Facebook Pixel

Padidėjęs maistinių medžiagų poreikis nėštumo metu

Padidėjęs maistinių medžiagų poreikis nėštumo metu

Padidėjęs sveiko maisto vartojimas

Nėščios moters organizmui reikia maistinių medžiagų. Senas posakis „valgyk už du“ tiesa, nes moters organizmui  reikalauja daugiau mikroelementų ir makroelementų.

Mikroelementai yra komponentai, tokie kaip vitaminai ir mineralai, kurių reikia tik nedideliais kiekiais. Makroelementai yra maistinės medžiagos, tokios kaip angliavandeniai, baltymai ir riebalai, kurie aprūpina organizmą kalorijomis ir energija. Nėščiajai būtų teisinga dietą pasirinkti taip, kad maistas būtų įvairus ir sveikas. Siūlome kasdienių maistinių medžiagų poreikių lentelę:

Maistingosios medžiagosMotinystės kasdieniai reikalavimai
Kalorijospapildomi 300, antrasis ir trečiasis trimestrai
Kalcis1200 ml
Folatas600–800 µg
Geležis27 ml

 Dauguma nėščiųjų gali pasirinkti savo mitybą, kurią sudaro  įvairus natūralus maistas. Pagrindinis nėščiosios kasdieninio meniu principas – kokybiškas ir įvairus maistas. Štai keletas grupių maisto produktų, kuriuos pageidautina vartoti kiekvieną dieną:

Javai yra geras energijos šaltinis. 

Vaisiai ir daržovės – yra antioksidantų, skaidulų, vandenyje tirpių ir riebaluose tirpių vitaminų.

Mėsa, riešutai ir ankštiniai augalai – aprūpinti organizmą baltymais, folio rūgštimi ir geležimi.

Pieno produktai yra puikus kalcio ir vitamino D šaltinis.

 Kuriems produktams teikti pirmenybę.

Mūsų kūnas negali tinkamai funkcionuoti, jei jam trūksta maistinių medžiagų. Pagrindinis nėščiųjų tikslas – įvairi mityba. Jei įmanoma, rinkitės natūralų ir neriebų maistą, o ne perdirbtą, nesveiką maistą (pvz., traškučius ir soda be maistinės vertės). Švieži vaisiai, daržovės ir liesas baltymų turintis maistas (vištiena, žuvis, pupelės ar lęšiai) bus labai naudingi.

Tai nereiškia, kad nėštumo metu turėtumėte vengti visų mėgstamų maisto produktų. Tačiau būtina subalansuoti mitybą, kad nepraleistumėte jokio svarbaus vitamino ar mineralo.

Baltymai yra būtini vaisiaus audinių, įskaitant smegenis, augimui. Nėštumo metu jis atlieka svarbų vaidmenį gerinant vaisiaus aprūpinimą krauju, gaunant daugiau deguonies. Nėščioms moterims per dieną reikia trijų porcijų baltymų, 

geri šaltiniai yra: liesa jautiena, kiauliena, pupelės, vištiena, lašiša, riešutai, žemės riešutų sviestas ir varškė.

Kalcis prisideda prie skeleto sistemos vystymosi, padeda stiprinti vaisiaus kaulus ir reguliuoja organizmo skysčių suvartojimą. Nėščioms moterims per dieną reikia mažiausiai trijų kalcio porcijų. Geras kalcio šaltinis yra: pienas, jogurtas, sūris, kopūstai, tofu, kiaušiniai, pudingas.

Folatai arba folio rūgštis atlieka svarbų vaidmenį mažinant vaisiaus nervinio vamzdelio defekto atsiradimo riziką, ypač pirmąjį nėštumo trimestrą. Tai yra pagrindiniai apsigimimai, kurie turi įtakos negimusio vaiko smegenų skilčių vystymuisi ir nugaros smegenų formavimuisi ir gali sukelti tokius defektus kaip vaisiaus spina bifida ir vaisiaus anencefalija.

Rekomenduojama folio rūgšties dozė yra 600–800 mikrogramų. Jį galima gauti iš maisto produktų: kepenų, džiovintų pupelių ir lęšių, kiaušinių, riešutų ir žemės riešutų sviesto, tamsiai žalių lapinių daržovių.

Geležis, kartu su natriu, kaliu, padidina kraujo tūrį, o tai savo ruožtu aprūpina deguonimi besivystančiam vaisiui. Geležies per dieną reikia gauti iki 27 ml. Geri šaltiniai yra: tamsiai žalios lapinės daržovės, citrusiniai vaisiai, praturtinta duona ir grūdai, liesa jautiena ir paukštiena, kiaušiniai, džiovinti vaisiai.

Be tinkamos mitybos, svarbu išgerti bent aštuonias stiklines vandens per dieną. Kadangi vien su maistu sunku gauti pakankamai tam tikrų maistinių medžiagų, įskaitant folio rūgštį ir geležį, galima vartoti vitaminų tabletes. Būtinai pasitarkite su gydytoju, kokius vitaminus turėtumėte vartoti, kad kūdikis gimtų sveikas.

Nėštumo metu daugelis moterų jaučia nepasitenkinimą tam tikriems maisto produktams arba gali turėti potraukį vienam iš maisto produktų. Iki šiol gydytojai nepriėjo prie bendro sutarimo, kodėl taip nutinka. Kartais netgi galite valgyti ką nors „tokio“, ypač jei šis produktas yra sveikos mitybos dalis. Tačiau stenkitės apriboti šlamšto ir perdirbto maisto vartojimą.

