Facebook Pixel

Kiek laiko trunka menopauzės simptomai?

Kiek laiko trunka menopauzės simptomai?

Kiek trunka simptomai?

Perimenopauzės simptomai gali trukti vidutiniškai ketverius metus. Su šia faze susiję simptomai palaipsniui mažės menopauzės ir postmenopauzės metu. Moterys, kurioms ištisus metus nebuvo menstruacijų, laikomos pomenopauzinėmis .

Karščio bangos yra dažnas perimenopauzės simptomas. Vienas tyrimas parodė, kad vidutinio sunkumo ar stiprūs karščio bangos gali tęstis po perimenopauzės ir tęstis 10,5.

Tyrimai patvirtino, kad juodaodžiai ir vidutinio svorio moterys karščio bangas patiria ilgiau nei baltos ir antsvorio turinčios moterys.

Moteris gali patirti menopauzę iki 55 metų amžiaus. Ankstyva menopauzė pasireiškia moterims, kurioms menopauzė išgyvena iki 45 metų. Menopauzė laikoma priešlaikine iki 40 metų ar mažiau.

Ankstyva arba priešlaikinė menopauzė gali atsirasti dėl daugelio priežasčių. Kai kurioms moterims dėl operacijos gali pasireikšti ankstyva arba priešlaikinė menopauzė, kai kiaušidės pažeidžiamos dėl chemoterapijos ar kitų sąlygų ir gydymo.

Menopauzės simptomai

Perimenopauzės metu patirsite daug simptomų (pvz., nereguliarių mėnesinių). Simptomų dažnis, intensyvumas ir trukmė labai skiriasi tarp moterų perimenopauzės metu ir artėjant menopauzei.

Po menopauzės simptomai gali trukti vidutiniškai nuo ketverių iki penkerių metų, tačiau jų dažnis ir intensyvumas mažėja. Kai kurios moterys praneša, kad jų simptomai trunka ilgiau.

Dažniausi simptomai:

  • Karščio blyksniai. Todėl veidą ir viršutinę kūno dalį pajusite staigiai šiluma. Jos gali trukti nuo kelių sekundžių iki kelių minučių ar ilgiau.  Karščio bangos gali būti kartą per dieną arba kelis kartus per mėnesį.
  • Šalti blyksniai. Galite jausti šaltkrėtį, šaltas kojas ir drebėjimą, kai kūną atvėsina karščio blyksnis.
  • Makšties pakitimai. Makšties sausumas, diskomfortas lytinių santykių metu, mažas lytinis potraukis ir būtinybė skubiai šlapintis yra menopauzės genitourinarinio sindromo (GSM) simptomai. span>
  • Emociniai pokyčiai. Tai gali būti lengva depresija, nuotaikų kaita ir dirglumas.
  • Miego problemos. Miego problemos, pvz., nemiga, gali kilti dėl naktinio prakaitavimo.

Kiti perimenopauzės simptomai gali būti: krūtų jautrumas (sunkesnės ar švelnesnės mėnesinės); priešmenstruacinio sindromo pablogėjimas; sausa oda, akys ar burna.

Kai kurios moterys taip pat gali patirti: galvos skausmą; greitas širdies plakimas; raumenų ir sąnarių skausmas; dėmesio ir atminties problemos; plaukų slinkimas arba retėjimas; svorio padidėjimas.

Jei atsiranda bet kuris iš šių papildomų simptomų, kreipkitės į gydytoją, kad pašalintumėte kitas priežastis.

Perimenopauzės metu galite patirti bet kurį iš šių simptomų. Tačiau karščio bangos dažniausiai pasireiškia perimenopauzės pradžioje.

Simptomų valdymas

Perimenopauzė ir menopauzė daugeliui moterų gali būti nepatogios ir kartais skausmingos. Tačiau tai normali ir valdoma senėjimo dalis. Štai keli patarimai, padėsiantys suvaldyti simptomus.

Hot Flash

Išbandykite šias parinktis, kad išvengtumėte karščio bangos ir ją valdytumėte:

  • Nustatykite karščio bangų priežastį ir venkite aštraus maisto ar alkoholio.
  • Naudokite ventiliatorių darbe arba namuose.
  • Vartokite mažų dozių geriamuosius kontraceptikus, jei vis dar prasideda mėnesinės.
  • Lėtai giliai įkvėpkite, kai prasideda karštis.
  • Pajutus karščio bangą, nusivilkite kelis drabužių sluoksnius.

