Facebook Pixel

Ispaninis šalavijas (chia sėklos) – savybės ir maistinė vertė

Ispaninis šalavijas (chia sėklos) – savybės ir maistinė vertė

Ispaninis šalavijas – šis augalas išaugina chia sėklas, kurios garsėja išskirtine maistine verte ir sveikata savybės . Chia sėklose yra daugiau omega-3 riebalų rūgščių nei lašišoje. Taip pat daugiau kalcio nei piene. Sužinokite, kokių kitų maistinių medžiagų suteikia chia sėklos.
Ispaninis šalavijas yra kilęs iš Meksikos ir Gvatemalos. Tai augalas su plačiais lapais ir mažais, violetiniais arba baltais žiedais. Jo vaisiuose yra daug ovalių sėklų, vadinamų chia sėklomis. Jų gydomąsias savybes jau įvertino centrinės Meksikos nahua (actekų) gentys. Chia sėklos buvo trečioje vietoje po pupelių ir kukurūzų, kaip svarbiausios actekų auginamos kultūros. Nieko keisto – jose daugiau omega-3 riebalų rūgščių nei Atlanto lašišose. Juose taip pat yra daugiau kalcio nei piene, o geležies yra daugiau nei špinatuose. Be to, jie neleidžia vystytis navikams, mažina kraujospūdį, kalio kiekį, reguliuoja skaidulų virškinimą, stiprina kaulus, turi fosforo ir daug kitų naudingų medžiagų.
Iš visų aliejų chia sėklų aliejus yra turtingiausias omega šaltinis. -3 riebalų rūgštys, kurios sudaro 63 proc. Palyginimui, linų sėmenų aliejuje yra 54% omega-3 riebalų rūgščių.
Omega-3 riebalų rūgštys stimuliuoja smegenis, palengvina mokymąsi, gerina atmintį ir koncentraciją – todėl ypač rekomenduojamas studentams ir kitiems protiškai dirbantiems žmonėms . Be to, jie palaiko nervų sistemą – ramina ir netgi gali padėti palengvinti depresijos simptomus. Savo ruožtu vyresnio amžiaus žmonėms jis gali užkirsti kelią demencijai (įskaitant Alzheimerio ligą). Chia sėklose esančios omega-3 riebalų rūgštys taip pat skatina regėjimo funkcionavimą, o vyresnio amžiaus žmonėms neleidžia vystytis geltonosios dėmės degeneracijai.
Omega-3 riebalų rūgštys taip pat būtinos nėštumo metu. Jie teigiamai veikia ne tik būsimos mamos sveikatą, bet ir yra atsakingi už tinkamą vaiko vystymąsi.

Atsakomybės neigimas

Šis tinklaraštis nėra skirtas diagnozei, gydymui ar medicininėms konsultacijoms teikti. Informacija šiame tinklaraštyje pateikiama tik informaciniais tikslais. Dėl bet kokių medicininių ir su sveikata susijusių diagnozių ir gydymo kreipkitės į savo gydytoją. Šiame tinklaraštyje pateikta informacija neturėtų būti laikoma pasikonsultavimo su gydytoju pakaitalu. Šio tinklaraščio straipsniuose pateikti teiginiai apie konkrečius produktus nėra patvirtinami dėl ligų gydymo, diagnozavimo ar prevencijos.

Ar jums patiko šis įrašas?
0
0
Straipsnio komentarai
Nėra atsiliepimų
Pridėkite savo apžvalgą

Atsiliepimai bus rodomi po moderavimo.