Facebook Pixel

Vitaminas B6 arba piridoksinas – viskas apie jo naudingas savybes, šaltinius, taikymo ypatybes

Vitaminas B6 arba piridoksinas – viskas apie jo naudingas savybes, šaltinius, taikymo ypatybes

Piridoksino atradimo istorija

1934 m. vengrų gydytojas Paulas Gyorgy, atlikdamas medicininį eksperimentą žiurkių, atrado naują medžiagą, išgydė odos ligas eksperimentiniams gyvūnams. Gyorgy šią medžiagą pavadino vitaminu B6 ir tai buvo pirmasis B6 paminėjimas moksle. 

1938 m. penkios chemijos laboratorijos paskelbė iš karto, kad jie planuoja išskirti ir kristalizuoti vitaminą B6 per metus. Visas mokslo pasaulis sekė šias patrauklias konkurencines laboratorijų lenktynes, tačiau tik viena iš jų įėjo į mokslo istoriją kaip žmogus, kuris pirmasis išskyrė ir kristalizavo vitaminą B6. Tai buvo garsus lenkų kilmės amerikiečių mitybos specialistas Samuil Lipkowski. 

Kiek vėliau, 1939 m., amerikiečių mokslininkai Stantonas Harrisas ir Carlas Folkeriai nustatė piridoksino struktūrą, o 1945 m. amerikiečių biochemikas Esmondas Emersonas Snell aprašė dvi vitamino B6 formas – piridoksalį ir piridoksaminą.

Pagrindinės vitamino B6 cheminės savybės

<img src="https://blog.biotus.lt/media/vitamin-v6--- eto-obshhee-nazvanie-dlya-shesti-soedinenij.jpg" alt="" vitaminas="" b6"="" yra="" bendras="" šešių="" junginių="" (vitamerų),="" turinčių="" vitamino="" b6="" aktyvumą,="" pavadinimas."="">

B6 yra vienas iš svarbiausių mūsų sveikatai vitaminų, turinčių daugybę funkcijų. Jis dalyvauja daugiau nei šimte fermentinių reakcijų, todėl mums gyvybiškai svarbu, kad organizme būtų optimalus B6 lygis.

 «Vitaminas B6“ yra bendras šešių junginių (vitamerų), pasižyminčių vitamino B6 aktyvumu, pavadinimas.

Paprasčiausi yra:  

  • piridoksinas 
  • piridoksalis
  • aldehido piridoksaminas 

 Atitinkami 5-fosfato esteriai sudaro likusius tris: 

  • piridoksalio-5-fosfatas
  • piridoksino-5-fosfatas 
  • piridoksamino 5-fosfatas 

Mūsų organizmas pats nepajėgia pasigaminti jokios vitamino B6 formos, todėl labai svarbu stebėti jo kiekį kasdienėje mityboje arba vartoti jį papildų pavidalu.

Sveikame kūne kepenys paverčia B6 aktyvia forma – piridoksalio-5-fosfatu. Kartais organizmas gali patirti sunkumų konvertuodamas B6 ir tokiais atvejais patartina nedelsiant vartoti vitaminą B6 aktyvia forma, piridoksalio-5-fosfatą.



Vitamino B6 vaidmuo žmogaus organizme

Piridoksalio-5-fosfatas kaip kofermentas (kofaktorius) dalyvauja daugiau nei šimte fermentinių aminorūgščių, gliukozės ir lipidų metabolizmo reakcijų.

Piridoksalio-5-fosfatas, metaboliškai aktyvi vitamino B6 forma, dalyvauja daugelyje mikroelementų apykaitos, neurotransmiterių sintezės, histamino sintezės, hemoglobino sintezės ir funkcijos aspektų bei genų ekspresija. Piridoksalio-5-fosfatas kaip kofermentas (kofaktorius) dalyvauja daugiau nei šimte fermentinių aminorūgščių, gliukozės ir lipidų metabolizmo reakcijų.

Kepenys yra metabolizmo vieta /a>. Aminorūgščių metabolizmas Piridoksalio-5-fosfatas yra penkių svarbių neuromediatorių: serotonino, dopamino, epinefrino, norepinefrino ir gama-aminosviesto rūgšties (GABA) biosintezės kofaktorius. Jis taip pat dalyvauja histamino sintezėje.

