Facebook Pixel

Kokosų miltai: mityba, nauda, nauda

Kokosų miltai: mityba, nauda, nauda

Šiame straipsnyje apžvelgsime visus kokosų miltų privalumus ir palyginsime juos su panašiais produktais.

Kas yra kokosų miltai? Kokosų miltai gaminami iš džiovintos kokosų mėsos. Pirmą kartą jis buvo panaudotas Filipinuose, kur pirmą kartą taip pat buvo gaminamas kokosų pienas. Kokoso minkštimas pirmiausia sutarkuojamas, tada kepamas žemoje temperatūroje, kol išdžius ir sumalamas į miltus. Gauti balti milteliai yra panašūs į kvietinius miltus, švelnaus ir malonaus skonio. Kokosų miltai yra be glitimo, idealiai tinka žmonėms, sergantiems tam tikromis ligomis: celiakija, alergija kviečiams ir jautriems glitimui. Glitimas yra grūduose (kviečių, miežių ir rugių) randamų baltymų grupė, kurią sunku suskaidyti kai kurių glitimo netoleruojančių žmonių virškinimo trakte ir kai kuriais atvejais gali sukelti imuninį atsaką. Gliuteno netoleruojantys žmonės dažnai patiria tokius simptomus kaip padidėjęs dujų susidarymas, mėšlungis, vidurių pūtimas, viduriavimas, dėl kurių pažeidžiamas žarnynas ir pasisavinamos maistinės medžiagos. Kokosų miltai yra gera alternatyva visiškai pakeisti glitimo turinčius javų miltus.

Kokosų miltuose gausu maistinių medžiagų ir sveikųjų riebalų.

1/4 puodelio porcijos (30 gramų) yra:

Kalorijos: 120

Angliavandeniai: 18g

Cukrus: 6 g 

Skaidulos: 10 gramų 

Baltymai: 6 g 

Riebalai: 4g 

Geležis: 20 %  

Kokosų miltuose gausu skaidulų, juose yra vidutinės grandinės trigliceridų (MCT) ir augalinės geležies. MCT yra riebalų rūšis, turinti daug naudos sveikatai, pavyzdžiui, svorio netekimas, apsauga nuo bakterijų, virusų ir geresnė smegenų bei širdies sveikata. Miltuose yra skaidulų, kurios padeda kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje, nes žymiai sulėtina cukraus patekimo į kraują greitį. Tai ypač svarbu maistui, kuriame gausu tirpių skaidulų, kurios apdorojant maistą sustingsta. Kokosų miltuose yra nedidelis šių skaidulų kiekis, jie turi žemą glikemijos indeksą (GI), o tai reiškia, kad iš šių miltų gaminama duona ir pyragaičiai.

Didelis skaidulų kiekis kokosų miltuose taip pat gerina virškinimą. Dauguma skaidulų yra netirpios, todėl padidėja išmatų tūris ir padeda sklandžiai judėti žarnyne, todėl sumažėja vidurių užkietėjimo tikimybė.

Kokosų miltuose yra nedidelis kiekis tirpių ir kitų fermentuotų skaidulų, kurios maitina naudingąsias žarnyno bakterijas. Šios bakterijos gamina trumpos grandinės riebalų rūgštis (SCFA): acetatą, propionatą ir butiratą, kurie maitina žarnyno ląsteles.

SCFA taip pat mažina uždegimą ir simptomus, susijusius su žarnyno sutrikimais: uždegimine žarnyno liga ir dirgliosios žarnos sindromu, ir  skatina sveiką virškinamąjį traktą.

Kokosų miltai yra naudingi širdies sveikatai. Tyrimai rodo, kad per dieną suvartojus 15–25 gramus kokoso skaidulų, bendras cholesterolio ir trigliceridų kiekis kraujyje sumažėja iki 22 %.

Miltuose yra lauro rūgšties, kuri naikina bakterijas, atsakingas už apnašų susidarymą vainikinėse arterijose. Tai taip pat siejama su širdies ligomis. Lauro rūgštis taip pat kovoja su virusinėmis infekcijomis, bakterijomis ir grybeliais.

Kokosų miltai padeda numesti svorio, juose yra skaidulų ir baltymų – dviejų maistinių medžiagų, mažinančių alkį ir apetitą. Be to, kokosų miltuose yra MCT riebalų pavidalu, kurie patenka tiesiai į kepenis, kur jie dalyvauja energijos gamyboje.

Kokosų miltus galima naudoti tiek saldžių, tiek pikantiškų patiekalų receptuose. Gamindami duoną, blynus, sausainius, bandeles ar kitus kepinius galite lengvai pakeisti bet kokius miltus kokosų miltais. Tiesiog nepamirškite, kad kokosų miltai linkę sugerti daugiau skysčių nei kiti miltai. Todėl kepimui geriau dėti daugiau skysčio arba mažiau miltų. 

Pavyzdžiui, jei naudojote 1/4 puodelio (30 gramų) kokosų miltų, būtinai įpilkite 1/4 puodelio (60 ml) papildomų skysčių.

Atminkite, kad kokosų miltai yra tankesni ir nesiriša taip lengvai, kaip kiti miltai. Kepėjai dažnai rekomenduoja jį maišyti su kitais miltais arba į kiekvieną 1/4 puodelio (30 g) kokosų miltų įmušti 1 kiaušinį, kad galutinis produktas būtų puresnis.

Šiuos unikalius miltus galima naudoti kaip apkepą arba tirštinti sriubas ir troškinius. Be to, galite naudoti jį kaip rišamąją medžiagą daržovių duonos receptuose, taip pat kaip traškumą. 

Kokosų miltai dažnai lyginami su kitais miltais be glitimo, pavyzdžiui, migdolų miltais, lazdyno riešutų burnočių miltais ir avinžirnių miltais. Nors jie visi yra turtingi maistinių medžiagų, tačiau jų maistinės savybės labai skiriasi. Kartu su avinžirnių ir burnočių miltais kokosų miltai yra vieni iš mažiausiai riebalų turinčių ir turtingiausių angliavandenių.

6 g 1/4 puodelio (30 g), jame yra šiek tiek mažiau baltymų nei avinžirnių ir migdolų miltuose, bet maždaug tiek pat, kiek lazdyno riešutų ir burnočių miltuose. Pažymėtina, kad jame yra 2–3 kartus daugiau skaidulų nei kituose miltuose be glitimo.

Be to, kokosų miltuose yra mažiau omega-6 riebalų – jų valgome dideliais kiekiais. Šie riebalai skatina uždegimą ir padidina daugelio ligų riziką. Kokosų miltai yra skanūs ir įvairaus skonio bei aromato, todėl jie yra unikalūs.

Alina Petre, M. Sc., MD (Kalifornija), 2019 m. gegužės 8 d.

Atsakomybės neigimas

Šis tinklaraštis nėra skirtas diagnozei, gydymui ar medicininėms konsultacijoms teikti. Informacija šiame tinklaraštyje pateikiama tik informaciniais tikslais. Dėl bet kokių medicininių ir su sveikata susijusių diagnozių ir gydymo kreipkitės į savo gydytoją. Šiame tinklaraštyje pateikta informacija neturėtų būti laikoma pasikonsultavimo su gydytoju pakaitalu. Šio tinklaraščio straipsniuose pateikti teiginiai apie konkrečius produktus nėra patvirtinami dėl ligų gydymo, diagnozavimo ar prevencijos.

Ar jums patiko šis įrašas?
0
0
Straipsnio komentarai
Nėra atsiliepimų
Pridėkite savo apžvalgą

Atsiliepimai bus rodomi po moderavimo.