Maisto nemėginimas gali būti problemiškas tik tada, jei jis apima maisto produktus, kurie yra svarbūs vaiko augimui ir vystymuisi. Pasitarkite su savo gydytoju, jei turite kokių nors nepageidaujamų reakcijų į maistą, kurį turėtumėte valgyti nėštumo metu. Gydytojas gali pasiūlyti kitų maisto produktų ar papildų, kurie padėtų kompensuoti tam tikrų maistinių medžiagų trūkumą.

Pica yra liga, sukelianti potraukį daiktams, kurie neturi maistinės vertės, pavyzdžiui, molio, cigarečių pelenų ar krakmolo. Tai rodo, kad nėščiai moteriai trūksta tam tikro vitamino ar mineralo. Pasakykite gydytojui apie bet kokius jaučiamus sutrikimus, nes tai gali būti pavojinga jums ir kūdikiui.

Daugelis moterų nerimauja dėl svorio padidėjimo nėštumo metu. Jie bijo, kad priaugs per daug kilogramų ir niekada nebegrįš į prieš nėštumą buvusį dydį. Tam tikras svorio padidėjimas nėštumo metu yra normalus ir neturėtų kelti nerimo. Papildomas svoris maitina vaisius, taip pat reikalingas maitinant krūtimi. 

Įprasto nėštumo metu moterys vidutiniškai priauga svorio  nuo 11 iki 16 kg. Antsvorio turinčios moterys turėtų šiek tiek priaugti, tačiau jei svoris buvo nepakankamas, šis skaičius turi pasiekti didesnį skaičių. Toliau pateiktoje lentelėje pateikiamos kelios bendros gairės.

 Rekomenduojamas svorio padidėjimas nėštumo metu

Pradinis svorisKūno masės indeksas Rekomenduojamas svorio padidėjimas
Nepakankamas svoris<19,8Nuo 12 iki 18 kg
Normalus svorisNuo 19,8 iki 26,0Nuo 11 iki 16 kg
AntsvorisNuo 26,0 iki 29,0Nuo 7 iki 11 kg
Nutukimas> 29.0Nuo 0 iki 7 kg

 Jei šie skaičiai nesutampa su jūsų, nesijaudinkite, verčiau sutelkite dėmesį į produktų įvairovę. Sveika mityba yra nepaprastai svarbi būsimai mamai, o nekaloringa dieta gali pakenkti moteriai ir jos kūdikiui. 

Be dietos, orientuotos į mitybą, mankšta nėštumo metu gali padėti kontroliuoti svorį. Plaukimas ir vaikščiojimas yra geras pasirinkimas. Tačiau bet koks kraštutinumas  ir kontaktinės sporto šakos, tokios kaip laipiojimas ir krepšinis.

Subalansuokite savo mitybą, kad augantis vaisius gautų kuo daugiau maistinių medžiagų. Atsižvelkite į maistinę vertę ir apribokite maisto, kuriame yra daug riebalų, cukraus ir natrio, vartojimą.

Pabandykite valgyti taip kiekvieną dieną: 

trys baltymų porcijos per dieną

šešios ar daugiau sveikų grūdų porcijų 

penkios ar daugiau porcijų vaisių

trys ar daugiau porcijų pieno produktų.

maisto produktai su esminiais riebalais

prenataliniai vitaminai

Venkite produktų:

alkoholis

kofeinas

žalios jūros gėrybės ir mėsa

nepasterizuoti pieno produktai

Sudarykite konkretesnį maitinimo planą, atsižvelgdami į amžių, svorį ir ligos istoriją.

 Ar yra kokių nors maisto produktų, kurių reikėtų vengti nėštumo metu?

Ar gerti kavą, ar ne, sprendžia kiekvienas, nes vienas puodelis per dieną nekenkia negimusiam vaikui. 

Esminės riebalų rūgštys yra labai svarbios vaiko smegenų vystymuisi, tačiau atminkite, kad žuvyje gali būti metalinio gyvsidabrio, kuris sukelia apsigimimus. Nevalgykite ryklio, kardžuvės ir karališkosios skumbrės ir apribokite baltapelekius tunus. Krevetės, lašiša, šamas ir polakis paprastai laikomi saugiais.

Nėštumo metu venkite alkoholio ir tabako gaminių, nes jie trukdo vaiko vystymuisi ir sukelia problemų  naujagimiams po gimimo.

Natalie Butler RD.LD medicininė apžiūra. 2017 m. gegužės 25 d. - Autorius Healthline redaktoriai < /span>

 

Atsakomybės neigimas

Šis tinklaraštis nėra skirtas diagnozei, gydymui ar medicininėms konsultacijoms teikti. Informacija šiame tinklaraštyje pateikiama tik informaciniais tikslais. Dėl bet kokių medicininių ir su sveikata susijusių diagnozių ir gydymo kreipkitės į savo gydytoją. Šiame tinklaraštyje pateikta informacija neturėtų būti laikoma pasikonsultavimo su gydytoju pakaitalu. Šio tinklaraščio straipsniuose pateikti teiginiai apie konkrečius produktus nėra patvirtinami dėl ligų gydymo, diagnozavimo ar prevencijos.

Ar jums patiko šis įrašas?
0
0
Straipsnio komentarai
Nėra atsiliepimų
Pridėkite savo apžvalgą

Atsiliepimai bus rodomi po moderavimo.