Facebook Pixel

Vitaminas B12 yra būtinas vitaminas ląstelių apsaugai, kraujo formavimui ir smegenų veiklai.

Vitaminas B12 yra būtinas vitaminas ląstelių apsaugai, kraujo formavimui ir smegenų veiklai.

Vitamino B12 atradimo istorija

Vitamino B12 atradimo ir išskyrimo kelias buvo sudėtingas ir varginantis. Devintajame XIX amžiaus dešimtmetyje, daug anksčiau nei buvo atrasti vitaminai, anglų gydytojai diagnozavo ir aprašė žalingą anemiją. Dėl šios rimtos būklės organizmas gamina per mažai raudonųjų kraujo kūnelių, todėl atsiranda nuolatinis nuovargis, dusulys ir kartais mirtis. 

1926 m. grupė mokslininkų iš Harvardo universiteto eksperimentiškai nustatė, kad kasdien suvalgius 200 g kepenų sustabdomas anemijos vystymasis. Nuo to laiko mokslininkai visame pasaulyje siekė išskirti ir kristalizuoti medžiagą iš kepenų, kad galėtų kovoti su anemija. 

Prieš Šio gyvūno vitaminų atranka buvo naudojama įvairių dietų ir maistinių medžiagų poveikiui patikrinti. Tačiau žalingos anemijos atveju nebuvo tinkamo gyvūninio ligos analogo. Vienintelė galima alternatyva buvo atlikti bandymus su žmonėmis. Chemikai Carlas Faulkersas ir Randolphas Westas iš Kolumbijos universiteto nuolat ieškojo pacientų, norinčių dalyvauti eksperimentuose su įvairiais kepenų ekstraktais. Tačiau darbas buvo labai lėtas, žalinga anemija buvo gana reta liga, o kartais mokslininkams tekdavo ištisas savaites ieškoti pacientų. Didžiulis mokslinių tyrimų šuolis įvyko po to, kai biologė Mary Shorb atrado bakteriją, kuri reagavo į kepenų ekstraktus, todėl šios bakterijos gali būti naudojamos eksperimentuose vietoj žmonių. 

Galiausiai, 1947 m., Folkersas ir jo komanda sugebėjo išskirti ir kristalizuoti mažyčius ryškiai raudonus vitamino B12 kristalus. Kitais metais naujasis junginys buvo išbandytas su pavojinga anemija sergančia paciente, dėl kurios moteris visiškai atsikratė ligos. 

Pagrindinės vitaminas B12

 „B12

  1. B12 yra būtinas mūsų organizmui vitaminas. Tai reiškia, kad mūsų organizmas negali jo pasigaminti pats ir galime gauti tik su maistu ar papildais. 
  2. Kaip ir visi B grupės vitaminai, B12 yra vandenyje tirpus vitaminas, kurį organizmas reguliariai išskiria per šlapimo sistemą. 
  3. Paprastai visi vandenyje tirpūs vitaminai negali kauptis organizme, išskyrus vieną išimtį. Tyrimai parodė, kad vitaminas B12 kepenyse gali būti laikomas nuo dviejų iki šešių metų (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK114329/)
  4. Vitaminas B12 turi kitą pavadinimą – kobalaminą, nes jo cheminėje struktūroje yra sunkiojo metalo kobalto. 
  5. Mūsų organizmui veiksmingos biochemiškai aktyvios kobalamino formos yra metilkobalaminas ir 5-adenozilkobalaminas. 
  6. Kūnas gali tiesiogiai naudoti biochemiškai aktyvią maistinės medžiagos formą, o tai reiškia, kad jos poveikis pasireiškia nedelsiant. 
  7. B12 yra labai jautrus orui ir šviesai. Gaminant maistas vidutiniškai praranda apie 12 % vitamino. 






Kokį poveikį vitaminas B12 turi mūsų organizmui?

Vitaminas B12 vaidina svarbų vaidmenį daugelyje medžiagų apykaitos procesų mūsų organizme. 

