Kaip sumažinti cholesterolio kiekį?

Kategorijos

Iš tikrųjų tai lengviau, nei manome. Kad cholesterolio lygis grįžtų į normalų lygį, pakanka šiek tiek pakeisti mitybą ir gyvenimo būdą. O kaip su vaistais? Mums jų visai nereikia! Pakanka atlikti keletą dietos pakeitimų, kad cholesterolio lygis vėl taptų normalus.
Ne visi galime pasigirti idealiu cholesterolio kiekiu. 61 procentas mūsų turi per aukštą. Tačiau tai nereiškia, kad kas antras ukrainietis turėtų vartoti vaistus, kad jį sumažintų. Specialistai pastebi, kad natūralūs metodai efektyviausiai mažina cholesterolio kiekį, nuo jų dažniausiai ir pradedamas gydymas. Tik tada, kai šie metodai nepadeda, gydytojas skiria tabletes. Vaistų įvedimas iš karto būtinas tik tada, kai, be didelio cholesterolio kiekio, sergame hipertenzija, diabetu, sergame širdies ir kraujagyslių ligomis.
Sumuštiniams tepti naudojame margariną. Kai mūsų cholesterolio kiekis yra didelis, turėtume naudoti aliejus, kuriuose nėra daug cholesterolio. Juos galime pakeisti minkštu margarinu. Kaip ir bet kuriuose riebaluose, augaliniuose riebaluose nėra cholesterolio. Tačiau jame galime rasti ir kitų kenksmingų riebalų, pavyzdžiui, transizomerų. Šių paskutiniųjų turime saugotis, nes jie žymiai padidina cholesterolio kiekį. Iš valgiaraščio reikėtų pašalinti tokius maisto produktus kaip saldainiai, bulvės ir kiti kepti maisto produktai.
Reguliuojant cholesterolio kiekį nepakeičiamos skaidulos. Netirpus pluoštas veikia kaip šepetys. Pašalina iš žarnyno riebalų perteklių ir toksiškus medžiagų apykaitos produktus. Tirpios skaidulos (pektinas) neleidžia cholesteroliui iš žarnyno patekti į kraują. Kasdien turime aprūpinti organizmą 30–40 g skaidulų. Jis randamas žaliose daržovėse. Šiek tiek daugiau nei 5 g skaidulų suteiks mums kopūstų. Tiek pat rasime gramais ir saujoje virtų pupelių bei pusėje stiklinės grikių. Daug daugiau skaidulų slypi raudonosiose pupelėse – 25 g 3/4 puodelio ir kviečių sėlenose – 42 g stiklinėje. Gydytojų patirtis rodo, kad skaidulų mūsų racione per mažai. Deficitui papildyti galime vartoti vaistus iš vaistinės, vitaminus ar aktyvius papildus. Skaidulų milteliai būna įvairių skonių, pavyzdžiui, kakavos ar obuolių. Galima dėti į jogurtą, varškę ir dribsnius. Tuo pačiu reikia turėti omenyje, kad padidinus skaidulų kiekį reikia gerti daugiau. Skaidulos sugeria vandenį ir, patindamos žarnyną, gerina darbą.
Valgome česnakus, geriame žolelių užpilus. Česnakuose yra aminorūgšties, kuri kartu su kitomis medžiagomis padeda sumažinti cholesterolio kiekį 10 procentų. Pakanka dviejų gvazdikėlių per dieną. Geriausia žaliava. Taip pat galime paruošti tinktūrą. Tris česnako galvutes užpilti 1/4 litro spirito ir palikti 10 dienų. Tepame 3 kartus per dieną, pradedant nuo vieno lašo įlašinant į gėrimą (pavyzdžiui, kefyrą). Kiekvieno valgio metu dozę didiname vienu lašeliu, kol pasiekiame 25 lašus. Gydymas atliekamas ne dažniau kaip kartą per metus.
cholesterolio mažinimas taip pat padės gysločio užpilas. Du arbatinius šaukštelius sėklų užpilkite stikline karšto vandens, palikite po dangčiu 10 minučių ir gerkite 2 kartus per dieną. Po 8 savaičių cholesterolio kiekis sumažės apie 15 procentų. Taip pat pagirtina vartoti erškėtuoges, kuriose yra daug vitamino C. Įrodyta, kad vienas gramas vitamino C per dieną padidina naudingosios cholesterolio dalies koncentraciją 8 procentais. Šaukštelį erškėtuogių žiedų užpilti stikline verdančio vandens ir 15 minučių pavirti garuose. Geriame 3 kartus per dieną.
Specialistai rekomenduoja jėgos treniruotes, tokias kaip greitas ėjimas, važiavimas dviračiu ir plaukimas. Turėtumėte treniruotis bent 3 kartus per savaitę po 30 minučių. Treniruotės metu verta pasimatuoti pulsą. Kai pulsas yra 130 dūžių per minutę, mūsų pastangos yra veiksmingiausios. Po trijų mėnesių reguliarios mankštos abipusiai naudinga cholesterolio dalis turėtų padidėti maždaug 7 procentais.
Prieskoniai apsaugo širdį
Pridėję prieskonių, tokių kaip cinamonas ar ciberžolė, galite sumažinti neigiamą riebaus maisto poveikį širdies ir kraujagyslių sistema. Verta pasitikrinti cholesterolio kiekį kraujyje. Bendras cholesterolio kiekis neturi viršyti 190 mg/dl. Tačiau svarbus ne tik šis rodiklis, bet ir DTL bei MTL frakcijų santykis. Geriau neviršyti 130 mg/dl, nes perteklius nusėda ant arterijų sienelių (toksinų pavidalu), kas sukelia jų sklerozę. Taip prasideda aterosklerozė. DTL – rekomenduojama, kad jis būtų ne mažesnis kaip 50 mg/dL. Tereikia nedidelių mitybos pakeitimų, kurie duos didelį poveikį.

 

 

Atsakomybės neigimas

Šis tinklaraštis nėra skirtas diagnozei, gydymui ar medicininėms konsultacijoms teikti. Informacija šiame tinklaraštyje pateikiama tik informaciniais tikslais. Dėl bet kokių medicininių ir su sveikata susijusių diagnozių ir gydymo kreipkitės į savo gydytoją. Šiame tinklaraštyje pateikta informacija neturėtų būti laikoma pasikonsultavimo su gydytoju pakaitalu. Šio tinklaraščio straipsniuose pateikti teiginiai apie konkrečius produktus nėra patvirtinami dėl ligų gydymo, diagnozavimo ar prevencijos.

Straipsnio komentarai
Pridėkite savo apžvalgą

Atsiliepimai bus rodomi po moderavimo.