Facebook Pixel

Folio rūgštis nėštumo metu – ar būtina?

Folio rūgštis nėštumo metu – ar būtina?

Pagrindinė folio rūgšties funkcija yra pernešti vienos anglies grupes – metilą, formilą ir panašiai – iš vieno organinio junginio į kitą. Tetrahidrofolio rūgštis yra aktyvi vitamino forma, ji sintetinama kepenų ląstelėse dalyvaujant fermentui dehidrofolato reduktazei (pagrindiniam tarpląstelinio folio metabolizmo fermentui).

Medikai studijuodami folio rūgštis nurodė, kad tai yra vandenyje tirpus vitaminas ir priklauso B grupei, būtent B6. Taip pat nustatytos kategorijos, tokios kaip: diglutamatai, triglutamatai ir kiti poliglutamatai – visa tai vadinama folacinu.

Folatai vaidina svarbų vaidmenį vystantis ir augant, taip pat nuolat keičiasi kūno organų ir audinių ląstelės. Tai ypač svarbu kraujodarai ir imuninės bei nervų sistemos veiklai.

Nežymius folio rūgšties kiekius sintetina žarnyno mikroflora.

Folio rūgšties vertė

Ji užtikrina normalias sąlygas ląstelių dalijimosi metu - naujai susidariusių ląstelių DNR ir RNR struktūra. Tai paaiškina svarbų folio rūgšties vaidmenį tinkamam augančio organizmo augimui ir vystymuisi (tuo momentas, kai naujo organizmo augimas yra ypač intensyvus).

Remiantis tuo, tampa aišku, kodėl taip reikalinga folio rūgštis nėštumo metu. Dauguma gydytojų pataria didinti jo kiekį organizme, nes su tik tinkama mityba nėščiai moteriai užtikrinti reikiamo šio vitamino kiekio neįmanoma.

Tokiu atveju reikėtų rinktis vaistus, kuriuose yra folio rūgšties. Jo dozė moterims, užimančioms padėtį, turėtų visiškai patenkinti ne tik mamą, bet ir kūdikį.

Folio rūgštis apsaugo nuo vėžio organizme. Trūkstant folio rūgšties, neoplazmų atpažinimas tampa sunkesnis ir tai veikia imuninę sistemą.

Pirmasis organas, kenčiantis nuo folio rūgšties trūkumo, yra kaulų čiulpai. Būtent čia ląstelės aktyviai dalijasi, jei nepakanka folio rūgšties ir taip atsiranda kraujo ląstelių vystymosi defektas. Taigi organizme susidaro megaloblastai (stambūs daigai), dėl kurių vystosi anemija (mažakraujystė).

Folio rūgšties išsiskyrimo forma yra gana skirtingi -tabletėse , vitaminų kompleksai nėščioms moterims. Ekspertai rekomenduoja vartoti folio tabletes, kurių kiekvienoje yra 1 g vitamino. Kad būsimos mamos organizmas turėtų pakankamai folio rūgšties, verta išgerti po vieną tabletę per dieną. Svarbu žinoti, kad jei yra padidėjusi vaisiaus defektų ar hipovitaminozės rizika, geriau pasikonsultuoti su gydytoju ir galbūt padidinti dozę. Jeigu Jūsų nėščiosioms skirtuose vitaminų kompleksuose jau yra folio rūgšties, tai papildomai gerti nereikia.

Apibendrinant tai, kas parašyta anksčiau, tampa aišku, kad folio rūgštis ir nėštumas yra tarpusavyje susiję. Šio vitamino reikia vartoti pakankamais kiekiais vaisiaus vystymuisi.



 

 




Turinys
  • Folio rūgšties vertė
Atsakomybės neigimas

Šis tinklaraštis nėra skirtas diagnozei, gydymui ar medicininėms konsultacijoms teikti. Informacija šiame tinklaraštyje pateikiama tik informaciniais tikslais. Dėl bet kokių medicininių ir su sveikata susijusių diagnozių ir gydymo kreipkitės į savo gydytoją. Šiame tinklaraštyje pateikta informacija neturėtų būti laikoma pasikonsultavimo su gydytoju pakaitalu. Šio tinklaraščio straipsniuose pateikti teiginiai apie konkrečius produktus nėra patvirtinami dėl ligų gydymo, diagnozavimo ar prevencijos.

Ar jums patiko šis įrašas?
0
0
Straipsnio komentarai
Nėra atsiliepimų
Pridėkite savo apžvalgą

Atsiliepimai bus rodomi po moderavimo.