Viskas, ką reikia žinoti apie cinką: nauda, kontraindikacijos, šalutinis poveikis

Kategorijos

Visi žino, kad žmogaus kūne yra visa periodinė cheminių elementų lentelė. Tačiau norint suprasti kiekvieno iš jų vaidmenį, tyrimams reikėtų skirti ne vienerius metus, o gal net dešimtmečius. Todėl dažniausiai žmonės pasitenkina vartodami populiariausius papildus – kalcį, magnį, lecitiną. Šis straipsnis tikrai pakeis visuotinai priimtą nuomonę ir jūs rimtai svarstote, kad galbūt jums reikia ne cinko, o cinko

Sveikatos vertė

Turbūt jau esate susipažinę su metalo savybėmis. Kiekviename name galite rasti cinkuotą kaušą, vamzdžius, laikančias konstrukcijas ir kt. Pastebėtina, kad pasaulio pramonėje jis užima penktą vietą pagal svarbą, palyginti su kitais metalais, o šeštoje – pagal svarbą mūsų sveikatai. Jį lenkia:

  • kalcis;
  • natris;
  • kalis;
  • magnis;
  • auksas.

Kiekvieno vidutinio sudėjimo suaugusio žmogaus organizme yra tik 2 gramai cinko ir daugiausia junginių pavidalu. Pagrindinės vietos yra kepenys, raumenys, kasa ir prostata. Jame yra daugiau nei 400 fermentų, tačiau nedidelis kiekis jo yra kiekvienoje ląstelėje. Remiantis šiais duomenimis, tampa akivaizdu, kad cinkas dalyvauja svarbiausiuose procesuose, tokiuose kaip:

  • virškinimas;

    • metabolizmas;
    • sintezės voverė;
    • kvėpavimas;
    • reprodukcinė veikla;
    • hormonų sintezė.

    Jo poveikis kvėpavimo sistemai nusipelno ypatingo dėmesio. Dėl gana sudėtingos cheminės reakcijos, jai veikiant, iš mūsų plaučių pasišalina anglies dioksidas, kuris neleidžia kauptis ląstelėse.

    Kas lemia cinko trūkumą?

    Norint suprasti jo reikšmę sveikatai, verta sužinoti daugiau apie tai, kas nutinka, jei jo koncentracija sumažėja.

     

    1. Dirzlumas atsiranda vienas iš pirmųjų. Vargu ar verta ginčytis su visišku pasitikėjimu, kad su tuo susitvarkyti užtenka nusipirkti cinko. Kadangi, pavyzdžiui, magnio trūkumas yra lygiai toks pat.
    2. Jei pabundate ryte po 8 ir vėl norisi eiti miegoti, o jauti nuolatinį nervingumą ir dirglumą, tada cinko trūkumo tikimybė gerokai padidėja.
    3. Dviejų ankstesnių simptomų tęsinys – depresija. Todėl cinko preparatai naudojami medicinoje gydant daugybę psichikos sutrikimų, taip pat ir nuo depresijos.
    4. Cinkas dalyvauja baltymų sintezėje. Todėl jei jūsų mityba jų yra skurdi, pasiruoškite ankstyvoms raukšlėms, lūžinėjantiems plaukams, lūžinėjant nagams.
    5. Regėjimo pablogėjimas dėl jo svarbaus vaidmens vykdant biochemines reakcijas tinklainėje. Trūkstant cinko, mažiau pasisavinamas vitaminas A, būtinas regos organų mitybai.
    6. Anemija, skausmingas plonumas yra viena iš rimtų ilgalaikio šio metalo trūkumo pasekmių. Cinkas stabilizuoja geležies, vario, kadmio ir švino kiekį. Todėl jei to nepakanka, ima kauptis kiti metalai, pakyla jų lygis, sulėtėja medžiagų apykaitos procesai. Dėl to dingsta apetitas, nepasipildo vitaminų ir mineralų norma.
    7. Alerginės reakcijos atsiranda dėl tų pačių priežasčių kaip ir anemija – sunkiųjų metalų, toksinų kaupimasis. Todėl išsivysčiusiose šalyse alergiškiems žmonėms atliekami specialūs toksikologiniai koncentracijos kraujyje tyrimai, siekiant paskirti tinkamą gydymą.
    8. Ilgą laiką hormoninės problemos dėl mažo cinko kiekio kraujyje buvo priskiriamos vyrams. Iš tiesų, tokioje situacijoje pirmiausia kenčia seksualinė funkcija. Tačiau moterų padėtis ne ką geresnė: irzlumas, nervingumas, traukos stoka – tik maža dalis moterų problemų. Trūkstant cinko abiem lytims gresia „susirgti“ cukriniu diabetu, nes sutrinka kasos veikla, trūksta insulino.