B12 vaidina svarbų vaidmenį daugelyje medžiagų apykaitos procesų. Be kita ko, jis dalyvauja folatų apykaitoje, kraujo susidaryme ir riebalų rūgščių skaidyme. Papildomi centriniai medžiagų apykaitos procesai, kuriuose dalyvauja kobalaminas

  • DNR formavimas 
  • dalyvavimas regeneruojant ir apsaugant nervus 
  • ląstelių dalijimasis 
  • hematopoezė 
  • veikia kaip DNR sintezės, taip pat riebalų rūgščių ir aminorūgščių kofaktorius.
  • detoksikacijos procesai

Kobalamino ir folio rūgšties metabolizmas 

Kaip ir kobalaminas, folio rūgštis priklauso Vitamino B12 trūkumas sukelia folio rūgšties trūkumą, nes organizmui reikia vitamino B12, kad folio rūgštis būtų paversta aktyvia forma. Be kita ko, folio rūgšties trūkumas gali sukelti anemiją ir padidinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Vartojant folio rūgštį reikia būti atsargiems: folio rūgšties perteklius gali sukelti trūkumą noopener' title='Vitamin B12'>Vitaminas B12.

Vitaminas B12 ir kraujo formavimas

 Vitaminas B12 yra svarbi pagalba formuojant kraują. Skatina raudonųjų kraujo kūnelių brendimo procesą. Vitaminas dalyvauja formuojantis DNR ir ląstelių dalijimuisi, todėl skatina raudonųjų kraujo kūnelių gamybą.

Vitaminas B12 ir neuronai

Vitaminas B12 ir neuronai 

Vitaminas B12 taip pat žinomas kaip neurovitaminas. Jis yra atsakingas už mielino apvalkalo, kuris supa nervines ląsteles kaip membraną, gamybą. Mielinas apsaugo ląsteles ir palaiko signalų perdavimą tarp ląstelių.

Kaip gauti vitamino B12? 

Kad B12 atliktų savo svarbias funkcijas organizme, jis turi būti gaunamas iš maisto ar maisto papildų.

Vitamino B12 suvartojimas su maistu

B12, kurį valgome su maistu, pirmiausia patenka į skrandį. Ten skrandžio rūgštis ją išskiria ir jungiasi su tam tikrais baltymais. Žarnyne plonosios žarnos gleivinė gali absorbuoti vitaminą ir perduoti jį į kraują. Perneša baltymus, transkobalaminus, tada perneša vitaminą B12 į visas kūno ląsteles ir kepenis. 

Reikėtų atsiminti kad mūsų organizmas pasisavina tik nuo vieno iki trijų procentų maiste esančio B12. Taigi, maistas padeda palaikyti kobalamino kiekį visą dieną. Tačiau jei transkobalamino kiekis yra nepakankamas (pavyzdžiui, dėl genetinio defekto), vitaminas B12 negali tinkamai pasiskirstyti organizme. Jį galima efektyviai apdoroti ir pasisavinti tik sklandžiai funkcionuojant skrandžiui, kasai ir žarnynui. Jei sutrinka bent vieno iš šių organų funkcija, tai gali sukelti B12 trūkumą. 

Ligos kurie pablogina absorbciją vitaminas B12

  • gastritas, skrandžio gleivinės uždegimas
  • plonosios žarnos gleivinės pažeidimas, pvz., Krono liga 
  • pankreatitas, kasos uždegimas

Mūsų organizmas saugo nuo dviejų iki penkių mikrogramų vitamino B12. Pusė jų kaupiasi kepenyse ir gali ten išlikti beveik trejus metus.



Kuriuose maisto produktuose yra vitamino B12?

Vitaminas B12 daugiausia randamas gyvūniniuose produktuose, tokiuose kaip mėsa, žuvis, kiaušiniai ir pienas.

Vitamino B12 daugiausia yra gyvūninės kilmės produktuose, tokiuose kaip mėsa, žuvis, kiaušiniai ir pienas. Dumbliai aptariami kaip veganiška alternatyva kobalamino šaltiniui. Tačiau iki šiol mokslininkai rado tik vieną vitamino formą vadinamuosiuose nori jūros dumbliuose, kuriuos žmonės gali pasisavinti. Tačiau B12 kiekis nori yra per mažas, ir ne kiekvienas organizmas gali įsisavinti šią konkrečią formą. Todėl veganai turi vartoti maisto papildus arba vitaminu B12 praturtintus maisto produktus, pavyzdžiui, sultis, kad patenkintų savo poreikius. 

