Facebook Pixel

Jodas ir vitaminas D skydliaukės ligų profilaktikai

Jodas ir vitaminas D skydliaukės ligų profilaktikai

Jodas yra esminis elementas tinkamam skydliaukės funkcionavimui – padeda sintetinti jo gaminamus hormonus. Savo ruožtu vitaminas D turi apsauginį poveikį daugeliui organų, įskaitant skydliaukę. Kaip nustatyti šių medžiagų trūkumą? Kokios jo pasekmės?
Normaliai skydliaukės veiklai reikalingas tinkamas jodo kiekis, kurio, deja, kasdienėje ukrainiečių dietoje paprastai nėra. Šio elemento nedideli kiekiai randami tokiuose maisto produktuose kaip: jūros žuvis, jūros gėrybės, pienas, kiaušiniai. Ukrainoje yra jodo trūkumas, susijęs su tam tikromis sąlygomis, geologiniais tyrimais. Šiuo atžvilgiu Lenkijos vyriausybė, kaip ir nemažai kitų šalių vyriausybių, ėmėsi priemonių maisto produktams praturtinti jodu (Ukrainoje tai yra valgomoji druska) – paprastai šie veiksmai vadinami jodo profilaktika.
Kam kenčia jodo trūkumas?
Jeigu kalbėtume apie šio reiškinio dydį – jodo trūkumas turi apie 50% Europos gyventojų, įskaitant vaisingo amžiaus moteris ir nėščias moteris. Šio elemento trūkumo pasekmės sveikatai priklauso nuo jodo trūkumo laipsnio, paveiktų gyventojų amžiaus, kartu atsirandančio kitų mikroelementų trūkumo, taip pat nuo kulinarinių papročių (valgyti tokius augalus kaip kopūstai, žiediniai kopūstai, Briuselio kopūstai, ridikai, špinatai, žemės riešutai ar soja). Vaisius ir vaikai iki 3 metų yra jautriausi jodo trūkumui. Pirmosiomis vaisiaus gyvenimo savaitėmis jo nervų sistemos raida priklauso nuo skydliaukės hormonų koncentracijos motinoje. Todėl labai svarbu tris mėnesius prieš planuojant nėštumą ir nėštumo metu vartoti papildomus jodo preparatus po 150 mcg / 24 val.

Atsakomybės neigimas

Šis tinklaraštis nėra skirtas diagnozei, gydymui ar medicininėms konsultacijoms teikti. Informacija šiame tinklaraštyje pateikiama tik informaciniais tikslais. Dėl bet kokių medicininių ir su sveikata susijusių diagnozių ir gydymo kreipkitės į savo gydytoją. Šiame tinklaraštyje pateikta informacija neturėtų būti laikoma pasikonsultavimo su gydytoju pakaitalu. Šio tinklaraščio straipsniuose pateikti teiginiai apie konkrečius produktus nėra patvirtinami dėl ligų gydymo, diagnozavimo ar prevencijos.

Ar jums patiko šis įrašas?
0
0
Straipsnio komentarai
Nėra atsiliepimų
Pridėkite savo apžvalgą

Atsiliepimai bus rodomi po moderavimo.