    Vaikams ir paaugliams

    Žinoma, vitaminų, mineralų, mikroelementų balansas yra svarbus net vaisiaus formavimosi stadijoje, pirmosiomis gyvenimo dienomis, kad vaikas turėtų galimybę augti sveikam ir tinkamai vystytis. Kalbant apie kūdikius, jie viską, ko jiems reikia, gauna iš mamos pieno, jei ji tinkamai maitinasi.

    Labai svarbu šiuo metu išvengti cinko trūkumo , nes tai svarbu kūdikio imunitetui, kuris dar tik formuojasi. Priešingu atveju vaikas serga, linkęs į peršalimą, gripą. Naujausi tyrimai parodė, kad cinkas padeda žymiai sumažinti riziką susirgti pneumonija, kuri dažnai būna mirtina vaikams iki 1 metų.

    Paaugliams Pirkite cinką Ukrainoje tikrai verta.

    1. Aktyvus augimas, hormoniniai pokyčiai. Todėl 12-16 metų vaikams būdingas nervingumas, dirglumas, nuotaikų kaita, net jei prieš tai jie buvo tylūs, paklusnūs ir gerai mokėsi. Cinkas padeda susidoroti su hormonų antplūdžiu, stabilizuoja emocinę būseną.
    2. Kita svarbi funkcija. ar tai padeda sušvelninti paauglių spuogų, riebios odos apraiškas. Kadangi išvaizda tokio amžiaus paauglio galvoje vaidina kone svarbiausią vaidmenį, graži, sveika oda padeda įgyti pasitikėjimo savimi ir išvengti kompleksų susidarymo.
    3. Svarbu, kad gydytojai sektų raidą. Jei lytinių požymių pasireiškimas vėluoja (neauga vyriški ir moteriški kūno plaukai, mergaitėms nesivysto pieno liaukos), gydytojai dažniausiai skiria cinko, taip pat pateikia rekomendacijas dėl mitybos. Tėvams be gydytojo pagalbos lengva nepastebėti rimtų sutrikimų, nes vaikai vargu ar leisis išsitirti.

    Atkreipkite dėmesį į šį patarimą, nes net ir turėdami gerą, kruopščiai sudarytą meniu daugelis tėvų neatsižvelgia į padidėjusį cinko suvartojimą šiuo laikotarpiu. Todėl niekas nėra apsaugotas nuo šių simptomų.

    Iron Men's Health

    Pirkite cinką Vis daugiau vidutinio amžiaus vyrų (vyresnių nei 40 metų) nori stiprinti potenciją . Kodėl? Dėl aukščiau nurodytos priežasties prostatos sveikata tiesiogiai priklauso nuo jos. Be to, 50 ml spermos yra 10 mg cinko. Todėl jei vyrui vienas po kito nesiseka lovoje, galima pagrįstai manyti, kad priežastis – cinko trūkumas. Be to, šiame amžiuje pamažu mažėja organizmo gebėjimas įsisavinti mineralines medžiagas ir mikroelementus, o jų suvartojimas didėja dėl streso ir didelio fizinio krūvio, kurį būtina kompensuoti mitybos korekcijos, specialių papildų pagalba.

     

    Kaip cinkas veikia stiprumą?

    1. Cinkas kartu su vitaminu E aktyviai dalyvauja spermatozoidų brendime. Verta paminėti, kad procesas yra gana intensyvus. Trūkstant cinko, jis sulėtėja, sumažėja spermos kiekis ir kokybė.
    2. Kitas svarbus vaidmuo yra vaisingumo didinimas. Taigi, esant normaliam cinko kiekiui, vyro gebėjimas susilaukti vaiko žymiai padidėja.

