Facebook Pixel

Peru Maca: naudojimas ir privalumai

Peru Maca: naudojimas ir privalumai

Maca Root (Peru maka) kilęs iš kryžmažiedžių šeimos, pavyzdžiui, brokoliai ir kopūstai, tačiau dėl savo unikalių savybių jis laikomas vienu iš supermaisto. Maka auginama aukštai Pietų Amerikos kalnuose, daugiausia Peru aukštumose.

Skani šaknis nuėmus derlių paprastai sumalama į miltelius. Maka šaknis teigiamai veikia hormonų pusiausvyrą, gerina bendrą sveikatą.

Tai ne tik natūralus sveikos mitybos šaltinis, bet ir jau šimtus metų garsėja gydomosiomis savybėmis. Jame labai daug maistinių medžiagų (kalcio koncentracija didesnė nei piene).

Maca šaknies privalumai – tai vyrų ir moterų vaisingumo didinimas, hormonų pusiausvyros palaikymas, imuniteto stiprinimas, taip pat energijos didinimas. , ištvermė, lytinės funkcijos, atminties ir dėmesio gerinimas. Maca laikoma „adaptogenu“. Šis terminas vartojamas apibūdinti tam tikras žoleles, augalus ir natūralias medžiagas, kurios padeda organizmui natūraliai prisitaikyti prie stresinių veiksnių –  sunkaus darbo grafiko ar ligų.

Maca vartojimas dažnai padeda žmonėms jaustis „gyvesniems“ energingiems . Tai paaiškinama jo gebėjimu atkurti tinkamą hormonų pusiausvyrą ir pakelti endorfinų lygį.

Macos maistinės sudedamosios dalys.

Peru maka šaknų milteliai susideda iš 18 % baltymų, 76 %, 5 % angliavandenių, 5 % riebalų ir 8,5 % skaidulų (virškinamų angliavandenių). Maka yra puikus maistinių medžiagų šaltinis, įskaitant:

• Daugiau nei 20 aminorūgščių, įskaitant 8 nepakeičiamas aminorūgštis

• 20 laisvos formos riebalų rūgščių (tokių kaip lauro, linoleno, palmitino rūgštis, oleino ir stearino rūgštis)

• Vitaminai B-1, B-2, C ir E

Kalcis

Magnis

Kalis

• Varis

Cinkas

• Manganas

• Fosforas

• Selenas

• Siera

• Natris

•  Geležis

Maca taip pat yra gausus fitonutrientų šaltinis.

Nėra specifinių maca dozių rekomendacijos, tačiau dauguma žmonių jaučiasi geriau iš to, pradedant nuo maždaug 1 valgomojo šaukšto per dieną (miltelių pavidalu) ir palaipsniui didinant dozę iki 2–3 šaukštų per dieną. Kadangi maca padeda didinti energiją ir ištvermę, daugelis sportininkų mieliau ją vartoja prieš treniruotę.

5 Maca šaknų pranašumai

Nors pačioje maca nėra hormonų, dauguma maca šaknų privalumų yra padėti atkurti seksualinę, endokrininę (hormoninę) ir psichinę sveikatą. „Maca“ gali būti naudinga tiek vyrams, tiek moterims šiais būdais:

1. PMS, menopauzė, policistinių kiaušidžių sindromas (PCOS)

Maca Root atkuria hormonų pusiausvyrą, o tai daugeliu atvejų pagerina PMS ir menopauzės simptomus. Moterims, sergančioms PCOS, Maca gali padėti kontroliuoti estrogenų kiekį organizme.

Nestabilus (aukštas arba žemas) estrogenų kiekis gali apsunkinti ovuliaciją ir pastoti. Todėl maca gali subalansuoti moterų estrogenų kiekį, o tai savo ruožtu yra labai svarbu gerinant reprodukcinę sveikatą ir mažinant su PCOS susijusius simptomus, tokius kaip nereguliarus menstruacinis ciklas, per didelis plaukų augimas ir kt.


stiprus>2. Moterų hormonai, vaisingumas ir seksualinė sveikata

2008 m. žurnale „Menopause“ atliktas tyrimas parodė, kad „Mac“ nauda turėjo teigiamų rezultatų mažinant nerimo ir depresijos lygį.

Tas pats tyrimas taip pat parodė, kad pagerėjusi nuotaika padidino seksualinį potraukį. Atskiras 2008 m. CNS Neuroscience & Terapija parodė, kad maca padidina moterų seksualinį potraukį. Tai tiesiogiai susiję su tuo, kad maca padidina serotonino (laimės hormono) kiekį organizme.

