Saulėgrąžų branduoliai yra švelnaus, skanaus skonio, tvirtos, bet subtilios ir malonios tekstūros. Dėl skonio jie dažnai skrudinami, nors sėklas galite nusipirkti žalių ir daigintų. Jei panagrinėsime šią kultūrą išsamiau, sužinosime apie ją daug įdomių dalykų.
30 g lukštentų ir skrudintų sėklų:
Saulėgrąžų sėklos | |
Kalorijos | 163 |
Bendras riebalų kiekis | 14 g |
Sotieji riebalai | 1,5 g |
Polinesotieji riebalai | 9,2 g |
mononesotieji riebalai | 2,7 g |
Baltymai | 5,5 g |
angliavandeniai | 6,5 g |
Fiber | 3g |
Vitaminas E | 37 % |
Niacinas | 10 % |
Vitaminas B6 | 11 % |
Folatas | 17 % |
Pantoteno rūgštis | 20 % |
Geležis | 6 % |
Magnis | 9 % |
Cinkas | 10 % |
Varis | 26 % |
Manganas | 30 % |
Selenas | 32 % |
Iš lentelės matosi, kad sėklose ypač gausu vitamino E ir seleno, antioksidantų, apsaugančių ląsteles nuo laisvųjų radikalų daromos žalos, kurios daro nepataisomą žalą organizmui ir pablogina sergančiųjų lėtinės ligos.
Be to, sėklos yra naudingų biologiškai aktyvių komponentų šaltinis, įskaitant fenolio rūgštis ir flavonoidus, kurie vienodai veikia kaip antioksidantai, būtini odos, plaukų ir gleivinių sveikatai. Daigintos saulėgrąžų sėklos turi daugiau maistinių savybių. Daigintų, džiovintų sėklų dabar galima įsigyti „Biotus“ internetinėje parduotuvėje prieinamomis kainomis.
Kadangi saulėgrąžų sėklose yra vitamino E, magnio, baltymų, linolo riebalų rūgščių, kurios turi daug naudingų savybių. Tokia turtinga sudėtis padeda sumažinti kraujospūdį, cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje. Veganai ir vegetarai sėklas dažnai naudoja kaip augalinių baltymų ir energijos šaltinį. O vyriškam organizmui jos labai naudingos ir padeda gamintis hormonui serotoninui.
Tačiau tyrimai rodo ir kitą sėklų naudą sveikam imunitetui ir gerai nuotaikai. Šiais laikais kiekvienas susiduria su uždegimu, iš tikrųjų tai yra mūsų imuniteto atsakas į dirginančius aplinkos veiksnius. Kai uždegimas yra ūmios formos, ląstelės pradeda mutuoti ir liga pereina į lėtinę stadiją. Šiuose stebuklinguose branduoliuose esantys flavonoidai ir kiti biologiškai aktyvūs junginiai taip pat padeda sumažinti uždegimą, stiprina kapiliarų sieneles, turi priešuždegiminį ir hemostazinį poveikį.
Padidėjęs uždegiminio žymens C reaktyvaus baltymo kiekis kraujyje yra tiesiogiai susijęs su padidėjusia širdies ir kraujagyslių ligų bei 2 tipo diabeto rizika.
Tyrimas, kuriame dalyvavo daugiau nei 7000 žmonių, parodė, kad suvalgius saują sėklų bent penkis kartus per savaitę, širdies ligų ir diabeto rizika sumažėjo 35%, palyginti su kita tyrimų grupe. Aukštas kraujospūdis yra pagrindinis rizikos veiksnys žmonėms, sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis, kurios galiausiai sukelia širdies priepuolį ar insultą.
Saulėgrąžų sėklose esantys bioaktyvūs junginiai ir magnis blokuoja fermentą, dėl kurio susitraukia kraujagyslės. Dėl to kraujagyslės atsipalaiduoja ir sumažėja kraujospūdis. Be to, grūduose gausu nesočiųjų riebalų rūgščių, ypač linolo rūgšties, kurią organizmas suvokia kaip į hormonus panašų junginį, taip pat padeda atpalaiduoti kraujagysles ir normalizuoti kraujospūdį bei cholesterolį.
3 savaites trukusiame tyrime, kuriame dalyvavo moterys, sergančios 2 tipo cukriniu diabetu, buvo nustatyta, kad kasdienis sėklų (30 g) vartojimas sumažino kraujospūdį daugiau nei 5%, MTL cholesterolio ir trigliceridų - 9% ir 12% – atitinkamai. Be to, cukraus kiekį kraujyje galima reguliuoti chlorogenine rūgštimi, kurios gausu saulėgrąžų sėklose.
Tyrimai parodė, kad duona su sėklų priedu normalizuoja cukraus kiekį kraujyje, o tai nesukelia per didelio kasos streso ir riebalų nusėdimo. Sėklų spustelėjimas padės nuraminti nervų sistemą ir pagerinti savijautą stresinėse situacijose.
Tačiau saulėgrąžų sėklos turi keletą kontraindikacijų, į kurias reikėtų atkreipti dėmesį.
Būtina atsižvelgti į porcijas ir fizinio aktyvumo laipsnį, kad nebūtų sutrikdyta kalorijų pusiausvyra ir virškinamojo trakto darbas. Taip pat saulėgrąžų sėklų dideliais kiekiais nerekomenduojama vartoti žmonėms, sergantiems vidurių užkietėjimu, kepenų ligomis ir tiems, kurie turi polinkį į akmenų susidarymą. Be šių kontraindikacijų, gali pasireikšti alergija, pilvo skausmas, pykinimas ir laisvos išmatos. Stebėkite porcijas, venkite per didelio kalorijų kiekio ir žarnyno nepraeinamumo.
Taip pat verta paminėti, kad yra keletas būdų, kaip juos valgyti nepakenkiant sveikatai. Sumaišykite su kitomis sėklomis arba dėkite į naminius pyragus, granolą, duoną, dribsnius, mėsą, žuvį, troškinkite. Pabarstykite salotas žolelėmis, vaisiais ar jogurtiniais desertais, dėkite į troškintas daržoves ir vegetariškus sumuštinius.
Saulėgrąžų sėklos kepant gali pakeisti spalvą, tačiau šią reakciją galima nesunkiai pašalinti sumažinus sodos kiekį.
Ir atminkite, kad saulėgrąžų sėklos yra linkusios apkartti dėl didelio riebalų kiekio. Laikykite jas sandariame inde šaldytuve arba šaldiklyje, kad išvengtumėte kartumo.
Atsakomybės neigimas
Šis tinklaraštis nėra skirtas diagnozei, gydymui ar medicininėms konsultacijoms teikti. Informacija šiame tinklaraštyje pateikiama tik informaciniais tikslais. Dėl bet kokių medicininių ir su sveikata susijusių diagnozių ir gydymo kreipkitės į savo gydytoją. Šiame tinklaraštyje pateikta informacija neturėtų būti laikoma pasikonsultavimo su gydytoju pakaitalu. Šio tinklaraščio straipsniuose pateikti teiginiai apie konkrečius produktus nėra patvirtinami dėl ligų gydymo, diagnozavimo ar prevencijos.