    Šis rezultatas yra nepasitikėjimas savimi, susierzinimas, nuolatinis stresas, depresija. Beje, naujausi reiškiniai dar labiau sumažina cinko kiekį, todėl problema auga kaip sniego gniūžtė, jei laiku negydoma.

    Daugiau nei šimtą metų atliekami tyrimai parodė, kad tinkamai maitinant maistą, kuriame gausu cinko, vartojant atitinkamus papildus tikrai pavyksta išlaikyti vyrų sveikatą iki senatvės. Puikus pavyzdys yra Japonija. Čia mitybos pagrindas (apie 80%) yra jūros gėrybės ir žuvis. Todėl tik 3 % vyresnių nei 45 metų amžiaus vyrų turi potencijos problemų, ir tai yra žemiausias skaičius pasaulyje.

    Už Natūralius preparatus liudija ir tai, kad jie turi daug mažiau kontraindikacijų, geriau įsisavinami, neperkrauna širdies raumens, o tai labai svarbu sergantiesiems širdies ligomis.

    Kas svarbu moterims

    Yra daug juokelių, juokelių, apie moterų nepastovumą, nuotaikų kaitą. Bet, kaip žinote, kiekviename pokšte yra tik dalis pokšto. Tiesą sakant, tokie reiškiniai tiesiogiai priklauso ir nuo cinko lygio kraujyje. Ką dar tai veikia?

    1. Jei dažnai linksmybės pakeičiamos dėl linksmybių, pykčio ar kitų priešingų emocijų, tada labai tikėtina, kad viskas yra cinke. Jo lygio stabilizavimas teigiamai veikia emocinę būseną.
    2. Problema kova su antsvoriu jau egzistuoja ne dešimtmetį. Beviltiškai bandydamos užsiauginti vapsvos juosmenį, moterys save išsekina. Ir dažniausiai jie neįtaria, kad racionali mityba su cinko produktais šią problemą išsprendžia nepakenkiant sveikatai.
    3. Cinko preparatai yra svarbūs norint išlaikyti grožį ir jaunystę iki senatvės. Baltymų ir kolageno sintezė vyksta tik jai dalyvaujant. Kuo aukštesnis lygis, tuo jie aktyvesni. Todėl jei jūsų aplinkoje yra merginų, kurios atrodo jaunesnės nei savo metų, neabejotina, kad jų valgiaraštyje cinko pakanka.
    4. Plaukų grožis taip pat yra tinkamos mitybos, priežiūros ir cinko pasekmė. Esant jo trūkumui, pastebimas aktyvus netekimas iki visiško nuplikimo (alopecijos), kurį galima išgydyti tik medicininių ir kosmetinių procedūrų pagalba.

    Menopauzės metu moters organizmas aktyviai netenka cinko. Būtent su šiuo faktu siejami karščio bangos, nuotaikų svyravimai. Gydymo cinko tabletėmis kursas (trukmė priklauso nuo pasirinkto vaisto, individualių savybių dozavimo) leidžia praktiškai atsikratyti visų su šiuo laikotarpiu susijusių nemalonių reiškinių.

    Tarp suma

    Atsižvelgiant į tai, kad cinko preparatai teigiamai veikia vyrų, moterų, vaikų emocinę būseną, verta paminėti jo poveikį. apie šeimos santykius. Atlikti įdomūs tyrimai, kurie įrodė, kad tinkamai maitinančiose šeimose kivirčai kyla daug rečiau, skyrybos – dar rečiau.

    Išties, jei intymioji gyvenimo pusė yra tvarkinga, nėra agresijos, negatyvo protrūkių, tada tikimybė išlaikyti tvirtą santuoką ir pasitikėjimą su vaikais yra daug didesnė. Todėl galime daryti išvadą, kad jei vienam iš šeimos narių dėl kokių nors priežasčių trūksta cinko, tikslinga pasitikrinti kitus šeimos narius, kad būtų galima laiku pakoreguoti mitybą, įtraukti naudingų maisto papildų, padedančių palaikyti gerą savijautą ir. stiprinti šeimos sąjungą.

     

    Cinko vartojimo kontraindikacijos

     

    Pasaulyje vis dar nėra idealių vitaminų, mineralų, mikro ir makroelementų, vaistų kuri neturėtų tam tikrų kontraindikacijų. Cinkas nėra išimtis. Kokiais atvejais reikėtų susilaikyti nuo jo vartojimo ar sumažinti produktų, kuriuose jo yra, skaičių?

