Facebook Pixel

Kaip omega-3 ir omega-6 yra optimizuotos mūsų organizme

Kaip omega-3 ir omega-6 yra optimizuotos mūsų organizme

Daugelis žmonių žino, kad mūsų organizmui reikia maistinių medžiagų, o jei jų negauname, stengiamės vartoti daugiau tam tikrų maisto produktų, kuriuose gausu trūkstamų medžiagų.

Omega-6 ir omega-3 yra polinesočiosios riebalų rūgštys, tačiau organizmas neturi tinkamų fermentų, kurie gamintų šias medžiagas, todėl jų reikia gauti su maistu. O dėl omega-3 ir omega-6 trūkumo pas mus gali atsirasti įvairių ligų, nes tai yra tos riebalų rūgštys, kurios būtinos normaliai žmogaus veiklai, atlieka svarbų vaidmenį uždegiminiuose procesuose,   kraujo krešėjimą.

Omega 3 ir 6 padeda apsaugoti organizmą nuo infekcijų ir sužalojimų bei mažina uždegimą organizme.
Dėl subalansuotos mitybos, kurioje šių riebalų rūgščių yra lygiomis dalimis, galima išvengti organizme prasidėjusių uždegiminių procesų.>

Jei kurios nors polinesočiųjų riebalų rūgščių, omega-3 ar omega-6, yra daugiau santykiu nei kitos, tada atsiras įvairių sutrikimų ir pokyčių žmogaus sveikatai.  

Omega -3 riebalų rūgštys skirstomos į 3 tipus:

  • alfa-linoleno (ALA)

  • eikozapentaeno (EPA)

  • dokozaheksaeno rūgštis (DHR).

Eikozapentaeno rūgšties ir dokozaheksaeno rūgšties yra gyvūninės kilmės produktuose, tokiuose kaip riebi žuvis (lašiša, skumbrė ir silkė). Eiko rūgštys yra rūgštys, kurios turi veiksmingą priešuždegiminį procesą. EPA taip pat sumažina širdies ligų ir vėžio riziką. O DHR padeda sėkmingai funkcionuoti smegenims. Suvalgykite 2–3 porcijas riebios žuvies per savaitę, kad papildytumėte savo omega-3. Ketvirtadalyje visų su maistu suvartojamų riebalų turi būti omega-3 riebalų rūgščių. Taip pat manoma, kad saikingai valgydami jūros gėrybes, organizmas prisotinsite omega-3 rūgštimis.

Kalbant apie omega-6, jų yra augaliniuose aliejuose ir sėklos: kukurūzų aliejus, dygminų aliejus, sezamo aliejus, žemės riešutų aliejus, sojų aliejus, chia sėklos, linų sėmenys, sėmenų aliejus. Dėl omega-6 riebalų rūgščių pertekliaus organizme gali atsirasti uždegimas.
Reikėtų atkreipti dėmesį, kad žmonės su maistu gauna daugiau omega-6 nei omega-3 riebalų rūgščių.

Atsargumo priemonės naudojant polinesočiąsias riebalų rūgštis.

  1. Turėtų būti maisto produktai , ypač riebūs aliejai, kad negautumėte per daug omega-6.

  2. Bent kartą per 3 dienas valgykite maistą, kuriame yra omega-3 riebalų rūgščių.

  3. Omega-3 trūkumas jei reikia, galima įpilti žuvų taukų preparatų.

Širdies ir kraujagyslių ligų, aterosklerozės ir vėžio profilaktikai rekomenduojama omega-3 rūgšties dozė yra 2 g per per dieną.

Todėl sutvarkykite savo mitybą taip, kad jūsų kūnui nereikėtų tuos ar kitus produktus. Valgykite tiek pat polinesočiųjų riebalų, nes tik vienodu santykiu jūsų organizmas nenukentės nuo įvairių ligų, kurios neigiamai veikia sveikatą.

 Straipsnį parašė Biotus personalo rašytojas. 

Atsakomybės neigimas

Šis tinklaraštis nėra skirtas diagnozei, gydymui ar medicininėms konsultacijoms teikti. Informacija šiame tinklaraštyje pateikiama tik informaciniais tikslais. Dėl bet kokių medicininių ir su sveikata susijusių diagnozių ir gydymo kreipkitės į savo gydytoją. Šiame tinklaraštyje pateikta informacija neturėtų būti laikoma pasikonsultavimo su gydytoju pakaitalu. Šio tinklaraščio straipsniuose pateikti teiginiai apie konkrečius produktus nėra patvirtinami dėl ligų gydymo, diagnozavimo ar prevencijos.

Ar jums patiko šis įrašas?
0
0
Straipsnio komentarai
Nėra atsiliepimų
Pridėkite savo apžvalgą

Atsiliepimai bus rodomi po moderavimo.