Piridoksino nauda mūsų sveikatai

Vitamino B6 poveikis smegenų funkcijai

Vitaminas B6 yra būtinas neuronų perdavimui į smegenis.

Anot Oregono universiteto, keli tyrimai atskleidė ryšį tarp Alzheimerio liga sergančių žmonių pažinimo pablogėjimo ir mažo vitamino B6 kiekio.

Mokslininkai taip pat nustatė ryšį tarp optimalaus vitamino B6 kiekio organizme su gerais atminties testų rezultatais. Be to, 2012 m. žurnale „Journal of Nutrition“ paskelbtame tyrime atminties sutrikimas buvo tiesiogiai susijęs su mažu vitamino B6 kiekiu. 

Kadangi vitaminas B6 yra būtinas deguonies prisotinto hemoglobino gamybai, mažas jo kiekis gali sukelti nuovargį ir nedėmesingumą. 2012 m. žurnale „Journal of Nutrition“ atliktame tyrime nepakankamas vitaminų suvartojimas buvo susijęs su išsiblaškytu dėmesiu ir susilpnėjusia koncentracija. Vartodami pakankamai B6, galime pagerinti mūsų protinį aiškumą, taip pat pagerinti susikaupimą.

 

Apsauga nuo aplinkos taršos poveikio

Vitaminas B6 gali padėti apsaugoti žmonių sveikatą nuo oro taršos, nes sumažina taršos poveikį genų ekspresijai.

Vitaminas B6 suvartojimas gali padėti sumažinti oro taršos poveikį mūsų sveikatai, nes sumažina žalingą jo poveikį DNR metilinimui (ty mechanizmui, kurį ląstelės naudoja genų ekspresijai kontroliuoti). Kolumbijos universiteto Mailmano visuomenės sveikatos mokyklos mokslininkai ištyrė, ar vitaminas B6 gali padėti sumažinti DNR metilinimo pokyčius, atsirandančius dėl PM2.5 teršalo, mažesnio nei 2,5 mikrono skersmens mikrodalelės, poveikio. „Molekulinis oro taršos poveikio sveikatai pagrindas nėra visiškai suprantamas, o prevencinių galimybių trūkumas individualiu lygmeniu yra didelė žinių spraga“, – sako Andrea Baccarelli, Mailmano mokyklos aplinkos sveikatos mokslų profesorė ir pirmininkė.

Tyrime dalyvavo dešimt sveikų nerūkančiųjų nuo 18 iki 60 metų amžiaus, kurie nevartojo jokių kitų vaistų ar vitaminų papildų. Kiekvienas iš suaugusiųjų buvo veikiamas placebo ir gryno oro (bandomasis bandymas); placebo ir PM2,5 užterštas oras; ir 50 mg vitamino B6 papildų ir PM2,5 užteršto oro. Oras buvo tiekiamas per deguonies kaukę. Mokslininkai išmatavo PM2.5 metilinimo pokyčius dalyvių genuose prieš ir po kiekvieno eksperimento. Jie nustatė, kad PM2.5 sumažino mitochondrijų DNR 11,1%, palyginti su fiktyviuoju tyrimu. Tačiau dalyvių vartojamas vitamino B6 papildas PM2,5 poveikį susilpnino 102%. Jie teigia, kad individualaus PM2,5 poveikio sumažinimas gali turėti didelės naudos visuomenės sveikatai didelės taršos zonose.

Vitamino B6 poveikis depresijos simptomų mažinimui ir nuotaikos gerinimui

Piridoksinas vaidina svarbų vaidmenį reguliuojant nuotaikąMažas vitamino B6 kiekis teoriškai gali sukelti depresiją, nes vitaminas B6 yra triptofano ir serotonino kelio kofaktorius. 2004 m. Nyderlandų mokslininkų tyrime d buvo nustatytas ryšys tarp depresijos. ir vitamino B6 piridoksalio fosfato fosfato darinio plazma. Depresijos simptomai buvo įvertinti 140 žmonių ir išmatuoti vitamino B6 trūkumo biocheminiai žymenys. Tyrėjai diagnozavo depresiją 13 % tiriamųjų, visų jų kraujyje taip pat buvo mažas piridoksalio fosfato kiekis.