     

     

    1. Vienas iš labiausiai paplitusių yra jautrumas mineralų komplekso komponentams. Cinkas gaminamas ne gryna forma, o tik derinio su kitomis veikliosiomis medžiagomis, skatinančiomis jo pasisavinimą, pavidalu, todėl galima alerginė reakcija arba atskirų kompozicijos komponentų netoleravimas.
    2. Mažas vario kiekis kraujyje. Cinkas ir varis vadinami antagonistiniais metalais. Svarbu išlaikyti tinkamą pusiausvyrą tarp jų. Jei vario kiekis sumažėja, tai cinkas jį dar labiau sumažina. Ir atvirkščiai – būtent jis su padidintomis vario vertėmis padės ištaisyti situaciją.
    3. Nerekomenduojama vartoti nėštumo ir žindymo laikotarpiu. Trūkumas (jei nustatytas) turėtų būti užpildytas maisto produktais, kuriuose yra daug cinko. Jei dėl kokių nors priežasčių tai neįmanoma, vaisto pasirinkimą ir dozavimą skiria gydantis gydytojas.

    Nevartokite cinko tablečių, jei jūsų valgiaraštyje jo pakanka natūralios formos. Didelės dozės sukelia rimtos žalos, o ne naudos.

    Šalutinis poveikis ir perdozavimas

    Net ir be specialių kontraindikacijų, šalutinio poveikio tikimybė vis tiek išlieka. Kaip žinoti, kada nustoti vartoti papildus ir kreiptis į gydytoją? Tai parodys šie simptomai:

    • pykinimas ir vėmimas;
    • stiprus pilvo skausmas, viduriavimas;
    • skonio pojūčių pasikeitimas (deformuojasi pažįstamo maisto suvokimas, burnoje atsiranda metalo skonis);
    • nemiga.

    Neignoruokite jų ir stenkitės jų atsikratyti kitais vaistais. Būtinai kreipkitės į savo gydytoją, tiksliai nurodykite, kokį vaistą, kokiomis dozėmis ir kiek laiko vartojate, kad jam būtų lengviau parinkti Jums tinkamą gydymą. Tikėtina, kad apsinuodijimo požymius sukelia tiesiog pasenęs ar blogai paruoštas maistas, tačiau tai galima nustatyti tik atlikus tyrimą ir laboratorinius tyrimus.

    Iš visų turimų papildų cinkas yra artimiausias vaistams, kurių tvarkymas reikalauja didelio kruopštumo. Pagrindinis pavojus yra perdozavimas. Dėl šios priežasties visi pasaulio gamintojai primygtinai rekomenduojacinko preparatus laikyti atokiau nuo vaikų ir psichikos negalią turinčių žmonių.

    Tai gali nutikti ne tik dėl didelių dozių, bet ir dėl maisto papildų derinimo su maistu ir užteršto vandens, turinčio daug cinko turinys. Pesticidais apdorotos daržovės ir vaisiai gali būti pavojingi, ypač jei vartojate papildus. Rizikos grupei taip pat priklauso žmonės, dirbantys pavojingose pramonės šakose, susijusiose su sunkiaisiais metalais, trąšų gamyba.

    Atminkite, kad cinkas yra naudingas ir saugus. tik jei laikysitės dienpinigių. Naudokite toliau pateiktą lentelę kaip vadovą.

     

    Kam

    Paros dozė mg

    1–3 metų vaikai

    7 mg

    4–8 metų vaikai

    12 mg

    9–13 metų vaikai

    23 mg

    14–18 metų paaugliai

    34 mg

    Suaugusieji 19+

    40 mg

    Nėščios ir žindančios moterys

    40 mg


    Atkreipkite dėmesį : skirtingose šalyse gydytojų dienpinigių rekomendacijos skiriasi. Pavyzdžiui, Kanadoje Sveikatos apsaugos ministerija rekomenduoja 9–12 mg dozę, JAV – 12–15 mg. Šiuo atveju pateikiamos Ukrainos sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijos.

