Facebook Pixel

Vitaminai ir mineralai grybuose

Vitaminai ir mineralai grybuose

Kai artėja metų pabaiga, o laukia ilgas ruduo, šis laikotarpis asocijuojasi ne tik su mokslo metų pradžia, bet ir su grybavimu.
Prisimenu, kaip seniai buvau pasakė (taip pat mokymosi procese), kad grybai -tai tik skonis ir nieko daugiau. Taip ir gyvenau įsitikinimu, kad grybai – tik koldūnų įdaras, o gal – sriuboms, kaip papildomas skonio ir aromato patobulinimas. Tačiau pradėjęs nagrinėti vitaminų ir mineralų, atskirų maisto produktų ir augalų lenteles pastebėjau, kad tai, ką žinojau iki šiol, neatspindi tikrovės. Kodėl? Mat tose lentelėse grybai labai dažnai buvo žymimi kaip geras daugelio mineralų ir aminorūgščių šaltinis. Man tai tapo labai įdomu...
Amino rūgštys, angliavandeniai ir riebalai
Būtingas grybų bruožas – didelis vandens kiekis, nuo 80 iki 90 proc. Tačiau sausąją medžiagą daugiausia sudaro baltymai. Todėl kartais grybai vadinami „miško mėsa“. Baltymuose yra beveik visos aminorūgštys, įskaitant nepakeičiamas, kurių organizmas negali susintetinti ir turi būti tiekiamas su maistu. Tai leidžia grybus priskirti prie labai svarbių maisto produktų. Mokslininkai ginčijasi, kiek mūsų organizmas sugeba virškinti grybų baltymus. Remiantis kai kuriais pranešimais, daugiausia baltymų yra kiaulienos grybuose ir pievagrybiuose. Taip pat verta žinoti, kad jaunuose grybuose jo daugiau nei senuose.
Grybuose esantys angliavandeniai pasisavinami geriau nei augaliniai. Jei kalbame apie riebalus, tai, priešingai populiariems įsitikinimams, valgomuosiuose grybuose jų yra gana daug, apie 2–10 proc. Jų virškinamumas yra didelis ir praktiškai nesiskiria nuo gyvulinių riebalų virškinamumo.
Dėl nedidelio kiekio grybų kalorijų jie yra „saugiausi” žmonėms, kurie nori numesti svorio.
Vitaminai ir mineralai
Grybuose yra daug vitaminų – A, B1, B2, D, PP, C, tačiau pastarųjų labai mažai. Taip pat verta pridurti, kad grybuose yra ne mažiau vitamino B1 nei javų grūduose, o populiariosios voveraitės yra ne kas kita. šiuo požiūriu niekuo nenusileidžia kepimo mielėms. Kalbant apie vitamino PP kiekį, grybai turi tiek pat, kiek ir kepenyse bei mielėse.
Grybuose yra daug geležies, kalio, fosforo, kalcio, natrio. Juose taip pat yra mikroelementų – vario, cinko, jodo, mangano, neviršijant valgomų augalų normų, o kepurėse – daugiau nei stiebe.
Mūsų populiariuose austrių grybuose yra folio rūgštis ir BD-gliukaną, kuris turi priešnavikinį poveikį. Austrių grybų galite nusipirkti didelėse parduotuvėse ir prekybos centruose.

Atsakomybės neigimas

Šis tinklaraštis nėra skirtas diagnozei, gydymui ar medicininėms konsultacijoms teikti. Informacija šiame tinklaraštyje pateikiama tik informaciniais tikslais. Dėl bet kokių medicininių ir su sveikata susijusių diagnozių ir gydymo kreipkitės į savo gydytoją. Šiame tinklaraštyje pateikta informacija neturėtų būti laikoma pasikonsultavimo su gydytoju pakaitalu. Šio tinklaraščio straipsniuose pateikti teiginiai apie konkrečius produktus nėra patvirtinami dėl ligų gydymo, diagnozavimo ar prevencijos.

Ar jums patiko šis įrašas?
0
0
Straipsnio komentarai
Nėra atsiliepimų
Pridėkite savo apžvalgą

Atsiliepimai bus rodomi po moderavimo.