Facebook Pixel

Vitaminai vyrams: mados tendencija ar poreikis?

Vitaminai vyrams: mados tendencija ar poreikis?

Vyrai iš prigimties yra stipresni ir atsparesni nei moterys. Atitinkamai jiems reikia daug daugiau maistinių medžiagų svarbiems medžiagų apykaitos procesams organizme. Nors stiprioji lytis ne taip uoliai stebi vitaminų ir mineralų pusiausvyrą organizme, medikai įrodo, kad šiuolaikiniams vyrams svarbu papildomai vartoti vitaminų kompleksus. Kokios maistinės medžiagos rekomenduojamos vyrams? O kokios pavojingos ligos gali sukelti vitaminų ir mineralų trūkumą?   

Sveika mityba: maistinių medžiagų balansas

Kad vyrai jaustųsi gerai, aktyvūs ir energingi , svarbu racionaliai maitintis. Mėsoje, paukštienoje, kiaušiniuose, pieno produktuose yra daug baltymų ir B grupės vitaminų, kurie būtini raumenų masei palaikyti. Dietoje taip pat turėtų būti žuvies, jūros gėrybių, keptų bulvių, pilno grūdo grūdų, ankštinių augalų, riešutų, grybų. Šiuose produktuose gausu riebalų rūgščių, jodo, biotino, vitaminų A, E, kurie palaiko skydliaukės, kaulinio audinio, raumenų karkaso ir visų medžiagų apykaitos procesų sveikatą organizme.

Šviežios daržovės, žalumynai ir vaisiai turi daug skaidulų ir vitamino C, kurie taip pat svarbūs vyrų sveikatai. Mokslininkai įrodė, kad vitaminas C yra vienas iš svarbiausios maistinės medžiagos vyrų sveikatai. Stiprina apsaugines organizmo funkcijas, didina atsparumą vėžiui ir infekcinėms ligoms. Sintetina ir išsaugo kolageno struktūrą, stiprina kapiliarų sieneles, dantis ir kaulus. Skatina geresnį geležies pasisavinimą žarnyne.

Koks yra vyriškos lyties beriberio pavojus?

Trūkstant biologiškai aktyvių medžiagų organizme, vyrams kyla pavojus susirgti pavojingomis ligomis. Pirmiausia kenčia širdies ir kraujagyslių sistema. Trūkstant kalio, kalcio, magnio, vitamino C, gali išsivystyti širdies nepakankamumas, aterosklerozė, miokardo infarktas. .  vitaminas C – galingas antioksidantas, galintis suskaidyti laisvuosius radikalus, padės palaikyti širdies veiklą. Askorbo rūgštis stiprina kraujagyslių sieneles ir mažina cholesterolio kiekį kraujyje, taip pat didina imunitetą ir nervų sistemos atsparumą stresui. 

Trūksta B grupės vitaminų, riebalų rūgščių, vitaminų A ir E gali išprovokuoti nervų sistemos sutrikimus, taip pat Urogenitalinės sistemos – pažeidžiamiausios žmogaus kūno vietos – veiklos sutrikimus. Vyrams taip pat reikia lipoinės rūgšties (vitamino N) kovojant už sveikatą. Jis reguliuoja riebalų ir angliavandenių apykaitą bei gerina kepenų veiklą. Šios medžiagos trūkumas organizme gali sukelti kepenų veiklos sutrikimus, dažnus apsinuodijimus, pykinimą, kartoko skonį burnoje. Lipoinės rūgšties yra kopūstuose, ryžiuose, piene, žalumynuose. Jis taip pat gali būti vartojamas kaip atskiras maisto papildas.

„Vyriški“ vitaminai

Pagal gydytojai , vyras pirmiausia turi papildyti vitaminu C. Be to, nerūkantiems vyrams reikia 60 mg, o rūkantiems – 100 mg. Yra žinoma, kad viena cigaretė sunaikina 25 mg vitamino C, tiek, kiek jo yra apelsine. Vitamino C šaltiniai yra visų rūšių kopūstai, žalioji paprika, serbentai, avietės, braškės, obuoliai, citrusiniai vaisiai.

Su vitaminu C vienu metu vartojant vitaminą E rekomenduojamas, kuris padidina raumenų ištvermės sistemas, našumą ir lytinį potraukį. Vitamino E trūkumas organizme gali sukelti širdies ir kraujagyslių sistemos sutrikimus, nes jis būtinas raudoniesiems kraujo kūneliams ir ląstelių kvėpavimo stimuliavimui. Vitaminas E yra galingas antioksidantas ir padidina plaučių atsparumas išoriniams teršalams. Puikus vitamino E šaltinis yra riešutai, sėklos, riebi žuvis, šalto spaudimo natūralūs aliejai, alyvuogės.

Vienas naudingiausių vitaminų vyrams yra B grupės vitaminai ir retinolis (vitaminas A). Jie normalizuoja nervų sistemos būklę, prisideda prie kaulų stiprinimo, padidina organizmo atsparumą žalingam išorės poveikiui. Pagrindinė B grupės vitaminų funkcija yra energijos gamyba ir dalyvavimas audinių kvėpavime. Sukaupti B grupės vitaminų organizme neįmanoma, reikėtų juos papildyti kasdien ir prisiminti, kad alkoholis, nikotinas, kofeinas ir rafinuotas cukrus sunaikina visus šiuos vitaminus.

Nors vyrai iš prigimties yra atsparesni nei moterys, jie gyvena aktyvesnį gyvenimo būdą ir yra labiau linkę į stresą. O atsižvelgiant į nepalankią ekologiją, prastą produktų kokybę, stipriosios lyties atstovams svarbu palaikyti organizme maistinių medžiagų balansą. Racionali mityba, žalingų įpročių atsisakymas ir vitaminų kompleksų vartojimas yra veiksmingiausias ir prieinamiausias būdas palaikyti vyrų sveikatą. 

Atsakomybės neigimas

Šis tinklaraštis nėra skirtas diagnozei, gydymui ar medicininėms konsultacijoms teikti. Informacija šiame tinklaraštyje pateikiama tik informaciniais tikslais. Dėl bet kokių medicininių ir su sveikata susijusių diagnozių ir gydymo kreipkitės į savo gydytoją. Šiame tinklaraštyje pateikta informacija neturėtų būti laikoma pasikonsultavimo su gydytoju pakaitalu. Šio tinklaraščio straipsniuose pateikti teiginiai apie konkrečius produktus nėra patvirtinami dėl ligų gydymo, diagnozavimo ar prevencijos.

Ar jums patiko šis įrašas?
0
0
Straipsnio komentarai
Nėra atsiliepimų
Pridėkite savo apžvalgą

Atsiliepimai bus rodomi po moderavimo.