    Cinkas gaminiuose

    Yra daug būdų, kaip kompensuoti cinko trūkumą. Tačiau vis tiek verta pradėti nuo įprasto meniu peržiūros. Šis metodas yra pats teisingiausias ir sveikiausias, tačiau jis ne visada duoda norimą efektą. Viena iš priežasčių – tam tikrų produktų nepasiekimas konkrečiame regione. Kitas – individualūs sutrikimai, susiję su prastu virškinamumu žarnyne.

    Bet kuriuo atveju lentelė „Cinkas produktai “ padės subalansuoti mitybą tiems, kurie turi deficitą ir, priešingai, kenčia nuo pertekliaus.

     

     

     

    Produkto pavadinimas

    Cinko kiekis 100 g

    Paros procentas reikalavimas

    Kviečių sėlenos

    7,27 mg

    61 %

    Pinijos riešutas

    6,45 mg

    54 %

    Saulėgrąžų sėklos (sėklos)

    5 mg

    42 %

    Sūris 'olandiškas' 45 %

    5 mg

    42 %

    Avižos (grūdai)

    3,61 mg

    30 %

    Mažai riebūs pieno milteliai

    3,4 mg

    28 %

    žemės riešutai

    3,27 mg

    27 %

    Mėsa (jautiena)

    3,24 mg

    27 %

    Pupelės (grūdai)

    3,21 mg

    27 %

    Vištienos kiaušinio trynys

    3,1 mg

    26 %

    Avižų sėlenos

    3,1 mg

    26 %

    Avižiniai dribsniai „Hercules“

    3,1 mg

    26 %

    Avinžirniai

    2,86 mg

    24 %

    Mėsa (aviena)

    2,82 mg

    24 %

    Kviečių kruopos

    2,8 mg

    23 %

    Kviečiai (grūdėti, minkšti)

    2,8 mg

    23 %

    Kviečiai (grūdai, kietieji)

    2,8 mg

    23 %

    Pistacijos

    2,8 mg

    23 %

    Grikiai (grūdai)

    2,77 mg

    23 %

    Riešutas

    2,57 mg

    21 %

    Mėsa (kalakutiena)

    2,45 mg

    20 %

    Žirniai (gliaudyti)

    2,44 mg

    20 %

    Lęšiai (grūdai)

    2,42 mg

    20 %

    Migdolai

    2,12 mg span>

    18 %

    Krevetės

    2,1 mg

    18 %

    Grikiai (malti)

    2,1 mg

    18 %

    Mėsa (riebi kiauliena)

    2,07 mg

    17 %

    Mėsa (kiauliena)

    2,07 mg

    17 %

    Mėsa (vištiena)

    2,06 mg

    17 %

     

    Bet tikras cinko kiekio rekordininkai yra austrės. Šiuose nuostabiuose, skaniuose vėžiagyviuose vos 100 gramų rasite 40 mg. Daugeliu atžvilgių šis faktas paaiškina, kodėl ekspertai pataria rinktis šį gurmanišką užkandį prieš romantišką pasimatymą. Toks patiekalas veikia kaip tikras afrodiziakas ir garantuoja nepamirštamą patirtį.

    Apskritai medicinos patarimai yra valgyti daugiau jūros gėrybių. Be to, kad juose yra daug mineralų, juose taip pat gausu medžiagų, kurios padeda jiems pasisavinti. Be to, jie pataria į valgiaraštį įtraukti daugiau šviežių vaisių ir daržovių, kurie gerina medžiagų apykaitą ir prisideda prie geresnio maistinių medžiagų įsisavinimo. Sudarydami valgiaraštį daugelis žmonių daro klaidą pasikliavę dideliu cinko kiekiu ankštinėse daržovėse, tokiose kaip pupelės, žirniai, avinžirniai. Iš tiesų, jų greitis yra didelis, bet cinkas iš jų beveik nepasisavinamas organizme.

    Kitas svarbus dalykas. Kad ir koks būtų vitaminų, mineralų, mikroelementų kiekis maisto produktuose, dalis jų vis tiek prarandama gaminant. Tokie procesai kaip atitirpinimas, mirkymas, virimas, troškinimas ir kepimas sumažina cinko kiekį iki 30 % lentelėje nurodytų verčių.