Žemiau esančioje lentelėje pateikiama maisto produktų, kuriuose yra daugiausia B12, apžvalga. Duomenys pateikiami mikrogramais 100 g maisto produkto:

Mėsa ir žuvis

Vegetariški produktai

Jautienos kepenėlės – 91 mcg

Šveicariškas sūris – 3,1 mcg

Veršelių kepenys – 60 mcg

Camembert – 2,6 µg

Kiaulių kepenėlės – 39 mcg

Edam sūris – 1,9 mcg

Jautienos inkstai – 33 mcg

Skumbrės – 9 mcg

Vištienos kiaušiniai – 1,9 mcg

Silkė – 8,5 µg

Minkštas sūris – 0,8 mcg

Lašiša – 4,7 mcg

Riebus pienas – 0,4 µg

Tunas – 4,3 µg

Grietinėlė – 0,4 mcg

Aviena – 2,7 mcg

Aviena – 2,7 mcg span>

Jogurtas – 0,4 µg

Jautienos nugarinė – 2,0 mcg

Saliamis – 1,4 mcg

Kumpis – 0,6 µg

Turkija – 0,5 µg






Koks dienos vitamino B12 poreikis?

  ; Kad vitaminas B12 efektyviai atliktų visas savo funkcijas organizme, turime kasdien jį vartoti su maistu ar papildais

Į vitaminas B12 gali efektyviai atlikti visas savo funkcijas organizme, turime vartokite kasdien su maistu ar papildais. Prieš pradėdami vartoti kobalaminą, būtinai aptarkite su gydytoju optimaliausią dozę.

Tarp ekspertų vis dar nėra vieningos nuomonės. ekspertų nuomonė apie paros kobalamino kiekį. Pavyzdžiui, 2019 m. pradžioje Vokietijos mitybos asociacija gerokai pakeitė jų dozę. rekomendacijos didinimo kryptimi. 

  • Jie rekomenduoja 13 metų ir vyresniems paaugliams ir suaugusiems suvartoti 4,0 mcg per dieną. 
  • Kobalamino poreikis vaikams priklauso nuo jų amžiaus, pavyzdžiui, 0,5 mcg vaikams iki keturių mėnesių ir 3,5 mcg 10 metų vaikams iki 13. 
  • Nėščioms moterims reikia 3,5 mikrogramų, žindančioms - 4,0 mikrogramų per dieną (https://www.dge.de/wissenschaft/referenzwerte/vitamin-b12/) 

JAV nacionaliniai sveikatos institutai vis dar rekomenduoja dozes, kurios gerokai mažesnės už vėlesnes vokiečių rekomendacijas ekspertai. 

  • Pavyzdžiui, 14 metų ir vyresniems paaugliams ir suaugusiesiems pakanka 2,4 mikrogramų kobalamino paros dozės.
  • Nėščios moterys turėtų suvartoti 2,6 mcg per dieną, o krūtimi maitinančios moterys – 2,8 mcg

 Palyginamoji vitamino B12 paros suvartojimo rekomendacijų lentelė (mikrogramais, mkg):

Vokietijos mitybos asociacija

JAV nacionaliniai sveikatos institutai

Vaikai

0,5–3,5 µg

0,4–1,8 µg

Suaugusieji 

4,0 mcg (13 metų ir vyresni)

2,4 mcg (14 metų ir vyresni)

Slaugančios moterys

5,5 µg

2,8 µg

Nėščios moterys

4,5 µg

2,6 µg

Ar mūsų organizmas gali pats pasigaminti vitamino B12?

 Mūsų virškinamajame trakte esančios žarnyno bakterijos tikriausiai gali gamintis vitamino B12, bet jie tai daro netinkamoje vietoje, būtent dvitaškyje.

Kai kurie gyvūnai, ypač atrajotojai, gali patys gamina vitaminą B12. Daugybė atrajotojų skrandyje gyvenančių bakterijų iš maisto gamina kobalaminą, kuris vėliau patenka į kraują. Dėl šios priežasties jautienoje yra tiek daug B12. 

Ar žmogaus organizmas gali pasigaminti vitamino B12? Mokslininkai vis dar diskutuoja apie tai. Žarnyno bakterijos mūsų virškinamajame trakte tikriausiai gali gaminti vitaminą B12, tačiau tai daro netinkamoje vietoje, būtent storojoje žarnoje. Ir jis absorbuojamas į kraują plonojoje žarnoje. Todėl pagamintas vitaminas nepatenka į kraują ar kepenis. Vietoj to, jis pašalinamas iš organizmo su išmatomis. 



Vitamino B12 trūkumas

B12 trūkumas yra plačiai paplitusi problema. Naujausi tyrimai parodė, kad maždaug šešiems procentams jaunesnių nei 60 metų žmonių JAV ir JK trūksta kobalamino. Šis procentas didėja tarp vyresnio amžiaus žmonių. 

