Facebook Pixel

Vitaminų poveikis žmogaus sveikatai

Vitaminų poveikis žmogaus sveikatai

 

Vitaminai – tai organiniai junginiai, būtini normaliai organizmo veiklai. Pats organizmas negamina vitaminų, todėl juos reikia aprūpinti maistu. Vitaminai skirstomi į vandenyje tirpius ir riebaluose tirpius vitaminus. Vandenyje tirpūs vitaminai žmogaus organizme nesikaupia, tačiau pasišalina su šlapimu. Savo ruožtu riebaluose tirpūs vitaminai kaupiasi kepenyse ir riebaliniame audinyje.

Sveika gyvensena

Šiuo metu didelis dėmesys skiriamas sveikai gyvensenai. Specialistai, mitybos specialistai ir gydytojai ragina sveikatinimui ir veiklai lauke naudoti dietą. Tai, ką valgome, turi įtakos mūsų išvaizdai ir sveikatai. Tinkama mityba yra puiki profilaktika ir apsaugo nuo ligų bei įvairių nemalonių apraiškų.


Vitaminai skirstomi į riebaluose tirpius ir vandenyje tirpius. Riebaluose tirpūs vitaminai yra vitaminas A, vitaminas D, vitaminas E, vitaminas K. Vandenyje tirpūs vitaminai yra B grupės vitaminai.


Vitaminas A
Apsaugo senėjimą, turi įtakos odos, nagų ir plaukų išvaizdai, stiprina burnos, gerklės ir nosies gleivinę, naikina laisvuosius radikalus, skatina kaulų ir dantų augimą. Vitamino A trūkumas pasireiškia sausa oda, lūžinėjančiais plaukais, bėrimais, nagų problemomis, apetito stoka, bloga savijauta, nuolatiniu nuovargiu. Vitamino A perteklius visų pirma apima: galvos skausmą, pykinimą ir negalavimą, dantenų kraujavimą, odos pageltimą, plaukų slinkimą, depresiją, niežėjimą.

B vitaminai
Vitaminas B1 yra kitas tiaminas. Įtakoja tinkamą širdies, nervų ir virškinimo sistemų veiklą. Vitaminas B2 dalyvauja susitraukimo ir oksidacijos procese ir turi teigiamą poveikį regėjimui. Vitaminas B3 veikia virškinimo ir nervų sistemos veiklą, reguliuoja cholesterolio kiekį organizme, užtikrina normalų miegą. Vitaminas B4 būtinas tinkamam smegenų, nervų sistemos funkcionavimui, naikina laisvuosius radikalus. Vitaminas B5 gamina baltymus ir riebalus. Vitaminas B6 stiprina imuninę sistemą, taupo energiją. Vitaminas B7 skaido riebalus, aminorūgštis ir angliavandenius, dalyvauja gliukozės apykaitoje, dalyvauja hemoglobino gamyboje. Vitaminas B8 neša nervinius impulsus, apsaugo nuo riebalų nusėdimo kepenyse. Vitaminas B9 (kitaip vitaminas B11, folio rūgštis) yra ypač rekomenduojamas moterims nėštumo metu – reguliuoja medžiagų apykaitos procesus, leidžia išsaugoti genetinį ląstelių kodą. Vitaminas B10 yra folio rūgšties dalis ir padeda ją susidaryti, skaido baltymus, garantuoja sveiką ir gerą odos būklę. Vitaminas B17 padeda išgydyti vėžį.

Vitaminas C
Vitaminas C dalyvauja ląstelių kvėpavime, dalyvauja riebalų ir baltymų kūrime, skatina geležies pasisavinimą, mangano, mažina vario toksiškumą, vanadžio, kobalto, gyvsidabrio. Vitaminas C padeda stiprinti imuninę sistemą, naikina laisvuosius radikalus, padeda nuo peršalimo, pagreitina žaizdų gijimą.

Vitaminas D
Vitaminas D skatina kalcio ir fosforo pasisavinimą. Jo dėka galimas skeleto sistemos vystymasis ir kaulų mineralizacija. Vitaminas D gerina dantų būklę, veikia kaulų čiulpų ląsteles, nervų sistemą, reguliuoja insulino sekreciją.

Atsakomybės neigimas

Šis tinklaraštis nėra skirtas diagnozei, gydymui ar medicininėms konsultacijoms teikti. Informacija šiame tinklaraštyje pateikiama tik informaciniais tikslais. Dėl bet kokių medicininių ir su sveikata susijusių diagnozių ir gydymo kreipkitės į savo gydytoją. Šiame tinklaraštyje pateikta informacija neturėtų būti laikoma pasikonsultavimo su gydytoju pakaitalu. Šio tinklaraščio straipsniuose pateikti teiginiai apie konkrečius produktus nėra patvirtinami dėl ligų gydymo, diagnozavimo ar prevencijos.

Ar jums patiko šis įrašas?
0
0
Straipsnio komentarai
Nėra atsiliepimų
Pridėkite savo apžvalgą

Atsiliepimai bus rodomi po moderavimo.