     

    Cinkas ir svorio metimas

    Jau pastebėjome, kad cinkas veikia medžiagų apykaitos procesus, o kai jo trūksta, sulėtėja, todėl ne kartą bandydami atsisakyti mėgstamų saldumynų, kepdami kitus skanius, bet kenksmingus patiekalus, vargu ar prarandate 2- 3 kg, o tada priaugti dar 5, tada greičiausiai tai yra cinko trūkumas.

    Nepriimkite to kaip panacėja! Papildų vartojimas padės organizmui prisitaikyti prie naujos dietos ir lengviau ištverti fizinį krūvį. Be to, dėl greitesnės medžiagų apykaitos maistinės medžiagos į ląsteles tiekiamos greičiau, todėl greičiau nei įprastai jaučiatės sotūs, o įprastos porcijos palaipsniui mažėja.

    Aktyvus sportas, bėgimas, net reguliari mankšta ryte yra geresnio visų naudingų vitaminų ir mineralų, tarp jų ir cinko, pasisavinimo garantas. Ir tai paaiškina, kodėl negalite tiesiog gerti dietinių tablečių ir numesti svorio gulėdami ant sofos.

    Sunkūs metalai

    Jei cinko trūkumo nepavyksta užpildyti vien maistu, yra rimtų indikacijų vartoti papildus, pirmiausia reikėtų pasikonsultuoti su gydytoju . Jis išanalizuos jūsų būklę, dienos racioną ir paskirs tinkamiausią vaistą. Taip pat verta atlikti specialų toksikologinį tyrimą, kad būtų galima tiksliai nustatyti elementų, tokių kaip varis, cinkas ir švinas, lygį. Iš viso yra dviejų tipų analizės, kurios leidžia gauti tikslius duomenis.

    1. Toksikologijos kraujo analizė duoda gana tikslius rodiklius. Tačiau vis tiek tikėtina gana didelė paklaida, nes rodo tik esamą vaizdą, kuris gana greitai keičiasi dėl mitybos, medžiagų apykaitos ypatybių.
    2. Iškirptų plaukų analizė duoda tikslesnius rezultatus, nes būtent juose kaupiasi sunkiųjų metalų druskos.

    Tačiau abu metodai turi savo trūkumų: net kraujo tyrimą galima atlikti tik dideliuose miestuose, tokiuose kaip Kijevas, Charkovas, Odesa, Dniepras, Zaporožė, Nikolajevas, Krivoy Rog, Poltava, Zhytomyr, kuris yra labai nepatogu gyventojams mažų regioninių centrų. Todėl jiems dažniausiai tenka pasikliauti tik gydytojo nuomone.

    Jei reikia vartoti papildus

    Tačiau kaimo vietovėse su gydytojais situacija nėra labai gera, todėl savigydos atvejai čia dažnesni. Be to, cinko nusipirkti Kijeve yra daug lengviau nei kituose regionuose. Todėl žmonės labiau pasitiki informacija iš interneto. Jei nuspręsite, kad jums tikrai reikia cinko papildų, vis tiek būkite atsargūs: pajutę perdozavimo simptomus, kurių pirmasis yra pykinimas, turėtumėte nedelsdami nutraukti vaisto vartojimą.

    Kokių rūšių cinkas šiuo metu parduodamas ir kurį geriau pasirinkti? Apsvarstykite toliau.

    1. Cinko gliukonatas dažniausiai randamas vaistinėse ir net ir atokiausiuose kaimuose.Įperkama forma labai populiari kaip peršalimo ligų profilaktika
Atsakomybės neigimas

Šis tinklaraštis nėra skirtas diagnozei, gydymui ar medicininėms konsultacijoms teikti. Informacija šiame tinklaraštyje pateikiama tik informaciniais tikslais. Dėl bet kokių medicininių ir su sveikata susijusių diagnozių ir gydymo kreipkitės į savo gydytoją. Šiame tinklaraštyje pateikta informacija neturėtų būti laikoma pasikonsultavimo su gydytoju pakaitalu. Šio tinklaraščio straipsniuose pateikti teiginiai apie konkrečius produktus nėra patvirtinami dėl ligų gydymo, diagnozavimo ar prevencijos.

Straipsnio komentarai
Pridėkite savo apžvalgą

Atsiliepimai bus rodomi po moderavimo.