Facebook Pixel

Pasninkas: geras dalykas sielai ir kūnui

Pasninkas: geras dalykas sielai ir kūnui

Pasninko tradicija užtikrintai grįžta į ukrainiečių gyvenimą. Blynų savaitė su Maslenitsa švenčiama triukšmingai, po to prieš Velykas seka subtilus užliūlis, o prekybos centruose ir kavinėse pasirodo sezoniniai produktai ir patiekalai pasninkantiems. Kas medicininiu požiūriu yra pasninkas ir ar jis bus naudingas ne tik sielai, bet ir kūnui? – norėdami suprasti šią problemą, išklausėme ekspertų nuomones (https://www.facebook.com/O.Skytalinska).


Medicininiu požiūriu badavimas yra ne kas kita, kaip suvartojamų kalorijų sumažinimas – tai sveikatos praktika, kurią gydytojai rekomenduoja jau daugiau nei 80 metų. Per 40 dienų be mėsos organizmas gauna mažiau gyvulinių baltymų. Emtor molekulė, kuri stebi baltymų suvartojimą, reaguoja į šį trūkumą ir paleidžia baltymų biosintezės mechanizmą pačiose ląstelėse – iš sukauptų atsargų. Tuo pačiu metu organizmą pakraunančios baltymų sankaupos ląstelėse yra „perdirbamos“ ir paverčiamos naujomis aminorūgštimis. Priešingu atveju baltymų molekulės susijungia su riebalų molekulėmis ir sudaro lipofusciną – senstantį pigmentą, kuris išorėje atrodo kaip rudos dėmės ant vyresnio amžiaus žmonių rankų ir smilkinių.


Tinkamai sumažinus suvartojamų kalorijų kiekį, padidėja ląstelių saugumo riba, kūnas atjaunėja ir prailgina savo gyvenimą. Ląstelių atsinaujinimas taip pat teigiamai veikia psichiką: dauguma disciplinuotai laikiusių badavimo pastebi ne tik jėgų antplūdį po jo, bet ir sąmonės išvalymą.


Tačiau tam, kad pasninkas būtų naudingas, yra svarbi sąlyga – kalorijų ribojimas turi vykti nepažeidžiant dietos! Tai yra, organizmas turi išlaikyti mitybos pusiausvyrą ir gauti reikiamą kiekį vitaminų ir mikroelementų. Todėl pasninko metu rekomenduojama laikytis specialios dietos, į kurią įeina ankštiniai augalai, grybai, kupa, linų sėklos ir kiti maisto produktai, kuriuose gausu augalinių baltymų.

Atsakomybės neigimas

Šis tinklaraštis nėra skirtas diagnozei, gydymui ar medicininėms konsultacijoms teikti. Informacija šiame tinklaraštyje pateikiama tik informaciniais tikslais. Dėl bet kokių medicininių ir su sveikata susijusių diagnozių ir gydymo kreipkitės į savo gydytoją. Šiame tinklaraštyje pateikta informacija neturėtų būti laikoma pasikonsultavimo su gydytoju pakaitalu. Šio tinklaraščio straipsniuose pateikti teiginiai apie konkrečius produktus nėra patvirtinami dėl ligų gydymo, diagnozavimo ar prevencijos.

Ar jums patiko šis įrašas?
0
0
Straipsnio komentarai
Nėra atsiliepimų
Pridėkite savo apžvalgą

Atsiliepimai bus rodomi po moderavimo.