Kokosų aliejus: kaip naudoti? Žala ir nauda sveikatai.

Kategorijos

Kokosų aliejaus privalumai

Kokosas yra neįprastas maistas Vakarų pasaulyje, kurį vartoja žmonės, besirūpinantys savo sveikata. Kai kuriose pasaulio šalyse kokosas yra pagrindinis maistas, klestintis ištisas kartas. Kokosų aliejus turi daug privalumų. Odos priežiūra, streso mažinimas, svorio metimas, pagreitėjusi medžiagų apykaita, pagerėjusi inkstų veikla ir normalus kraujospūdis – egzotiška medžiaga gali su tuo susidoroti. Jame yra vitaminų ir mineralų, tokių kaip vitaminas E, K ir geležis, kurie padeda kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje, gerina medžiagų apykaitą ir stabdo dantų ėduonį.

 

    1. Sudėtyje yra naudingų riebalų rūgščių

Kokosų aliejus nuo daugelio kitų kepimo aliejų skiriasi tuo, kad jame yra apie 90 % naudingų rūgščių. Šis supermaistas yra unikalus dėl sočiųjų lauro rūgšties riebalų, kurios sudaro apie 40% visos sudėties, 7% kaprilo ir 5% kaprio rūgšties. Dėl to jis yra labai atsparus oksidacijai esant aukštai temperatūrai ir tinka gaminant, pavyzdžiui, kepti.

Epilepsija sergantys pacientai, besilaikantys ketogeninės dietos, dažnai naudoja šiuos riebalus ketozei sukelti. Tačiau kokosų aliejus šiam tikslui neskirtas, nes turi silpną ketogeninį poveikį.

    1. Cukraus ir cholesterolio kiekio kraujyje kontrolė

Teigiama, kad kokosų aliejus geriau mažina kraujospūdį nei augalinis aliejus. Polinesočiųjų riebalų, tokių kaip omega-6, vartojimas sukelia vazokonstrikciją. Tačiau kokosų aliejuje esančios omega-3 neturi tokio paties poveikio. Tiesą sakant, jie plečia kraujagysles ir palengvina arterijų uždegimą.

Cholesterolis skirstomas į 2 tipus: „geras“, „blogas“. Įrodyta, kad kuo daugiau kokosų valgysite savo mityboje, tuo didesnis DTL cholesterolio kiekis – „sveika“ versija, susijusi su mažesniu insultų dažniu. Pavyzdžiui, 2015 m. atliktas tyrimas parodė, kad koronarine širdies liga sergantys žmonės, kurie į savo racioną įtraukė aukščiausios kokybės kokosų aliejaus, numetė svorį ir stabilizavo lipidų profilį. Kiti pastebėjo MTL lygio padidėjimą, todėl tiesioginis kokosų aliejaus poveikis kraujo lipidams ir būsimiems širdies reiškiniams nežinomas.

Todėl turite stebėti šių dviejų cholesterolio skirtumų santykį

    1. Antistresas

Natūralus kokosų aliejus turi antioksidacinių savybių. Atlikus eksperimentą su graužikais, paaiškėjo, kad jis sumažina stresą, kurį sukelia fiziniai pratimai ir lėtinės peršalimo ligos. Manoma, kad ypač tyras kokosų aliejus gali būti naudingas gydant tam tikras depresijos rūšis.

    1. Priešuždegiminis

Medicinos srityje vis dar diskutuojama dėl galimų kokosų aliejaus priešuždegiminių savybių. Kokosų aliejus gali padėti apsisaugoti nuo virškinimo trakto sutrikimų.

    1. Alzheimerio liga

Buvo pasiūlyta, kad ketonai gali būti alternatyvus energijos šaltinis šioms blogai veikiančioms smegenų ląstelėms, siekiant sumažinti Alzheimerio ligos simptomus.

Kad mūsų pažangiausias įrankis tinkamai veiktų, jis naudoja gliukozę. Laikui bėgant šia liga sergančių pacientų smegenys praranda gebėjimą įsisavinti cukrų. Kokosų aliejus gamina ketonus, susidarančius riebalus paverčiant energija. Norint pasiekti veiksmingą ketonų poveikį, jums reikės daugiau nei kelių šaukštų kokosų aliejaus.

    1. Mažiau skausmo su mėšlungiu

Mokslininkai šiuo metu tiria ketogeninę dietą, kurioje mažai angliavandenių ir riebalų nuo įvairių ligų.

Geriausiai žinomas specialios mitybos terapinis panaudojimas yra vaikų epilepsijos gydymas.

Ši dieta smarkiai sumažina priepuolių dažnį, net ir tiems, kuriems kelių rūšių vaistai nepasisekė.

Subalansuotas naudingų komponentų suvartojimas lemia didelę ketonų koncentraciją kraujyje.

Kadangi kokosų aliejuje esantys MCT yra pernešami į jūsų kepenis ir paverčiami ketoniniais kūnais, sveikatos priežiūros paslaugų teikėjai gali naudoti modifikuotą keto dietą, kad paskatintų ketozę, kad padėtų jums tapti sveikiems.

