riebalų rūgščių trūkumo gali slinkti plaukai, lūžinėti nagai, blogai augti.

Osteoporozės, trapių dantų, ėduonies rizika. Kalcio ir vitamino D trūkumas gali sukelti dantų problemų, taip pat pavojingą ligą – osteoporozė, kuriai būdingas kaulų trapumas. Ankstyvuoju nėštumo laikotarpiu kalcis reikalingas tinkamam kūdikio nervų sistemos, širdies ir raumenų audinio formavimuisi. Jei racione nėra pakankamai kalcio, vaisius mineralą pasiima iš motinos skeleto.

Anemija. Geležis – gyvybiškai svarbus mineralas, aprūpinantis deguonimi visas motinos ir kūdikio kūno ląsteles. Geležies trūkumas nėštumo metu silpnina imuninę sistemą, organizme vystosi infekcijos, lėtėja žaizdų gijimas. Ir pats pavojingiausias – gali sukelti kraujavimą iš gimdos.

Skydliaukės ligos. Dėl nepalankios ekologijos, netinkamos mitybos ir nepakankamo jodo vartojimo nėščios moterys dažnai serga skydliaukės ligomis. Juk šis mineralas dalyvauja hormonų sintezėje, nuo kurios priklauso normali visų organų veikla. Siekiant išvengti įgimtų vaisiaus vystymosi anomalijų, protinio atsilikimo, taip pat motinos ir vaiko strumos susidarymo, gydytojai rekomenduoja vartoti jodo turinčius vaistus viso nėštumo metu.

Kaip matote, maistinės medžiagos vaidina pagrindinį vaidmenį mamos ir kūdikio sveikatai. Juk vitaminai ir mineralai – tai gyvybiškai svarbios medžiagos, reguliuojančios daugelio organų ir sistemų darbą, didinančios organizmo atsparumą. Kad išvengtų hipovitaminozės, nėštumo komplikacijų, sveikatos problemų ir išvaizdos, būsimoji mama turi ne tik stebėti mitybą ir gyvenimo būdą, bet ir vartoti vitaminų bei mineralų

Atsakomybės neigimas

Šis tinklaraštis nėra skirtas diagnozei, gydymui ar medicininėms konsultacijoms teikti. Informacija šiame tinklaraštyje pateikiama tik informaciniais tikslais. Dėl bet kokių medicininių ir su sveikata susijusių diagnozių ir gydymo kreipkitės į savo gydytoją. Šiame tinklaraštyje pateikta informacija neturėtų būti laikoma pasikonsultavimo su gydytoju pakaitalu. Šio tinklaraščio straipsniuose pateikti teiginiai apie konkrečius produktus nėra patvirtinami dėl ligų gydymo, diagnozavimo ar prevencijos.

Ar jums patiko šis įrašas?
0
0
Straipsnio komentarai
Nėra atsiliepimų
Pridėkite savo apžvalgą

Atsiliepimai bus rodomi po moderavimo.