Labai dažnai daugelis iš mūsų net nežino, kad trūksta kobalamino. B12 trūkumas gali nepasireikšti ilgą laiką. Kadangi mūsų kepenys gali kaupti vitaminą, gali prireikti metų, kol pasirodys trūkumo simptomai. 

Kas yra trūkumo priežastys?

Viena iš pagrindinių trūkumo priežasčių yra nesveika, nesubalansuota mityba. Taip pat yra kelios rizikos grupės:

  • veganai ir vegetarai 
  • pagyvenę žmonės 
  • nėščios ir žindančios moterys 
  • Žmonės po skrandžio operacijos 
  • pacientai, sergantys lėtiniu pankreatitu
  • 2 tipo cukriniu diabetu sergantys 
  • žmonės, gyvenantys nuolatinio streso būsenoje

Vegetariška ir veganiška dieta ir B12 trūkumas

Vitaminas B12 randamas beveik vien gyvūninės kilmės produktuose, o veganai savo poreikius gali patenkinti tik vartodami maisto papildus .

Dažna trūkumo priežastis Vitaminas B12 yra veganiška arba vegetariška dieta. Vitamino B12 yra beveik vien gyvūninės kilmės produktuose, o veganai savo poreikius gali patenkinti tik vartodami maisto papildus. Kita vertus, vegetarai gali naudoti sūrį, pieną, kiaušinius ir varškę. Tačiau šiuose maisto produktuose vitamino B12 yra žymiai mažiau nei mėsoje ir žuvyje. Todėl net vegetariška mityba kelia didesnę trūkumo riziką. 

Mokslininkai šiuo metu tiria, ar paklausą galima patenkinti augalais maisto produktai, tokie kaip grybai ir dumbliai. Pavyzdžiui, kai kuriuose dumbliuose yra vitamino B12, tačiau tyrimai parodė, kad jie tai daro tokiomis formomis, kurių žmogaus organizmas negali efektyviai įsisavinti.

Tą patį galima pasakyti ir apie šitake grybus, bet tyrimai vis dar vyksta.



Vitamino B12 trūkumas ir amžius

 Kai kuriose šalyse beveik ketvirtadalis vyresnių nei 65 metų žmonių kenčia nuo vitamino B12 trūkumo.

Amžius taip pat yra rizikos veiksnys. Kai kuriose šalyse beveik ketvirtadalis vyresnių nei 65 metų žmonių kenčia nuo vitamino B12 trūkumo. Iš dalies taip yra dėl to, kad vyresnio amžiaus žmonės, vartodami įvairius vaistus, dažniau serga lėtinėmis ligomis. Be to, vyresnio amžiaus žmonių skrandis gamina mažiau skrandžio rūgšties, kurios reikia, kad iš maisto išsiskirtų vitaminas B12, kad jis būtų absorbuojamas į kraują.

Vitamino B12 trūkumas nėščioms ir žindančioms moterims 

Nėščios ir žindančios moterys turėtų aprūpinti vitaminu B12 ne tik sau, bet ir augančiam vaikui. Dėl to jiems padidėja kobalamino poreikis ir šiuo laikotarpiu jie turėtų stengtis išvengti B12 trūkumo. Vitaminas B12 vaidina pagrindinį vaidmenį fiziniame ir protiniame negimusių ir naujagimių vystymesi. Blogiausiu atveju ūmus vitamino B12 trūkumas nėštumo metu gali sukelti net persileidimą. 

B12 trūkumas, kurį sukelia ligos ar operacijos

Žmonių, sergančių pankreatitu (kasos uždegimu), organizme dažnai trūksta kobalamino. . Juose trūksta fermento tripsino, kuris yra būtinas B12 absorbcijai. 

Tyrimai taip pat parodė, kad žmonės, sergantys 2 tipo diabetu, vartojantiems vaistą metforminą, dažnai trūksta kobalamino. Matyt, metforminas trukdo jo absorbcijai. 

B12 absorbcija taip pat labai pablogėja po skrandžio operacijos. p>

Kobalamino trūkumo simptomai ir pasekmės

B12 trūkumo simptomai yra įvairūs ir dažnai nespecifiniai, todėl juos sunku aptikti

Trūkumo simptomai yra įvairūs ir dažnai nespecifiniai, todėl juos sunku aptikti. Vitaminas B12 dalyvauja daugelyje medžiagų apykaitos ir energijos procesų organizme. Vadinasi, jo trūkumas pablogina protinę ir fizinę veiklą ir lemia energijos sumažėjimą. Taip pat galite patirti šiuos simptomus: 

  • nuovargis ir išsekimas 
  • galvos skausmas ir sunkumai susikaupti 
  • virškinimo problemos 
  • depresija 

Net jei nėra nė vieno iš pirmiau minėtų simptomų, atminkite, kad ilgalaikis B12 trūkumas gali turėti rimtų pasekmių sveikatai. 