Makšties sausumas

Makšties sausumą galima suvaldyti vandens pagrindu pagamintu lubrikantu lytinių santykių metu arba makšties drėkinamuoju kremu, naudojamu kas kelias dienas. Jūsų gydytojas taip pat gali skirti vaistų, kurie padėtų esant didesniam makšties diskomfortui.

Jei nenorite mylėtis su savo partneriu, kreipkitės į gydytoją.

Miego problemos ir nuotaikų kaita

Išbandykite šias parinktis, kad išvengtumėte miego problemų:

  • Venkite sunkaus maisto, rūkymo, kavos ar kofeino po pietų.
  • Venkite miegoti dieną.
  • Prieš miegą venkite mankštos ar alkoholio.
  • Prieš miegą gerkite šiltą pieną arba šiltą arbatą be kofeino.
  • Miegokite tamsiame, tyliame ir vėsiame kambaryje.
  • Gydykite karščio bangas, kad pagerintumėte miegą.

Streso mažinimas, tinkama mityba ir fizinis aktyvumas gali padėti nuotaikų kaitai ir miego problemoms spręsti. Jūsų gydytojas taip pat gali skirti vaistų nuo nuotaikos svyravimų.

Turėtumėte pasikalbėti su savo gydytoju, kaip valdyti simptomus ir atmesti kitas sąlygas, kurios gali sukelti depresiją ar astmą. Taip pat naudinga prisijungti prie moterų menopauzės palaikymo grupės, kad turėtumėte saugią vietą, pasidalinti savo rūpesčiais.

Papildomos procedūros

Jūsų gydytojas taip pat gali skirti menopauzės hormonų terapiją (MHT) simptomams gydyti. MHT (kažkada žinoma kaip pakaitinė hormonų terapija arba PHT) gali palengvinti: karščio bangas; naktinis prakaitavimas; miego problemos; dirglumas; makšties sausumas.

MHT taip pat gali sulėtinti kaulų retėjimą ir sumažinti nuotaikų svyravimus bei lengvos depresijos simptomus. Šalutinis MHT poveikis yra: kraujavimas iš makšties; dujų susidarymas; krūtų patinimas; galvos skausmas; nuotaikos pokyčiai; pykinimas.

MHT vartojančių moterų tyrimai rodo, kad  gali būti širdies priepuolio, insulto arba kraujo krešulių atsiradimo rizika. Rizika panaši moterims, vartojančioms kontraceptines tabletes, pleistrus ir žiedų daugėja su amžiumi.

Daugelis moterų negali vartoti MHT dėl sveikatos būklės, pvz., vėžio ar kitų vaistų.

Papildomi tyrimai parodė, kad rizika susirgti krūties vėžiu gali padidėti penkerius ar daugiau metų nepertraukiamai vartojant MHT (estrogeną ir progestogeną, ne tik estrogeną).

Moterys, kurioms buvo pašalinta gimda, naudos tik estrogenų terapiją.

Pasikalbėkite su savo gydytoju, kad sužinotumėte daugiau apie hormonų terapiją, prieš nuspręsdami ją naudoti.

Kada prašyti pagalbos?

Normalu, kad kai esate perimenopauzėje, nereguliarios mėnesinės.

Sąlygos, tokios kaip policistinių kiaušidžių sindromas arba gimdos kaklelio vėžys, taip pat gali sukelti nereguliarų kraujavimą. Kreipkitės į gydytoją, kad pašalintumėte kitas priežastis, jei:

  • labai sunkūs laikotarpiai arba periodai su kraujo krešuliais
  • laikotarpiai, kurie trunka ilgiau nei įprastai
  • dėmės ar kraujavimas po sekso
  • dėmės arba kraujavimas po menstruacijų
  • ciklo nutraukimas

 Ilgalaikė rizika sveikatai, susijusi su menopauze, gali būti osteoporozė arba širdies liga. Taip yra todėl, kad estrogenai atlieka svarbų vaidmenį saugant kaulus ir širdį. Be estrogenų jautrūs padidėjusiai abiejų ligų rizikai.

