Facebook Pixel

Žuvų taukai ir Omega-3: išsamiai apie naudingą

Žuvų taukai ir Omega-3: išsamiai apie naudingą

Riebalai: blogi ar geri?

Apie nauda Pasaulis apie žuvų taukus sužinojo šiaurės gyventojų dėka. Dėmesingi mokslininkai atkreipė dėmesį į tai, kad Grenlandijos eskimai rečiau serga širdies ir kraujagyslių ligomis. Išstudijavę savo gyvenimo būdą ir įpročius, jie rado priežastį – jie valgo daug riebios žuvies.

Paprastai riebus maistas minimas kontekste, ko nevalgyti. Tiesą sakant, viskas yra sudėtingiau. O riebalų organizmui reikia kaip ir baltymų bei angliavandenių. Pagrindinis – rinkitės juos teisingai, atsižvelgdami į mitybą ir gyvenimo būdą.

Riebalai skirstomi į sočiuosius ir nesočiuosius. Sotieji riebalai lengvai susijungia ir nusėda riebaliniame audinyje ir gali sukelti nutukimą, užsikimšti arterijas ir atitinkamai širdies ir kraujagyslių ligas. Bet tik esant jų pertekliui maiste ir fizinio aktyvumo stokai.

Nesotieji riebalai yra biologiškai aktyvūs, patekę į kraują jie nesusijungia. ir lengvai prasiskverbia pro arterijas. Jie dalyvauja daugelyje gyvybinių procesų, susijusių su visomis organizmo sistemomis: raumenų ir kaulų, širdies ir kraujagyslių, nervų, endokrininėmis.

Kas yra nesotieji riebalai

Svarbus dalykas: organizmas pats negamina nesočiųjų riebalų, o jų gali gauti tik su maistu. Tuo pačiu metu nesotieji riebalai yra skirtingi, turi skirtingą cheminę formulę ir dalyvauja skirtinguose organizmo procesuose. Be to, jų yra skirtinguose produktuose, todėl reikiamą kiekį jų galite gauti tik iš visavertės įvairios mitybos.

Žymiausios klasės nesočiųjų riebalų – Omega-3 ir Omega-6. Savo ruožtu, Omega-3 klasė apima daugybę rūgščių, iš kurių alfa-linoleno rūgštis, eikozapentaeno rūgštis (EPA) ir dokozaheksaeno rūgštis yra labiausiai reikalingos organizmui (DHR). Omega-6 randama augaliniuose aliejuose, kurių įprastoje mityboje yra dideliais kiekiais. Ir Omega-3 produktuose, kurių dažnai neužtenka reikiamo kiekio. Populiarūs Omega-3 šaltiniai – linų sėmenų aliejus ir chia sėklos, tačiau mitybos specialistai teigia, kad žuvų taukai – labiausiai pageidaujamas šaltinis, nes jame esančias rūgštis organizmas pasisavina geriausiai.

Для чего нужно принимать Омега-3

Širdies ir kraujagyslių sistema: EPA rūgštys ir DHR mažina lipidų kiekį kraujyje, turi priešuždegiminį poveikį, mažina kraujagyslių sienelių pažeidimus dėl streso hormonų, mažina kraujo klampumą, mažina kraujo krešulių riziką, mažina kraujospūdį, mažina koronarinės ligos ir miokardo infarkto riziką.

 

Smegenys: Omega-3 trūkumas lemia ankstyvą smegenų senėjimą ir mažėjimą intelektualiniais gebėjimais. Tyrimai parodė, kad omega-3 trūkumas paaiškina daugelį psichikos sutrikimų atvejų, taip pat tokias problemas kaip depresija, atminties ir intelekto sutrikimas, šizofrenija, ankstyva senatvė, Alzheimerio liga, degeneracinės nervų ligos, išsėtinė sklerozė, regėjimo sutrikimai ir kt. .

 

Raumenų ir kaulų sistema: Omega-3 rūgštys aktyvina kaulų formavimąsi jauname amžiuje ir užkerta kelią kaulų būklės pablogėjimas su amžiumi, padeda išlaikyti sausgyslių ir raiščių elastingumą, gerina intraartikulinio tepimo savybes, lėtina sąnario kremzlės kolageno skaidulų irimą, šalina sąnarių uždegimą ir skausmą.

Pakankamas Omega-3 vartojimas visą gyvenimą sumažina sąnarių ligų riziką 50 %.

Oda: Omega-3 rūgštys lėtina žmogaus odos senėjimą, veikia kaip antioksidantai, saugo nuo ultravioletinių spindulių, stiprina kolageno bazę.

 

Dėl visų šių savybių omega-3 riebalų rūgštys plačiai naudojamos dietoje ir sporto treniruotes. Jie stiprina imuninę sistemą, pagreitina sveikimo procesus, didina atsparumą stresui.

Tema Omega-3 dažnai kyla diskusijose apie vėžį. Statistiniai tyrimai rodo atvirkštinę koreliaciją tarp omega-3 rūgščių vartojimo ir sergamumo prostatos, krūties ir storosios žarnos vėžiu. Taip yra dėl to, kad omega-3 rūgštys pašalina daugelį veiksnių, galinčių prisidėti prie navikų vystymosi. Galima sakyti, kad lėtinis nesočiųjų omega-3 riebalų rūgščių trūkumas maiste didina vėžio riziką.

 

Turinys
  • Riebalai: blogi ar geri?
  • Kas yra nesotieji riebalai
  • Для чего нужно принимать Омега-3
Atsakomybės neigimas

Šis tinklaraštis nėra skirtas diagnozei, gydymui ar medicininėms konsultacijoms teikti. Informacija šiame tinklaraštyje pateikiama tik informaciniais tikslais. Dėl bet kokių medicininių ir su sveikata susijusių diagnozių ir gydymo kreipkitės į savo gydytoją. Šiame tinklaraštyje pateikta informacija neturėtų būti laikoma pasikonsultavimo su gydytoju pakaitalu. Šio tinklaraščio straipsniuose pateikti teiginiai apie konkrečius produktus nėra patvirtinami dėl ligų gydymo, diagnozavimo ar prevencijos.

Ar jums patiko šis įrašas?
0
0
Straipsnio komentarai
Nėra atsiliepimų
Pridėkite savo apžvalgą

Atsiliepimai bus rodomi po moderavimo.