  • Anemija

Jei organizmui nepakanka vitamino B12, sutrinka ląstelių dalijimasis kaulų čiulpuose, sumažėja raudonųjų kraujo kūnelių skaičius. Tai gali sukelti pavojingą anemiją. Jį lydi blyškumas, nuovargis, sumažėjęs darbingumas ir koncentracija. 

  • Deguonies trūkumas

 Kobalamino trūkumas taip pat blogina deguonies pernešimą. Yra žinoma, kad B12 skatina geležies gamybą kraujyje, o geležis savo ruožtu perneša deguonį visame kūne. Deguonies trūkumas organizme yra susijęs su darbingumo ir koncentracijos sumažėjimu, imunodeficitu, išsekimu ir nuovargiu. 

  • Neurologiniai sutrikimai 

Kobalaminas yra atsakingas už neuronų apsaugą. Jei dėl trūkumo jis nesusidoroja su šia užduotimi, nugaros smegenyse susidaro mažiau nervinių skaidulų. Tai gali sukelti tokius neurologinius simptomus: 

  • nervingumas ir dirglumas 
  • rankų ir kojų skausmas, tirpimas ar dilgčiojimas 
  • nuovargis 


  • Depresija 

Jei organizme nėra pakankamai vitamino B12, tai padidina homocisteino kiekį. Tai sukelia nuotaikų kaitą ir depresiją.

Mokslininkai vis dar tiria ryšį tarp vitamino B12, folio rūgšties ir depresijos. Bendroji teorija remiasi aminorūgštimi homocisteinu. Jei organizme nėra pakankamai vitamino B12, tai padidina homocisteino kiekį. Šios aminorūgšties perteklius gali pažeisti smegenų audinį ir sutrikdyti nervinio signalo perdavimą. Tai savo ruožtu sukelia nuotaikų kaitą ir depresiją. 

Taip pat atliekama daug tyrimų, ar narkotikai gali, turintis vitamino B12, folio rūgšties ir vitamino B6, mažina depresijos simptomus. Rezultatų dar negalima pavadinti 100% patvirtintais, tačiau, remdamiesi jau turimais duomenimis, kai kurie mokslininkai rekomenduoja vartoti folio rūgštį (800 mcg per dieną) ir vitaminą B12 (1 mg per dieną) depresijai gydyti. 

  • Demencija 

Sunkaus vitamino B12 trūkumo simptomai yra panašūs į kitų neurologinių ligų simptomus – pavyzdžiui, disko išvarža gali pasireikšti skausmu ir tirpimu. Tai dar viena priežastis, kodėl vitamino B12 trūkumas dažnai diagnozuojamas labai vėlai. Laikui bėgant vitamino B12 trūkumas gali padidinti Alzheimerio ligos tikimybę. Sąsajos dar nebuvo galutinai išaiškintos, o tyrimai iki šiol nedavė nuoseklių rezultatų. Tačiau yra požymių, kad optimalus B grupės vitaminų ir folio rūgšties tiekimas gali turėti įtakos protinei veiklai senatvėje. 

  • Širdies ir kraujagyslių ligos

 Vitamino B12 trūkumas gali prisidėti prie širdies ir kraujagyslių ligų, tokių kaip širdies nepakankamumas, insultas ir širdies priepuolis, išsivystymo. Tai sugrąžina mus prie aminorūgšties homocisteino. B12 skaido homocisteiną ir paverčia jį kitomis medžiagomis, skatinančiomis folio rūgšties metabolizmą. Jei mūsų organizmui trūksta B12, jis pradeda mažiau skaidyti homocisteiną. Didėja aminorūgščių koncentracija, o kartu ir aterosklerozės rizika, tai yra kraujagyslių kalcifikacija ir susiaurėjimas. Tai vienas stipriausių infarkto, insulto ir kitų širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksnių. 

