Kava: net vaikams

Kategorijos

Pastaruoju metu išaugo geriančių kavą procentas. Ar nemanai? Gatvėse ėmė atsirasti vis daugiau naujų kavinių, pasitaiko net taip, kad negali pasirinkti, į kurį eiti. Kuo tada vadovautis? Juk kai kur kavos gėrimai nepasiteisina, kai kur latte kaina šiek tiek per didelė, kažkas kavą geria tik su pienu be laktozės. Tai yra, pasirinkimas priklauso nuo daugelio veiksnių. Jei esate toks išrankus, pradedate galvoti apie kavos ruošimą namuose. Tačiau čia vėl susiduriate su pasirinkimu, kurią kavą pirkti – tirpią, pupelių, skrudintą ar be kofeino.


Be to, pasidaro įdomu, ar kava naudinga organizmui arba Ar tai kenksminga?
Pirmiausia turite išstudijuoti visą produkto sudėtį ir būseną sveikatos. Tai yra du pagrindiniai veiksniai, nuo kurių priklausys, ar galite gerti kavą, jei taip, kiek, kokios rūšies ir kokios bus perdozavimo pasekmės.


Įprastas kavos kiekis yra 2–3 puodeliai per dieną. Jei išgeriate daugiau nei 5 puodelius kavos, galite patirti šalutinį poveikį, pavyzdžiui, galvos svaigimą, nemigą, greitą širdies plakimą ir šaltkrėtį.

Ekologiškų produktų vartojimas kava ar kava be kofeino saikingai, priešingai, teigiamai veikia organizmą, būtent mažina širdies ir kraujagyslių ligų, onkologinių ligų, diabeto, Alzheimerio, infarkto, Parkinsono ir kt. Kavoje esantys antioksidantai apsaugo žmogų nuo ankstyvo senėjimo.
Kava 18 % sumažina nereguliarų širdies plakimą.

Verta pasakyti , kad kava pašalina stresą, kovoja su depresija ir gerina atmintį.

Bet ar visi ar galite gerti?
Taip atsitiko, kad dėl savo sudėties ir poveikio organizmui kavą galima leisti tik suaugusiems.

1995 m. įmonė Teeccino išleido produktų liniją – žolelių kava. Šio produkto sudėtyje yra daug žolelių ir beveik pašalintas kofeinas ir kofeino rūgštis. Įkūrėjas norėjo pasiekti tokį rezultatą, kad dėl sudėties pasikeitimo žolelių kava skoniu nesiskirtų nuo įprastos kavos.
Be to, gėrimas skiriasi tuo, kad žolelių kava yra naudingesnė ir ją gali gerti net vaikai. Jis gaminamas iš vaistinių augalų, karobų, miežių cikorijos ir natūralių skonių: riešutų, migdolų, figų ir prieskonių. Dėl šios priežasties ji yra visiškai nekenksminga ir rekomenduojama kaip priemonė kovojant su priklausomybe nuo kofeino.

Žolelių kava:

  • be kofeino

  • suteikia energijos kaip ir įprasta kava

  • gerina virškinimą

  • palaiko žarnyno mikroflorą


Daugelis žmonių taip pat girdėjo apie tokį produktą kaip žalioji kava. Teigiama, kad jis kovoja su antsvoriu. Ar tai tiesa?
Dėl to, kad žalioje kavoje yra 50 % chlorogeno rūgšties, ji greitina medžiagų apykaitą, gerina veikia kasą, teigiamai veikia kraujotaką ir kraujagysles. Žalios kavos pupelės suteikia kūnui energijos ir palaiko normalų gliukozės kiekį.
Žalia kava vartojama kaip maisto papildas, tačiau derinant su fiziniais krūviais ir subalansuota mityba.

Kad gėrimas būtų ne tik naudingas, bet ir malonus, gamintojai sumanė į jį pridėti įvairių natūralių skonių. Pavyzdžiui, žolelių kava, kurios skonis yra „Lazdyno riešutas“. Sudėtyje yra lazdyno riešutų, skrudintų migdolų, datulių ir figų,  rekomenduojame keletą žolelių kavos virimo variantų.
Pirma – kavos virimo aparate;

Antra – prancūziška spauda;

Trečias – espreso kavos virimo aparatas;

Ketvirtasis – turkų kalba;

Penktasis – naudojant koštuvą.


Beje, , žolelių kavą nesunku pasigaminti gaminant namuose. Kiaulpienės ir cikorijos šaknys yra populiariausi augalai žolelių kavai gaminti.

Pavyzdžiui, norint iš kiaulpienių gaminti kavą, reikia paimti patį augalą, nuplauti, kepti 170 laipsnių orkaitėje ir gerai sumalti. Po – 1 arbatinį šaukštelį kavos pakaitalų mišinio įpilkite į puodelį verdančio vandens.

Kavai ruošti iš cikorijos, turėsite gauti šio augalo šaknį. Pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę pusantros valandos. Tada smulkiai sumalkite ir įpilkite po vieną arbatinį šaukštelį 250 mililitrų kodo.


Turėtumėte pabandyti į savo kasdienę kavą dėti prieskonių, pvz.

kardamonas, pupelės, cinamonas, gvazdikėliai, lazdyno riešutai, levandos, citrinos žievelės, mėtos (bet kokios), rozmarinas, žvaigždanyžius, peletrūnas ir vanilė.

Kaip matote, vietoj įprastos kavos galite naudoti puikią alternatyvą – žolelių kavą, kuri savo savybėmis niekuo nesiskirs nuo originalios, o dar daugiau, suteiks naujų pojūčių ir naudos. Tačiau būkite atsargūs, nes perdozavimas gali turėti nemalonių pasekmių.

 Šį straipsnį parašė „Biotus“ personalo rašytojas.

Atsakomybės neigimas

Šis tinklaraštis nėra skirtas diagnozei, gydymui ar medicininėms konsultacijoms teikti. Informacija šiame tinklaraštyje pateikiama tik informaciniais tikslais. Dėl bet kokių medicininių ir su sveikata susijusių diagnozių ir gydymo kreipkitės į savo gydytoją. Šiame tinklaraštyje pateikta informacija neturėtų būti laikoma pasikonsultavimo su gydytoju pakaitalu. Šio tinklaraščio straipsniuose pateikti teiginiai apie konkrečius produktus nėra patvirtinami dėl ligų gydymo, diagnozavimo ar prevencijos.

Straipsnio komentarai
Pridėkite savo apžvalgą

Atsiliepimai bus rodomi po moderavimo.