Jums taip pat yra didesnė rizika susirgti urogenitalinių infekcijų  takų, nes menopauzė gali sukelti šlaplės sausumą, sudirginimą ar uždegimą. Makšties infekcijos taip pat gali pasireikšti dažniau, nes makštis tapo sausesnė ir plonesnė.

Praneškite apie savo menopauzės simptomus, kai lankotės pas gydytoją. Kreipkitės į gydytoją, jei vis dar turite nepakeliamų menopauzės simptomų, kurie tęsiasi ilgiau nei penkerius metus po paskutinių mėnesinių.

Menopauzės privalumai

Nors kai kurioms moterims menopauzė gali sukelti nemalonių simptomų, šis natūralus procesas taip pat turi trūkumų. Yra keletas galimų menopauzės pranašumų:

  • Teigiama perspektyva.  Masačusetso universitete atlikti vidutinio amžiaus moterų tyrimai parodė, kad daugumoje moterų vyrauja teigiama arba neutralus požiūris į menopauzę. Dauguma moterų menopauzės metu pagalbos nesikreipia.
  • Sveikata ar sveikas elgesys nesikeičia. Tas pats tyrimas parodė, kad moters sveikata ir elgesys menopauzės metu greičiausiai nepasikeis. Tai reiškia, kad jei jau esate vadovaukitės sveiku gyvenimo būdu, tikėtina, kad jo laikysitės.
  • Patirties išmintis. Menopauzė eina koja kojon su senėjimu, o tai suteikia gyvenimo patirties vertę. Psichologė Sylvia Gearing, mokslų daktarė. , Amerikos psichologų asociacijos atstovė, teigia, kad, remiantis jos patirtimi, moterys menopauzės metu padidino „aiškumą, ryžtą, emocinį intelektą“; ir kitos teigiamos savybės.
  • Nėra mėnesinių. Kai kurioms moterims patinka, kad mėnesinės baigtųsi su menopauze, ypač jei joms yra gausios mėnesinės, mėšlungis ar PMS. Kai jūsų mėnesinis ciklas sustoja, nereikia pirkti tamponų, įklotų ar kitų menstruacinių priemonių.
  • Po vienerių metų gimstamumo kontrolės nereikia.

Perimenopauzės metu vis dar galima pastoti, todėl iš karto neatsisakykite kontracepcijos priemonių. Pasilikus metams be mėnesinių, visuotinai priimta, kad nėštumas neįmanomas be medicininės intervencijos.

Vis tiek turite apsisaugoti nuo lytiniu keliu plintančių ligų.

prognozė

Gyvenimas po menopauzės mažai skiriasi nuo gyvenimo vaisingo amžiaus. Nepamirškite valgyti teisingai, mankštintis ir reguliariai rūpintis sveikata, įskaitant dantų ir akių tyrimus.

Šie simptomai būdingi per visą perimenopauzę ir pomenopauzę ir trunka apie septynerius metus.

Maistinga mityba ir reguliari mankšta padės išlaikyti stiprius kaulus, o reguliarūs apsilankymai pas gydytoją padės anksti pastebėti problemas.

Medicininė apžvalga, kurią pateikė  Debra Rose Wilson, 2018 m. gegužės 16 d. – autorė Annamarya Scaccia.

Atsakomybės neigimas

Šis tinklaraštis nėra skirtas diagnozei, gydymui ar medicininėms konsultacijoms teikti. Informacija šiame tinklaraštyje pateikiama tik informaciniais tikslais. Dėl bet kokių medicininių ir su sveikata susijusių diagnozių ir gydymo kreipkitės į savo gydytoją. Šiame tinklaraštyje pateikta informacija neturėtų būti laikoma pasikonsultavimo su gydytoju pakaitalu. Šio tinklaraščio straipsniuose pateikti teiginiai apie konkrečius produktus nėra patvirtinami dėl ligų gydymo, diagnozavimo ar prevencijos.

Ar jums patiko šis įrašas?
0
0
Straipsnio komentarai
Nėra atsiliepimų
Pridėkite savo apžvalgą

Atsiliepimai bus rodomi po moderavimo.