    Kitos galimos trūkumo priežastys  
  • Žemesnis regėjimas taip pat gali būti kobalamino trūkumo požymis. 
  • Vitamino B12 dalyvavimas pasiuntinių hormonų gamyboje taip pat gali sukelti psichologinių sutrikimų, tokių kaip depresija ir psichozė. 
  • Trūkstant vitamino B12, sutrinka energijos apykaita, o tai gali sukelti raumenų silpnumą, išsekimą, nuovargį ir koncentracijos stoką.  Trūkumas taip pat gali pasireikšti virškinimo sutrikimais, tokiais kaip apetito praradimas, viduriavimas, vidurių užkietėjimas ir uždegiminės burnos, skrandžio ir žarnyno reakcijos .

Būdai, kaip pataisyti vitamino B12 trūkumą

 Yra trys pagrindiniai būdai, kaip padidinti vitamino B12 kiekį:

Jei manote, kad jūsų organizme gali trūkti kobalamino, būtinai pasitarkite su gydytoju, kad kiek įmanoma sumažintumėte trūkumo pasekmes jūsų sveikatai. 

Yra trys pagrindiniai būdai, kaip padidinti vitamino B12 kiekį: 

  1. Į savo racioną sąmoningai įtraukite kuo daugiau maisto produktų, kuriuose gausu vitamino B12.
  2. Vartokite vitamino B12 papildus tablečių, kapsulių ar lašų pavidalu. 
  3. Gaukite didelių vitamino B dozių injekcijų kursą.

Kobalamino vaistai mūsų svetainėje

Vitaminas B12, Vitaminas B12

Vitaminas B12, Vitaminas B12, Solgar, 500 mcg, 100 tablečių


https://biotus .ua/ vitamin-v12-vitamin-b12-solgar-500-mkg-100-tab.html

Vitaminas B12 (kobalaminas) - 500 mcg, kalcis (fosfatas) -130 mg 

Vitaminas B12 (skystis), metilkobalaminas, B12 skystis, grynos kapsulės, 30 ml

Vitaminas B12 (skystas), metilkobalaminas, skystas B12, grynos kapsulės, 30 ml


/b12-zhidkost-metilkobalamin-b12-liquid-pure-encapsulations-30-ml.html

Vitaminas B12 (metilkobalaminas) – 1 ml (pilnas lašas) – 1000 mcg

DUK – dažnai užduodami klausimai:

Как я могу подтвердить опасения, что у меня дефицит В12?

Единственный способ действительно определить, достаточно ли вы получаете витамина В12, - это попросить вашего врача сделать специальный анализ крови. Признаки дефицита B12, как правило, расплывчаты, поэтому большинство людей не осознают, что находятся в опасности. 

Если я буду принимать добавки витамина В12, может ли это придать мне дополнительную энергию и работоспособность?

Нет никаких сведений о том, что добавки кобаламина могут влиять на что-либо помимо предотвращения его дефицита.

Какая форма кобаламина лучше всего?

Метилкобаламин (метильная группа + B12), наиболее активная форма B12, она лучше всасывается и удерживается в наших тканях в более высоких количествах, чем синтетический цианокобаламин. Также метилкобаламин гораздо эффективнее используется печенью, мозгом и нервной системой.

Turinys
  • Vitamino B12 atradimo istorija
  • Pagrindinės vitaminas B12
  • Kokį poveikį vitaminas B12 turi mūsų organizmui?
  • Kaip gauti vitamino B12?
  • Kuriuose maisto produktuose yra vitamino B12?
  • Koks dienos vitamino B12 poreikis?
  •   ;
  • Ar mūsų organizmas gali pats pasigaminti vitamino B12?
  • Vitamino B12 trūkumas
  • Vegetariška ir veganiška dieta ir B12 trūkumas
  • Vitamino B12 trūkumas ir amžius
  • Kobalamino trūkumo simptomai ir pasekmės
  • Būdai, kaip pataisyti vitamino B12 trūkumą
Atsakomybės neigimas

Šis tinklaraštis nėra skirtas diagnozei, gydymui ar medicininėms konsultacijoms teikti. Informacija šiame tinklaraštyje pateikiama tik informaciniais tikslais. Dėl bet kokių medicininių ir su sveikata susijusių diagnozių ir gydymo kreipkitės į savo gydytoją. Šiame tinklaraštyje pateikta informacija neturėtų būti laikoma pasikonsultavimo su gydytoju pakaitalu. Šio tinklaraščio straipsniuose pateikti teiginiai apie konkrečius produktus nėra patvirtinami dėl ligų gydymo, diagnozavimo ar prevencijos.

Ar jums patiko šis įrašas?
0
0
Straipsnio komentarai
Nėra atsiliepimų
Pridėkite savo apžvalgą

Atsiliepimai bus rodomi po moderavimo.