Facebook Pixel

Vitaminai būsimai mamai: būtini sveikatai

Vitaminai būsimai mamai: būtini sveikatai

Šiuolaikiniame pasaulyje vitaminai ir maisto papildai jau seniai populiarėja. Jas priima ir moterys, ir vyrai, nepriklausomai nuo amžiaus ir gyvenimo būdo. Tačiau kalbant apie būsimas mamas, kyla klausimas: ar nėščiosioms reikėtų vartoti vitaminus? Mes surinkome jums svarių argumentų, įrodančių, kad – tai ne tik sveiko moters įvaizdžio dalis, bet ir sveiko nėštumo garantas.

Sveikas nėštumas: vitaminų balansas>

Dauguma šiuolaikinių gydytojų sutinka, kad būsimoji mama turi laikytis dietos ir vartoti vitaminų kompleksus. Dietoje turi būti baltymų, daržovių, vaisių, taip pat maisto produktų, kuriuose gausu skaidulų. Prekybos centruose šiandien galima rasti bet kokio produkto, tačiau šiuolaikiniame maiste nėra žmogui reikalingų maistinių medžiagų. O jei dar atsižvelgsime ir į nepalankią aplinką, tai vitaminų ir maisto papildų turėtų būti kiekvieno žmogaus racione.

Ką galime pasakyti apie nėštumą moterys?! Juk besilaukianti kūdikio besilaukianti mama rūpinasi ne tik savo, bet ir vaiko sveikata. Tyrimai rodo, kad Ukrainoje kas 3 nėščiosios turi vienokių ar kitokių vitaminų trūkumą. Norint užtikrinti saugų nėštumą, svarbu užtikrinti visų maistinių medžiagų balansą. Juk keičiasi ir moters medžiagų apykaita, ir hormoninės sistemos darbas, ir kraujo sudėtis. Atitinkamai didėja ir vitaminų bei mineralų poreikis.

B vitaminai: atsargų papildymas

Moksliškai įrodyta, kad nėštumo metu organizmui reikia pusantro karto daugiau kalcio, 30 % daugiau cinko, jodo ir B grupės vitaminų, geležies ir folio rūgšties – 2 kartus daugiau. Nenuostabu, kad daugumai moterų net ankstyvuoju nėštumo laikotarpiu trūksta B grupės vitaminų, vitaminų A, C ir D, taip pat geležies, jodo ir kalcio. Būtent šios maistinės medžiagos aktyviai dalyvauja daugelyje gyvybiškai svarbių procesų nėščios moters organizme.

Kalbant apie maistines medžiagas besilaukiančioms mamoms, pirmiausia , reikia pažymėti B grupės vitaminus, kurie dalyvauja visuose svarbiuose organizmo medžiagų apykaitos procesuose. Jie reguliuoja nervinių impulsų perdavimą, yra atsakingi už odos, nagų ir plaukų būklę, taip pat aktyviai dalyvauja kraujodaros ir deguonies pernešimo į organus ir audinius procesuose. Bet kurios iš šių maistinių medžiagų trūkumas nėštumo metu gali sukelti komplikacijų ir vaisiaus apsigimimų.

Ypač svarbu papildyti B grupės vitaminų (įskaitant folio rūgštį B12) kiekį organizme. ankstyvosios nėštumo stadijos. Net ir nedidelis folio rūgšties trūkumas gali sukelti priešlaikinį gimdymą, per mažą svorį ir įgimtas kūdikio anomalijas. Šios maistinės medžiagos į mūsų organizmą patenka iš – raudona mėsa, žuvis, paukštiena, varškė, špinatai, ankštiniai augalai, grikiai ir avižiniai dribsniai. Tačiau kadangi daugeliui moterų nėštumą lydi apetito sumažėjimas ir toksikozė, vitaminų kompleksai taps tikru išsigelbėjimu. 

Vitaminai A , E, C: galingi antioksidantai E. Askorbo rūgštis palaiko tiek mamos, tiek vaiko imuninę sistemą. Be jo sumažėja kalcio biologinis prieinamumas, todėl gali kilti problemų dėl kūdikio skeleto stiprumo.

Vitaminai A ir E padeda embrionui implantuojasi į gimdos sienelę ir skatina placentos susidarymą. Šie vitaminai taip pat maitina plaukus iš vidaus, gerina odos būklę, todėl jie tampa labiau drėkinami ir elastingi. Trūkstant B grupės vitaminų, taip pat vitaminų A ir E, gali slinkti plaukai, lūžinėti nagai ir blogai augti.

Sveiki kaulai ir skydliaukė. liauka: jodas ir kalcis /vitaminy-s-jodom/jod-dlja-beremennyh.html'>jodas ir kalcis! Dėl nepalankios ekologijos ir netinkamos mitybos nėščiosios dažnai serga skydliaukės ligomis. Juk jodas dalyvauja hormonų sintezėje, nuo kurių priklauso normali visų organų veikla. Siekiant išvengti įgimtų vaisiaus vystymosi anomalijų, protinio atsilikimo ir motinos strumos susidarymo, gydytojai rekomenduoja vartoti jodo pagrindu pagamintus vaistus viso nėštumo metu.

Būksančios motinos taip pat dažnai susiduriama su kalcio ir vitamino D trūkumu, kuris sukelia problemų su dantimis, taip pat pavojinga liga – osteoporozė, kuriai būdingas kaulų trapumas. Ankstyvuoju nėštumo laikotarpiu kalcis reikalingas tinkamam kūdikio nervų sistemos, širdies ir raumenų audinio formavimuisi. Kalcio ir vitamino D suvartojimas – tai veiksminga osteoporozės ir rachito profilaktika.  

Gerbiami skaitytojai, turite pripažinti, kad nėštumas – tai vienas ilgiausiai lauktų ir džiaugsmingiausių įvykių moters gyvenime. Kad kūdikis gimtų sveikas, gražus ir laimingas, besilaukiančiai mamai svarbu laikytis sveikos gyvensenos. Geras miegas, subalansuota mityba, vitaminų vartojimas, taip pat teigiamos emocijos – geriausi pagalbininkai mamos ir kūdikio sveikatai palaikyti.

Atsakomybės neigimas

Šis tinklaraštis nėra skirtas diagnozei, gydymui ar medicininėms konsultacijoms teikti. Informacija šiame tinklaraštyje pateikiama tik informaciniais tikslais. Dėl bet kokių medicininių ir su sveikata susijusių diagnozių ir gydymo kreipkitės į savo gydytoją. Šiame tinklaraštyje pateikta informacija neturėtų būti laikoma pasikonsultavimo su gydytoju pakaitalu. Šio tinklaraščio straipsniuose pateikti teiginiai apie konkrečius produktus nėra patvirtinami dėl ligų gydymo, diagnozavimo ar prevencijos.

Ar jums patiko šis įrašas?
0
0
Straipsnio komentarai
Nėra atsiliepimų
Pridėkite savo apžvalgą

Atsiliepimai bus rodomi po moderavimo.