Facebook Pixel

Simptomų ir karščio pylimų valdymas menopauzės metu

Simptomų ir karščio pylimų valdymas menopauzės metu

Kiek laiko trunka potvyniai?

Dažnai jie atsiranda staiga, atrodo, kad veidas dega, o ant kūno atsiranda raudonų dėmių. Kai kurie karščio bangos išnyksta po kelių sekundžių, o kiti gali trukti ilgiau nei 10 minučių, tačiau vidutinė trukmė yra 4 minutės.

Jų dažnis taip pat keičiamas. Kai kurios moterys patiria keletą karščio bangų per savaitę, o kitos – dažniau. Pradinėje menopauzės stadijoje viskas gali pasikeisti. Šiandien moterims yra daugybė gyvenimo būdo intervencijų ir rekomendacijų, padedančių sumažinti karščio bangų simptomus ir dažnumą.

Kas sukelia karščio bangas?

Vis dar nėra visiškai aišku, kas gali sukelti šią moterų būklę. Ir jau yra aiškių įrodymų, kad karščio bangos atsiranda dėl hormoninių pokyčių moters organizme. Taip pat tiriamas menopauzės ryšys su kitomis sveikatos problemomis, tokiomis kaip diabetas, nutukimas ir metabolinis sindromas, dėl kurių gali padažnėti karščio bangos. 

Kai kurios moterys beveik nepastebi karščio bangų arba laiko juos nedideliais, o kitos pastebi karščio bangų intensyvumą ir trukmę, o tai daro gana neigiamą įtaką gyvenimo kokybei.

Kiekviena moteris karščio bangas sukelia skirtingai, pavyzdžiui, alkoholis ir kofeinas, aštrus maistas, stresas ir nerimas, aptempti drabužiai, karštis ir rūkymas pablogina šią būklę.

Pabandykite gauti sąsiuvinį ir užsirašykite viską, kas jus vargina ir gali sukelti karščio bangas. Po kelių savaičių jau galite pamatyti paveikslėlį ir suprasti, kas padės išvengti tam tikrų trigerių.

Karštos blykstės pašalinimas

Galite sumažinti karščio bangų ir gausaus prakaitavimo dažnį, nustatydami priežastis ir jų išvengę. Nors tai jų visiškai nepanaikins, vis dėlto simptomai pasireikš vis rečiau. Nėra vaistų ir gydymo būdų, kurie visiškai pašalintų karščio bangas, tačiau bent iš dalies galite padėti organizmui palengvinti būklę.

Prevencijos tikslas – sumažinti šių simptomų dažnumą ir sunkumą. Gali prireikti peržiūrėti: dietą ir gyvenimo būdą, hormoninius vaistus (jei jie vartojami), kitus vaistus ir alternatyvius gydymo būdus. Gydytojo patarimai, kaip niekas kitas, padės išvengti ar bent iš dalies palengvinti gyvybę karščio bangų metu. 

Greitieji apšvietimo metodai

Kai kurios moterys vis dar valdo karščio bangas paprastais metodais ir būdais. Štai keli paprasti būdai tai palengvinti:

- apsirenkite sluoksniais, net ir šalčiausiomis dienomis, kad galėtumėte nusirengti papildomus drabužius.

- karščio blyksnio pradžioje mažais gurkšneliais gerkite šaltą vandenį.

- naktimis dėvėkite medvilninius drabužius, taip pat naudokite natūralią patalynę.  

-padėkite ledo paketą ant naktinio staliuko.

Daugelis moterų naudoja natūralius produktus, kad padėtų valdyti karščio bangas ir naktinį prakaitavimą. Pasitarkite su gydytoju apie bet kokius metodus, kurie gali padėti. 

Vaistažolės ir eteriniai aliejai

Nors medicininiai tyrimai nepatvirtina eterinių aliejų nuo menopauzės simptomų, daugelis moterų mano, kad jie gali būti naudingi. 

Black Cohosh (Actaea racemosa, Cimicifuga racemosa) yra kontraindikacija sergant kepenų ligomis.

Raudonieji dobilai (Trifolium pratense), žolė, didinanti kraujavimo tikimybę.

