Facebook Pixel

Ką reikia žinoti apie prenatalinius vitaminus

Ką reikia žinoti apie prenatalinius vitaminus

Vitaminai nėščioms moterims – Gerti ar ne?

Pirmiausia paneigkime mitą, kad multivitaminų vartojimas gali sukelti vaikui alergiją. Tiesioginė įtaka – ne. Alergiją sukelia genai, o vaikui ji gali pasireikšti tik tuo atveju, jei ja serga tėvai ar jų tėvai.
Antra paplitusi klaidinga nuomonė – vitaminus reikia gerti tik nuo antrojo trimestro, o prieš tai vaisius mažas, papildomos mitybos jam nereikia. Tačiau būtent pirmąjį trimestrą moters organizme įvyksta svarbūs hormoniniai pokyčiai, kuriuos lydi toksikozė. Ir šiuo laikotarpiu palaikyti moters kūną vitaminų pagalba yra gana pagrįsta. Pirmąjį trimestrą negalima vartoti viso multivitaminų komplekso, o gerti atskirai: folio rūgšties, vitamino E ir jodo preparatus. Šios medžiagos normalizuoja hormoninius pokyčius ir yra būtinos vaisiaus vystymuisi ankstyvose stadijose.

Kokių vitaminų reikia nėščiosioms?

Folio rūgštis (arba vitaminas B9) – šiuo metu vienintelis vaistas, kurį akušerių-ginekologų draugija oficialiai rekomenduoja visoms nėščiosioms, pradedant nuo ankstyvos datos (ir pageidautina iki pastojimo). Folio rūgšties vartojimas sumažina vaiko apsigimimų, pirmiausia širdies ir kraujagyslių bei nervų sistemų, riziką.
Antra medžiaga, kurią galima vartoti drąsiai, – geležies. Dėl jo trūkumo organizme išsivysto anemija – dažna liga nėštumo metu. Geležis stiprina raumenis ir palaiko jų tonusą. Įskaitant gimdos raumenis, užkertant kelią persileidimo rizikai.
Vitaminas C – taip pat reikalinga anemijai išvengti. Tai taip pat geriausias antioksidantas!
Vitaminas E – "atsakymai" hormonų pusiausvyrai ir placentos susidarymui, taip pat normalizuoja medžiagų apykaitą. Beje, vitamino E vartoti naudinga dar prieš nėštumą – jis stabilizuoja menstruacinį ciklą, skatina pastojimą.
Jodas reikalingas jau aktyvaus vaisiaus vystymosi tarpsniais. Visų pirma, skeleto ir nervų sistemos formavimuisi.
Kalcis – medžiaga, reikalinga vaiko skeletui ir endokrininei sistemai. Nėščios moterys dažniausiai susiduria su kalcio trūkumu, jo išoriniu požymiu – dantų problemos. Tai dar vienas vaistas iš kategorijos „privalai turėti“; nėštumui.

Ką reikėtų atidžiau renkantis vitaminus?

Rinkdamiesi vitaminų kompleksą nėštumui, atkreipkite dėmesį į sudėtį: kai kuriuose preparatuose nėra, pvz. jodo, ir kai kurių Yra tik vitaminai ir nėra mikroelementų.
Taip pat yra keletas vitaminų, su kuriais reikia būti atsargiems: vitaminai A, K ir B grupės vitaminai (išskyrus folio rūgštį). Jų dozės turėtų būti saikingos, nes galimas neigiamas pertekliaus poveikis organizme. Vitaminas A nerekomenduojamas retinolio acetato pavidalu, o tik beta karotino pavidalu: tai pašalina perdozavimo riziką.
Biotus nėščiosioms rekomenduoja kompleksą iš Solgar. Tai gerai subalansuota formulė, kurioje yra visos reikalingos medžiagos pagrįstomis proporcijomis. Vaistas pagamintas JAV ir atitinka aukščiausius kokybės standartus.'

Turinys
  • Vitaminai nėščioms moterims – Gerti ar ne?
  • Kokių vitaminų reikia nėščiosioms?
  • Ką reikėtų atidžiau renkantis vitaminus?
Atsakomybės neigimas

Šis tinklaraštis nėra skirtas diagnozei, gydymui ar medicininėms konsultacijoms teikti. Informacija šiame tinklaraštyje pateikiama tik informaciniais tikslais. Dėl bet kokių medicininių ir su sveikata susijusių diagnozių ir gydymo kreipkitės į savo gydytoją. Šiame tinklaraštyje pateikta informacija neturėtų būti laikoma pasikonsultavimo su gydytoju pakaitalu. Šio tinklaraščio straipsniuose pateikti teiginiai apie konkrečius produktus nėra patvirtinami dėl ligų gydymo, diagnozavimo ar prevencijos.

Ar jums patiko šis įrašas?
0
0
Straipsnio komentarai
Nėra atsiliepimų
Pridėkite savo apžvalgą

Atsiliepimai bus rodomi po moderavimo.