Facebook Pixel

Su stresu susijęs plaukų slinkimas. Ar tai tikrai įmanoma?

Su stresu susijęs plaukų slinkimas. Ar tai tikrai įmanoma?

Plaukų slinkimas kliniškai vadinamas alopecija. Tiek vyrai, tiek moterys gali kentėti nuo plaukų slinkimo visą gyvenimą. Jei jūsų plaukai slenka, tai gali sukelti stresas.

 

Skaitykite toliau, kad sužinotumėte, kaip tai padaryti. stresas gali turėti įtakos jūsų plaukų būklei, nesvarbu, ar jis nuolatinis, ar ne, ir ką galite padaryti, kad padėtumėte savo plaukams ataugti.

 

Plaukų slinkimo tipai

Su stresu susiję plaukų tipai slinkimas

Ne visus plaukų slinkimus sukelia stresas. Yra trijų tipų plaukų slinkimas, susijęs su dideliu stresu:

 

Telogen effluvium

Telogen effluvium (TE) atsiranda, kai pasikeičia plaukų folikulų skaičius kurie iš tikrųjų auga. Jei šis pokytis įvyksta telogeno arba ramybės augimo fazėje, tai gali sukelti plaukų slinkimą.

 Šis retėjimas gali nebūti visoje galvoje. . Jis dažnai būna dėmėmis, ypač galvos centre. Žmonėms, sergantiems TE, paprastai neiškrenta visi galvos plaukai.

 Ekstremalesniais atvejais galite pastebėti, kad plaukai išretėja kitose vietose. kūno (antakiai, lytiniai organai).  

 TE gali būti antras pagal dažnumą dermatologų pastebėtas plaukų slinkimo atvejis. . Tai gali nutikti ir vyrams, ir moterims bet kokio amžiaus.

 Geros naujienos yra tai, kad plaukų slinkimas dėl TE yra visiškai grįžtamas. TE nepažeidžia plaukų folikulų. Vienintelis klausimas, ar jūsų plaukai augs per porą mėnesių, ar tai užtruks daug ilgiau.

 

Alopecija

Alopecija areata (AA) yra autoimuninė liga, kai jūsų imunitetas sistema atakuoja plaukų folikulus. Tai gali sukelti stresas ir plaukų slinkimas.

 Plaukai gali iškristi lopais visoje galvoje. sunkesnė AA forma, žinoma kaip alopecija universalis, plaukai iškrenta visame kūne.

 Plaukai gali augti ir vėl slinkti. per tam tikrą laikotarpį. AA serga įvairaus amžiaus vyrai ir moterys, vien Jungtinėse Amerikos Valstijose ja serga daugiau nei šeši milijonai žmonių.

 Deja, nėra žinomų vis dar išgydo AA, nors yra keletas receptinių vaistų, kurie gali padėti žmonėms, kurių plaukų slinkimas daugiau nei 50 proc..

 

Trichotillomanija

Trichotillomanija taip pat žinoma kaip plaukų sutrikimas. Tai susiję su noru ištraukti plaukus iš galvos ar kitų kūno dalių. Tai laikoma impulsų kontrolės sutrikimu.

 Galite traukti plaukus be jokios ypatingos priežasties, pavyzdžiui, kai jums nuobodu. arba reikia atitraukti dėmesį. Taip pat galite tyčia išsitraukti plaukus – sumažinti stresą arba atsikratyti neigiamų emocijų.

  Trichotillomanija dažniausiai išsivysto mažiems vaikams ir gali tęstis visą gyvenimą. Nors neaišku, kas ją sukelia, tyrimai rodo, kad tai gali būti genetinė.

 

Ar plaukų slinkimas yra nuolatinis?

 

Jei plaukų slinkimą sukelia stresas, yra tikimybė, kad jie atsigaus, tačiau augimo greitis bus kitoks.

Žmogaus plaukai auga keturių fazių ciklu. span>

Vidutinis žmogus turi apie 100 000 plaukų folikulų. Tam tikru momentu kiekvienas plauko folikulas yra skirtingoje ciklo fazėje:

 Anageninėje fazėje. Tai yra augimo fazė. Tai trunka nuo dvejų iki septynerių metų.

Katageno fazė. Tai trumpa dviejų savaičių fazė, kuri atsiranda, kai plauko folikulas pradeda trauktis.

Telogenas. Tai trijų mėnesių ramybės stadija.

Fazė yra egzogeninė. Ši fazė įvyksta, kai folikulas išskrenda plaukus ir pradeda naują augimą.

Jei plaukų slinkimą sukelia stresas, streso valdymas gali būti raktas į sveikų plaukų augimą.

 

PLAUKŲ SKILIMO GYDYMAS

Ką galite padaryti?

Yra daug dalykų, kuriuos galite padaryti, kad sumažintumėte plaukų slinkimą ir skatinti naują augimą.

