Ką daryti, kad kaulai būtų stiprūs?

Kategorijos

Norint turėti tvirtus kaulus, jums reikia dietos, kurioje gausu kalcio, vitaminų ir mikroelementų.
Nuolatinis kūno restruktūrizavimas kaulinį audinį sudaro senų audinių pašalinimas ir naujų audinių kūrimas šioje vietoje, kaip taisyklė, šiek tiek kitokio dizaino. Suaugusiesiems per metus fiziologiškai atstatoma 8 procentai skeleto. Taigi per 12 metų kiekvienas mūsų skeleto fragmentas bus suremontuotas. Didžiausią sąnario masę pasiekiame maždaug 30 metų amžiaus. Jaunystėje vyrauja naujų audinių, kaulų kūrimas, o ne jų sunaikinimas. Šios proporcijos bėgant metams keičiasi. Kūnas praranda daugiau smegenų audinio nei pats sukuria. Kas 10 metų kaulų masė sumažėja 3-5 procentais. Tai dažnas, fiziologinis reiškinys, pasireiškiantis tiek moterims, tiek vyrams.
Jei kaulų retėjimas vyksta greičiau, išsivysto osteopenija. Jam būdingas smegenų audinio masės sumažėjimas, išlaikant gebėjimą tinkamai mineralizuotis, tai yra kalcio fosfato nusėdimas kauluose. Diagnozuojama osteopenija. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, jei T-score densitometrijos (kaulų tankis, matuojamas, pavyzdžiui, nuo stuburo ar šlaunikaulio kaklo) rezultatas nukrenta žemiau -1, kalbame apie osteopeniją, o jei žemiau - 2,5 &ndash ; osteoporozė. Osteopeniją galima kontroliuoti laikantis tinkamos dietos, mankštos, aktyvios veiklos lauke, saikingai kaitinant saulėje ir vengiant visko, kas kenkia kaulams.

Kaulams skirti vitaminai
Prasta kaulų būklė atsiranda ne tik dėl kalcio – cheminio elemento, kuris dalyvauja kaulų formavime ir mineralizacijoje. Taip pat nustatomi kiti vitaminai ir mineralai. Pagrindiniai yra:

 

Vitaminas D – organizme yra dviem panašiai veikiančiomis formomis: D2 (ergokalciferolis) – yra su maistu, ir D3 (cholekalciferolis) – susidaro odoje veikiant saulei. Vitaminas gerina kalcio pasisavinimą iš virškinimo trakto ir skatina ląstelių susidarymą. Kai to nepakanka, kaulai silpsta, negali atsinaujinti, tampa trapūs. Trūkumai kyla dėl netinkamos žuvies, sviesto, kiaušinių trynių mitybos ir judėjimo stokos ore. Vitaminas D įgauna neįprastų savybių po to, kai patenka per kepenis. Todėl jo trūkumo priežastimi gali būti kepenų ir inkstų ligos. Taip pat vaistai, pvz., vaistai nuo epilepsijos, mažina jo koncentraciją organizme.

Magnis – tai dar vienas kaulų geradaris. Daugiau nei 60 procentų šio elemento randama kauluose kartu su kalciu ir fosforu. Magnis teigiamai veikia kaulų mineralinį tankį, nes dalyvauja kalcio įsisavinimo procese. Magnio pasisavinimas iš virškinimo trakto padidėja esant vitaminui B6, kurio galima rasti bananuose, kepenyse, tunuose ir grūdų produktuose.


Vitaminas K> – priešingai, turi didžiausią vertę kaulams. Atitinkamai didelis jo vartojimas sumažina lūžių, osteopenijos ir osteoporozės išsivystymo riziką. Taip yra todėl, kad vitaminas K veikia baltymo, kuris suriša kalcį kauluose, veiklą. Vitamino K vartojimas kartu su vitaminu D slopina ne tik osteopenijos, bet ir osteoporozės vystymąsi, nes pirmasis vitaminas sustiprina kito veikimą. Trūkstant vitamino K (jo yra brokoliuose, špinatuose, raugintuose pieno produktuose), sutrinka kaulų formavimasis.


Vitaminas C – būtinas tinkamai kolageno, kuris yra pagrindinis organinio kaulo komponentas, sintezei. Tyrimai rodo ryšį tarp vitamino C ir kaulų tankio. Osteoporozės profilaktikai šio vitamino (jo yra petražolėse, kiviuose, citrusiniuose vaisiuose) rekomenduojama paros dozė yra 100-500 mg.

Atsakomybės neigimas

Šis tinklaraštis nėra skirtas diagnozei, gydymui ar medicininėms konsultacijoms teikti. Informacija šiame tinklaraštyje pateikiama tik informaciniais tikslais. Dėl bet kokių medicininių ir su sveikata susijusių diagnozių ir gydymo kreipkitės į savo gydytoją. Šiame tinklaraštyje pateikta informacija neturėtų būti laikoma pasikonsultavimo su gydytoju pakaitalu. Šio tinklaraščio straipsniuose pateikti teiginiai apie konkrečius produktus nėra patvirtinami dėl ligų gydymo, diagnozavimo ar prevencijos.

Straipsnio komentarai
Pridėkite savo apžvalgą

Atsiliepimai bus rodomi po moderavimo.