Facebook Pixel

Vitamino D sąveika su vitaminu K?

Vitamino D sąveika su vitaminu K?

Vitamino D vaidmuo

Viena iš pagrindinių vitamino D funkcijų yra palaikyti normalų kalcio kiekį kraujyje.

Tai galima pasiekti dviem būdais:

Pagerinti kalcio įsisavinimą: Vitaminas D padidina kalcio pasisavinimą iš mūsų valgomo maisto.

Imkite kalcio iš kaulų: jei organizmas negauna pakankamai kalcio, vitaminas D palaiko kalcio kiekį kauluose.

normalus kalcio kiekis kraujyje yra svarbiausias prioritetas. Nors kalcis geriausiai žinomas dėl savo vaidmens kaulų sveikatai, jis taip pat atlieka daug kitų gyvybiškai svarbių organizmo funkcijų.

Nepakankamo kalcio suvartojimo laikotarpiais organizmas neturi kito pasirinkimo, kaip naudoti kalcio atsargas kauluose, net jei laikui bėgant tai gali sukelti kaulų retėjimą ir osteoporozę.

Vitamino K vaidmuo

Kaip minėta anksčiau, vitaminas D užtikrina, kad kalcio kiekis kraujyje būtų normos ribose.

Tačiau vitaminas D negali visiškai kontroliuoti, kur baigiasi kalcis ir kur prasideda vitaminas K.

Vitaminas K reguliuoja kalcio kiekį organizme. kūno , dviem būdais:

Palaiko kaulų kalcifikaciją: vitaminas K aktyvina osteokalciną – baltymą, kuris skatina kalcio kaupimąsi kauluose ir dantyse.

Mažina minkštųjų audinių kalcifikaciją: Vitaminas K aktyvina GLA matricos baltymą, kuris neleidžia kalciui kauptis minkštuosiuose inkstų ir kraujagyslių audiniuose. Kadangi kraujagyslių kalcifikacija yra susijusi su lėtinių širdies ir inkstų ligų vystymusi.

Ar vitaminas D be vitamino K yra kenksmingas?

Kai kurie žmonės nerimauja, kad didelės vitamino D dozės gali prisidėti prie kraujagyslių kalcifikacijos ir sukelti širdies ir kraujagyslių ligas, jei trūksta vitamino K.

Kai kurie įrodymai gali rodyti į šias problemas:

Vitamino D toksiškumas sukelia hiperkalcemiją: vienas iš didelio vitamino D kiekio simptomų yra hiperkalcemija, būklė, kuriai būdingas per didelis kalcio kiekis kraujyje.

Hiperkalcemija sukelia kraujagyslių kalcifikaciją (CCC), nes esant hiperkalcemijai pakyla kalcio ir fosforo lygis, o kalcio fosfatas kaupiasi kraujagyslių gleivinėje.

KKS ekspertų nuomone yra vienas pagrindinių širdies ligų priežastys.

Vitamino K trūkumas yra tiesiogiai susijęs su padidėjusia kraujagyslių kalcifikacijos rizika.

Vitaminas K. moksliškai įrodyta, kad papildai didelėmis dozėmis apsaugo nuo kraujagyslių kalcifikacijos.

Vitaminas K gali sumažinti CCC vyresnio amžiaus žmonėms, gaunantiems 500 mikrogramų vitamino K1 kiekvieną dieną.

Vitamino K vartojimas gali sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų bei kraujagyslių kalcifikacijos riziką.

Vitaminas D sukelia kraujagyslių kalcifikaciją, o vitaminas K gali padėti išspręsti šią problemą.

Kaip gauti pakankamai vitamino K?

Vitaminas K yra įvairių formų, kurios tradiciškai yra suskirstytas į dvi grupes:

Vitaminas K1 (filochinonas): gausiausia vitamino K forma. Jo yra augaluose, ypač žalumynuose, tokiuose kaip lapiniai kopūstai ir špinatai. span>

Vitaminas K2 (menachinonas): ši forma yra daug rečiau paplitusi maiste ir daugiausia randama gyvūniniuose produktuose ir fermentuotuose maisto produktuose, pavyzdžiui, natto, miso, raugintuose kopūstuose.

Iš tikrųjų vitaminas K yra didelė junginių šeima, įskaitant menachinoną-4 (MK-4) ir menachinoną-7 (MK-7).

MK-4: randama gyvūniniuose produktuose, tokiuose kaip kepenys, riebalai, kiaušinio trynys ir sūris.

MK-7: susidaro fermentuojant bakterijas ir randama fermentuotuose maisto produktuose, pvz., natto. , miso ir rauginti kopūstai. O žarnyne susidaro bakterijų pagalba.

Rekomenduojama vitaminų K1 ir K2 dozė 19 metų ir vyresniems yra 90 mcg moterims ir 120 mcg vyrams.

Į savo kasdienį racioną įtraukę šiuos maisto produktus galite papildyti vitaminų poreikį. Tokie papildai yra plačiai prieinami mūsų Biotus internetinėje parduotuvėje.

Vitaminas K yra tirpus riebaluose, o jo vartojimas kartu su riebalais gali žymiai pagerinti jo pasisavinimą.

Pavyzdžiui, galite įpilti aliejaus į žalias lapines salotas arba vartoti maisto papildus su riebalais.

Daugelis maisto produktų, kuriuose gausu vitamino K2. taip pat daug riebalų. Tai sūris, mėsa ir kiaušinių tryniai.

Nevartokite labai didelių vitamino K dozių. Pirmiausia pasitarkite su gydytoju, kad išvengtumėte alerginių reakcijų.

Išvada

Mokslininkai vis dar tiria šių dviejų vitaminų vaidmenį, nes negali visiškai suprasti, kaip vitaminai D ir K bendrauti tarpusavyje. Aišku viena – vitaminas K yra labai naudingas mūsų širdžiai ir kaulams, tačiau neaišku, ar D yra kenksmingas didelėmis dozėmis, kai vitamino K nepakanka. Įsitikinkite, kad gaunate pakankamai vitaminų.

Autorius  Atli Arnarson PhD , 2017 m. kovo 4 d.

Atsakomybės neigimas

Šis tinklaraštis nėra skirtas diagnozei, gydymui ar medicininėms konsultacijoms teikti. Informacija šiame tinklaraštyje pateikiama tik informaciniais tikslais. Dėl bet kokių medicininių ir su sveikata susijusių diagnozių ir gydymo kreipkitės į savo gydytoją. Šiame tinklaraštyje pateikta informacija neturėtų būti laikoma pasikonsultavimo su gydytoju pakaitalu. Šio tinklaraščio straipsniuose pateikti teiginiai apie konkrečius produktus nėra patvirtinami dėl ligų gydymo, diagnozavimo ar prevencijos.

Ar jums patiko šis įrašas?
0
0
Straipsnio komentarai
Nėra atsiliepimų
Pridėkite savo apžvalgą

Atsiliepimai bus rodomi po moderavimo.