Manoma, kad maka padeda atkurti moterų hormonų pusiausvyrą, palaikydama endokrininę sistemą, taip pat padeda reguliuoti antinksčių ir hormonų sveikatą skydliaukė.

Antnksčiai ir skydliaukė atlieka svarbų vaidmenį reguliuojant daugelį pojūčių – nuo streso lygio iki apetito. Šių liaukų sveikatos atkūrimas itin svarbus tiems, kurie nori jaustis geriau.

3. Vyrų testosterono lygis ir vaisingumas.

Klinikiniais tyrimais įrodyta, kad juodoji maka daro teigiamą poveikį spermos gamybai nei geltonoji ar raudonoji maka. Tačiau raudonoji maka turi savų privalumų vyrų hormonų sveikatai. Tyrimais, atliktais su žiurkių patinais, buvo įrodyta, kad jis padeda sumažinti prostatą. Todėl galima tikėtis vienodai teigiamų rezultatų gerinant žmogaus prostatos sveikatą. Kituose tyrimuose taip pat įrodyta, kad maka padeda pagerinti spermos gamybą, judrumą ir spermatozoidų skaičių, todėl teigiamai veikia visus svarbius vaisingumo veiksnius.

4. Energija, atmintis ir nuotaika

Tie, kurie reguliariai vartoja maca miltelius, pastebėjo, kad po vaisto vartojimo jie jaučiasi žvalesni, energingesni, o šis poveikis pastebimas beveik iš karto po gydymo pradžios. suvartojimas. Makos poveikis panašus į kofeino, tik po makos nėra padidėjusio prakaitavimo ir per didelio susijaudinimo, kaip po kofeino.

Taip pat verta atkreipti dėmesį į teigiamą makos poveikį energijai, ištvermei ir nuotaikai. Tiksliai, kaip maca veikia energiją organizme, dar nėra tiksliai žinoma, tačiau remiantis tyrimais galima daryti prielaidą, kad tokį poveikį lemia cukraus kiekio kraujyje stabilizavimas. Maka šaknies nauda taip pat apima pagumburio funkcijų reguliavimą, padedant tinkamai funkcionuoti hipofizei. Taigi maca vartojimas padeda žmonėms geriau susikaupti, todėl gerėja atmintis ir gebėjimas atlikti užduotis.

5. Antioksidantų stiprintuvas

Peru maka šaknis veikia kaip natūralus antioksidantas, stiprindamas glutationo ir SOD (superoksido dismutazės) poveikį. Naujausi tyrimai rodo, kad maca šaknis gali padėti išvengti lėtinių žmonių ligų, susijusių su dideliu cholesterolio kiekiu organizme ir gliukozės netoleravimu, išsivystymo. Kadangi maka padidina glutationo kiekį organizme, ji ne tik gerina imuninę sistemą ir organizmo atsparumą ligoms, bet ir padeda subalansuoti cholesterolio kiekį. Tai taip pat padeda sumažinti gliukozės kiekį kraujyje. Tai ypač svarbu žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu ir panašiomis ligomis.

Maca šalutinis poveikis

Nors žinoma, kad Maca neturi jokio šalutinio poveikio organizmui  ir buvo naudojamas tūkstančius metų, klausimas lieka neištirtas.

Dėl makos hormoninio poveikio gydytojai mano, kad maca neturėtų vartoti žmonės, kurie yra priklausomi nuo hormonų, taip pat tokiomis sąlygomis kaip krūties vėžys arba prostatos vėžys, pavyzdžiui, ar kitos sunkios ligos. Maca taip pat nerekomenduojama žmonėms, turintiems aukštą kraujospūdį. 

Turinys
  • Macos maistinės sudedamosios dalys.
  • 5 Maca šaknų pranašumai
  • Maca šalutinis poveikis
Atsakomybės neigimas

Šis tinklaraštis nėra skirtas diagnozei, gydymui ar medicininėms konsultacijoms teikti. Informacija šiame tinklaraštyje pateikiama tik informaciniais tikslais. Dėl bet kokių medicininių ir su sveikata susijusių diagnozių ir gydymo kreipkitės į savo gydytoją. Šiame tinklaraštyje pateikta informacija neturėtų būti laikoma pasikonsultavimo su gydytoju pakaitalu. Šio tinklaraščio straipsniuose pateikti teiginiai apie konkrečius produktus nėra patvirtinami dėl ligų gydymo, diagnozavimo ar prevencijos.

Ar jums patiko šis įrašas?
0
0
Straipsnio komentarai
Nėra atsiliepimų
Pridėkite savo apžvalgą

Atsiliepimai bus rodomi po moderavimo.