Kininė angelika (Angelica sinensis), žolė, galinti sąveikauti su kraują skystintu varfarinu (kumadinu).

Nakvišų aliejus (Oenothera biennis). Eterinis aliejus veikia kraują skystinančius vaistus ir kai kuriuos psichotropinius vaistus.

Sojos ir sojų papildai gali sukelti nedidelį skrandžio skausmą, vidurių užkietėjimą ir net viduriavimą. Moterys, kurios yra genetiškai linkusios sirgti vėžiu, neturėtų jo vartoti.

Prieš vartodami bet kokius maisto papildus (išvardytus aukščiau), pasitarkite su gydytoju, nes kai kurių vaistažolių preparatų kokybė ir grynumas nėra patikrintas, būtent: Maisto ir vaistų administracija (FDA).

Pakaitinė hormonų terapija (HRT)

Sintetinių hormonų naudojimas gali būti geras pasirinkimas moterims, kurios yra nusilpusios karščio bangos ir turi didelį poveikį jų sveikatai. Estrogenai labai svarbūs moteriai ir jos hormoniniam fonui. O vaistai su estrogenais – sumažina karščio bangų dažnį ir gausų prakaitavimą. Hormoniniai preparatai gaminami tablečių, makšties žvakučių, kremų, gelių ar pleistrų pavidalu. Nehormonines procedūras skiria gydytojas ir pageidautina jas atlikti prižiūrint gydytojui.

Kai kurie tyrimai patvirtina, kad yra ir kitų vaistų, kurie palaiko moteris šiuo sunkiu laikotarpiu. Pasitarkite su gydytoju, ar jie jums tinka.

Alternatyvūs gydymo būdai

Akupunktūra taip pat gali būti naudinga, nes ji neturi šalutinio poveikio. 2011 m. paskelbtas tyrimas parodė, kad moterys, kurioms buvo taikoma akupunktūra, patyrė žymiai mažiau menopauzės simptomų, įskaitant karščio bangas, nei tos, kurios to nedarė. Meditacija taip pat padeda susidoroti su stresu. Streso valdymo mokymai veda prie gerų rezultatų ir gerina sveikatą bei savijautą.

Sveikos gyvensenos keitimas yra toks pat puikus gydymo būdas, kaip ir bet kokie vaistai ir gali padėti sumažinti karščio bangų dažnumą, sunkumą, širdies ligų ir osteoporozės riziką. Norint pagerinti savo sveikatą, svarbu:

Laikykitės tinkamos mitybos ir porcijų dydžio;

Reguliariai mankštinkitės;

Meti rūkyti ir vengti pasyvaus rūkymo.

Ieškokite būdų ir gydymo būdų, kurie jums padės šiuo sunkiu gyvenimo laikotarpiu, nes kiekvienas organizmas skirtingai reaguoja į karščio bangas. Visada pasitarkite su gydytoju, kad sužinotumėte, kaip valdyti karščio bangas ir naktinį prakaitavimą. Mokykitės, skaitykite, eksperimentuokite ir tikrai rasite jums tinkamą gydymą.

Medicininė apžvalga, kurią pateikė Deber Rose Wilson, PhD, MSN, RN, IBCLC, AHN-BC, CHT,   ;2018 m. balandžio 24 d. Autorius: Marijke Vroomen Durning, R. N. ir Erika Roth

Atsakomybės neigimas

Šis tinklaraštis nėra skirtas diagnozei, gydymui ar medicininėms konsultacijoms teikti. Informacija šiame tinklaraštyje pateikiama tik informaciniais tikslais. Dėl bet kokių medicininių ir su sveikata susijusių diagnozių ir gydymo kreipkitės į savo gydytoją. Šiame tinklaraštyje pateikta informacija neturėtų būti laikoma pasikonsultavimo su gydytoju pakaitalu. Šio tinklaraščio straipsniuose pateikti teiginiai apie konkrečius produktus nėra patvirtinami dėl ligų gydymo, diagnozavimo ar prevencijos.

Ar jums patiko šis įrašas?
0
0
Straipsnio komentarai
Nėra atsiliepimų
Pridėkite savo apžvalgą

Atsiliepimai bus rodomi po moderavimo.