Antikancerogeninės vitamino B6 savybės

Sisteminėje apžvalgoje tiek epidemiologinių, tiek klinikinių tyrimų metu buvo tiriamas ryšys tarp suvartojamo vitamino B6 kiekio ar koncentracijos kraujyje ir visų rūšių vėžio.  Epidemiologiniai tyrimai parodė, kad optimalus maisto produktų, kuriuose yra vitamino B6 ir didesnis B6 kiekis kraujyje, vartojimas buvo reikšmingai susijęs su mažesne visų vėžio formų, pirmiausia virškinimo trakto vėžio, rizika. 

Manoma, kad vitaminas B6 vaidina svarbų vaidmenį sergant gaubtinės ir tiesiosios žarnos vėžiu dėl savo fermentinio aktyvumo, kuris gali sumažinti oksidacinį stresą ir naviko ląstelių plitimą. Vitamino B6 trūkumas yra susijęs su lėtiniu uždegimu, kuris yra pagrindinis gaubtinės ir tiesiosios žarnos vėžio rizikos veiksnys. Matuojant piridoksalio 5'-fosfato (PDP) kiekį kraujyje, dalyviai, kurių PDP lygis buvo didesnis, vėžio rizika sumažėjo 30–50 %.

Vitaminas B6 ir regėjimo problemų prevencija ir prevencija

Piridoksinas atlieka pagrindinį vaidmenį užkertant kelią akių ligoms, ypač susijusiai su su amžiumi susijusia geltonosios dėmės degeneracija

Piridoksinas atlieka pagrindinį vaidmenį užkertant kelią akių ligoms, ypač susijusioms su su amžiumi susijusia geltonosios dėmės degeneracija.

Su amžiumi susijusi geltonosios dėmės degeneracija (ARMD) yra pagrindinė regėjimo praradimo priežastis daugelyje šalių. Ekspertai mano, kad subalansuotas pagrindinių maistinių medžiagų suvartojimas yra būtinas akių sveikatai palaikyti, o vitaminas B6 yra vienas iš pagrindinių komponentų. 2009 m. Harvardo medicinos mokyklos mokslininkai nustatė, kad moterys, kasdien vartodamos 50 mg B6, 1000 mcg B12 ir 2500 mcg folio rūgšties, žymiai sumažino su amžiumi susijusios geltonosios dėmės degeneracijos riziką.

<. h4> Sumažinkite reumatoidinio artrito simptomus

Piridoksinas turi reikšmingos įtakos reumatoidinio artrito simptomų vystymuisi. Viena vertus, dėl savo priešuždegiminių savybių sumažina uždegiminio proceso intensyvumą sąnariuose. Kita vertus, dėl intensyvaus uždegiminio artrito proceso organizme trūksta piridoksino.

Buvo atliktas tyrimas

span> įtraukiant pacientus, sergančius reumatoidiniu artritu. Tiriamieji tris mėnesius vartojo 100 mg vitamino B6 + 5 mg B9. Visiems dalyviams labai sumažėjo uždegiminio proceso intensyvumas.

Kiek vitamino B6 mūsų organizmui reikia kasdien?  b>

Optimalus piridoksino dozavimas turi būti aptartas su gydytoju

Optimalią piridoksino dozę prieš vartojant reikia aptarti su gydytoju. B6 veikia įvairius metabolizmo aspektus, todėl jo poreikis gali skirtis. Pavyzdžiui, žmonėms, kurie laikosi daug baltymų turinčios dietos, reikia didesnių vitamino B6 dozių.

Rekomenduojamas vitamino B6 dienos poreikis:

Amžius

Vyrai b>

Moterys

0–6 mėn.