 

Tinkama mityba.

Subalansuota, maistinga visaverčio, neapdoroto maisto dieta – čia yra raktas į kūno ir plaukų sveikatą.

Nors svarbu į savo kasdienę mitybą įtraukti visus būtiniausius vitaminus, kai kurie gali būti gyvybiškai svarbūs plaukų augimui: span>

Vitaminas C. Šis vitaminas reikalingas kolagenui, jungiamajam odos audiniui, randamam plaukų folikuluose, gaminti. Vitamino C turintys produktai yra citrusiniai vaisiai, brokoliai, saldžiosios paprikos, braškės.

B grupės vitaminai. Šis daugelio vitaminų kompleksas,  kuris prisideda prie sveikos medžiagų apykaitos ir, atitinkamai, užtikrina plaukų ir odos sveikatą. B grupės vitaminų galima rasti tokiuose maisto produktuose kaip tamsios lapinės daržovės, pupelės, riešutai ir avokadai.

Vitaminas E. Tai galingas antioksidantas, skatinantis sveiką galvos odą. Maistas, kuriame gausu vitamino E, yra saulėgrąžų sėklos, špinatai, alyvuogių aliejus, brokoliai ir krevetės.

Jei su racionu negaunate pakankamai šių maistinių medžiagų, turite pagalvoti apie plaukų papildus.

Pakankamas valgymas taip pat svarbus bendrai gerovei. Kiekvienai kūno ląstelei reikia vandens, kad ji tinkamai veiktų.

Vyrai turėtų siekti 15 – 16  stiklinių vandens per dieną, o moterys –  iki 11 – 12 stiklinių per dieną. Šis kiekis gali būti gaunamas iš maisto, vandens ir gėrimų.  Būtų protinga   išgerkite 8 stiklines vandens, o likusį įpilkite iš kitų šaltinių.

 

Streso valdymas

Išmokę efektyviai valdyti stresą, galite sumažinti tolesnio plaukų slinkimo riziką. Žinoma, tai dažnai lengviau pasakyti nei padaryti.

Jums gali prireikti išbandyti keletą skirtingų streso valdymo metodų, kol rasite tai, kas jums tinka. p>

Populiarūs streso mažinimo būdai:

Fitnesas. Pratimai yra puikus būdas atsikratyti streso.  Pabandykite eiti kasdien pasivaikščioti, užsiregistruoti į šokių pamokas arba tiesiog dirbti sode.

Pomėgiai. Darydami tai, kas jums patinka, tai gali būti puikus būdas susidoroti su stresu. Apsvarstykite galimybę savanoriauti, prisijungti prie mėgėjų teatro ar ką nors pasodinti savo sode, o gal pradėti meno projektą.

Laiškas. Stenkitės kiekvieną dieną skirti kelias minutes savo jausmams ir dalykams, kurie jums sukelia stresą, parašyti. Atsižvelgdami į kasdienius dalykus, kurie sukelia stresą, galite rasti būdų, kaip su juo susidoroti.

Kvėpavimas ir meditacija. Meditacija ir kvėpavimo pratimai yra puikus būdas sutelkti dėmesį į dabartinę akimirką. Taip pat galite išbandyti metodus, kuriuose meditacija derinama su fiziniais pratimais, pvz., joga.

Aktualinės terapijos

Yra daugybė vietinių kremų, aliejų ir kitų produktų, kurie gali padėti nuo plaukų slinkimo.

Kortikosteroidai. Nereceptiniai kortikosteroidai, tokie kaip prednizonas, kartais naudojami gydant alopeciją. Jie dažnai naudojami kartu su kitais gydymo būdais.

Ricinos aliejus. Tai populiari liaudies priemonė nuo plaukų ataugimo. Nors populiarūs įsitikinimai teigia, kad vietinis naudojimas gali pagreitinti plaukų augimą, tiesiog nėra tyrimų, kurie tai patvirtintų, ar ne. 

Atsakomybės neigimas

Šis tinklaraštis nėra skirtas diagnozei, gydymui ar medicininėms konsultacijoms teikti. Informacija šiame tinklaraštyje pateikiama tik informaciniais tikslais. Dėl bet kokių medicininių ir su sveikata susijusių diagnozių ir gydymo kreipkitės į savo gydytoją. Šiame tinklaraštyje pateikta informacija neturėtų būti laikoma pasikonsultavimo su gydytoju pakaitalu. Šio tinklaraščio straipsniuose pateikti teiginiai apie konkrečius produktus nėra patvirtinami dėl ligų gydymo, diagnozavimo ar prevencijos.

Ar jums patiko šis įrašas?
0
0
Straipsnio komentarai
Nėra atsiliepimų
Pridėkite savo apžvalgą

Atsiliepimai bus rodomi po moderavimo.