0,1 mg

0,1 mg

7–12 mėnesių

0,3 mg

0,3 mg

1–3 metai

0,5 mg

0,5 mg

4–8 metai

0,6 mg

0,6 mg

9–13 metų

1,0 mg

1,0 mg

14–18 metų

1,3 mg

1,3 mg

19- 50 metų

1,3 mg

1,3 mg

51+ metų

1,7 mg

1,5 mg

Nėštumo metu

-

1,9 mg

Žindymo metu

-

2,0 mg

Vitamino B6 maisto šaltiniai 

Vienas vidutinis bananas: yra 0,4 mg arba 20 procentų rekomenduojamos vitamino B6 dienos normos.></span></p><p><span><span>Geltonpelekis tunas: 100 g yra 0,9 mg arba 45 procentai RPN</span></span></p>
<ul>
<li><span>vištienos krūtinėlė: 100 g yra 0,5 mg arba 25 procentai RPN</span></li>
<li><span>vienas vidutinis bananas: yra 0,4 mg arba 20 procentų RPN</span></li>
<li><span>tofu: pusėje puodelio yra 0,1 mg arba 5 procentai RPN</span></li>
</ul>
<p></p>
<p><span>Kiti šaltiniai: </span></p>
<ul>
<li><span>avokadas </span></li>
<li><span>rudieji ryžiai </span></li>
<li><span>morka </span></li>
<li><span>sodrintų grūdų </span></li>
<li><span>lazdyno riešutas </span></li>
<li><span>pienas </span></li>
<li><span>bulvės </span></li>
<li><span>Sojų pupelės </span></li>
<li><span>špinatai </span></li>
<li><span>kalakutiena </span></li>
<li><span>nesmulkinti grūdai</span></li>
</ul>
<h3><b>Vitamino B6 trūkumas </b></h3>
<p><span><img src=

Trūkumas retas, bet gali pasireikšti, jei žmogus blogai pasisavina žarnyną arba vartoja tam tikrus vaistus, turinčius įtakos piridoksino kiekiui organizme.

Vitamino B6 trūkumo požymiai ir simptomai: 

Prekės pavadinimas

Stock Availability

Kaina

Įvertinimas

Magnio vitaminas B6, Solgar, 250 tablečių

Prekyboje

23,83 €
2

Vitaminas B6 (piridoksinas), piridoksalio 5'-fosfatas, Thorne Research, 180 kapsulių

Prekyboje

49,80 €

Parašykite savo apžvalgą

DUK – dažnai užduodami klausimai:

Могу ли я принять слишком много витамина В6 с едой?

Практически невозможно получить токсические дозы В6 из пищевых источников. Только приема витамина В6 более 1000 мг в день могут проявиться такие симптомы передозировки как онемение в руках и ногах и повреждения нервных окончаний.

Какая разница между витаминами В6 и В12?

Витамин B6 помогает организму поддерживать здоровый обмен веществ и иммунную систему и содержится в таких продуктах как рыба, нут, картофель и других крахмалистых овощах. B12 помогает организму вырабатывать эритроциты и естественным образом содержится в моллюсках, рыбе, мясе, яйцах и молочных продуктах.

Это правда что витамин В6 обладает мочегонными свойствами?

Действительно, существуют данные, что прием витамина может предотвратить задержку воды в организме и также он может действовать как диуретик во время ПМС.

Turinys
  • Piridoksino atradimo istorija
  • Pagrindinės vitamino B6 cheminės savybės
  • Vitamino B6 vaidmuo žmogaus organizme
  • Piridoksino nauda mūsų sveikatai
  • Vitamino B6 poveikis smegenų funkcijai
  • Apsauga nuo aplinkos taršos poveikio
  • Vitamino B6 poveikis depresijos simptomų mažinimui ir nuotaikos gerinimui
  • Vitaminas B6 ir regėjimo problemų prevencija ir prevencija
  • Kiek vitamino B6 mūsų organizmui reikia kasdien? b>
  • Vitamino B6 maisto šaltiniai
  • Vitamino B6 trūkumas
Atsakomybės neigimas

Šis tinklaraštis nėra skirtas diagnozei, gydymui ar medicininėms konsultacijoms teikti. Informacija šiame tinklaraštyje pateikiama tik informaciniais tikslais. Dėl bet kokių medicininių ir su sveikata susijusių diagnozių ir gydymo kreipkitės į savo gydytoją. Šiame tinklaraštyje pateikta informacija neturėtų būti laikoma pasikonsultavimo su gydytoju pakaitalu. Šio tinklaraščio straipsniuose pateikti teiginiai apie konkrečius produktus nėra patvirtinami dėl ligų gydymo, diagnozavimo ar prevencijos.

Ar jums patiko šis įrašas?
0
0
Straipsnio komentarai
Nėra atsiliepimų
Pridėkite savo apžvalgą

Atsiliepimai bus rodomi po moderavimo.