    1. Kokosų aliejus svorio metimui.

Nutukimas yra viena iš rimčiausių šiandienos Vakarų pasaulio ligų.

Nors kai kurie žmonės mano, kad ši liga priklauso tik nuo to, kiek kalorijų kas nors suvalgo, tų kalorijų šaltinis taip pat yra svarbus. Įvairūs maisto produktai skirtingai veikia jūsų kūną ir hormonus.

Aliejus skatina svorio metimą, nes sumažina alkio jausmą dėl vidutinės grandinės trigliceridų (MCT) kiekio. MCT stabilizuojami kitaip nei ilgos grandinės trigliceridai (LCT), esantys alyvuogių ir riešutų aliejuje. MCT apima ožką, kaprilą, kaproną ir lauro rūgštį, nors kyla diskusijų dėl pastarosios įtraukimo į šią kategoriją.

Skirtingai nei LCT, 95 % MCT greitai ir tiesiogiai absorbuojami į kraują – ypač į kepenų vartų veną – ir panaudojami tiesioginiam kurui.

  1. Kokosų aliejus hormonų pusiausvyrai palaikyti

Riebalų rūgštys padeda hormonams patekti ten, kur jiems reikia, nes skatina estrogeno ir progesterono susidarymą, apdorojimą ir išsiskyrimą, o tai lemia hormonų pusiausvyrą. Dėl lauro rūgšties kiekio šis produktas gali padėti palaikyti hormonų lygį, teigiamai paveikti estrogenų kiekį menopauzės metu, didinti testosterono kiekį, pagerinti lytinę funkciją.

Maistiniai kokosų aliejaus komponentai

1 valgomajame šaukšte kokosų aliejaus yra:

  • 121 kalorija

  • 0 g baltymų

  • 13,5 g riebalų, iš kurių 11,2 g sočiųjų

  • angliavandeniai 0 g

  • ląsteliena 0 g

  • 0 miligramų (mg) cholesterolio

Kokosų aliejaus riebalų rūgščių profilis

Įprastos rūgštys

Santykis

Procentai

Nailonas

6:0

0,2–0,5

Kaprilas

8:0

5,4–9,5

Kaprinova

10:0

4,5–9,7

Lauricas

12:0

44,1–51

Myristic

14:0

13,1–18,5

Palmitinė

16:0

7,5–10,5

Stearikas

18:0

1,0–3,2

Arachidonas

20:0

0,2–1,5

Oleikas

18: 1n-9

5,0–8,2

Linolė

18: 2n-6

1,0–2,6

Kur nusipirkti kokosų aliejaus?

Mūsų internetinėje parduotuvėje galite rasti tinkamą produktą.



Kaip pasirinkti kokosų aliejų?

Visi esame susipažinę su „pirmo“ ir „extra virgin“ alyvuogių aliejumi. Bendra gamintojų taisyklė – natūralus kokosų aliejus gaminamas be papildomų chemikalų ar rafinavimo. Nėra aiškaus apibrėžimo, kodėl „extra virgin“.

Ne visi kokosų aliejai yra vienodi, o poveikis sveikatai gali skirtis priklausomai nuo rūšies: rafinuotas, balintas ir dezodoruotas (RBD). Ši etiketė nurodo aliejaus gamybos perdirbimo lygį. Nors UBR naudojamos cheminės medžiagos, šis procesas išsaugo naudingąsias riebalų rūgštis. Mažiau apdorotas maistas yra geresnis sveikatai.

Dozavimas

Rekomenduojama kasdien suvartoti 2–3 šaukštus, tačiau jo negalima vartoti kaip vaisto.

Kenksmingas kokosų aliejus

Aprašas: netinkamas naudojimas turi žalingą poveikį žmonių sveikatai ir sukelia neigiamų pasekmių.

  1. Blogasis cholesterolis

Neapdorotas ir rafinuotas kokosų aliejus, kuriame yra daug sočiųjų riebalų, padidina MTL (blogojo cholesterolio) kiekį.

Todėl padidėja svorio ir įvairių komplikacijų rizika.

  1. Sutrinka širdies veikla

Normaliai, efektyviai širdies veiklai, rekomenduojama vartoti daugiau nesočiųjų riebalų ir mažiau sočiųjų riebalų, kurių kokosų aliejuje yra daugiau nei 90 %, o tai sukelia sveikatos problemų. Šios kategorijos ligos – tai kraujagyslių ligų grupė: insultas, reumatinė širdies liga, giliųjų venų trombozė ir plaučių embolija.

  1. Kepenų pažeidimo rizika

Vidutinės grandinės riebalų rūgštys (MCFA), esančios kokosų aliejuje, kepenyse paverčiamos energija. Kai kurių ekspertų teigimu, greitis, kuriuo šie MCFA patenka į kepenis, gali sukelti problemų.

Kepenys gali patirti stresą ir galiausiai pakenkti.

  1. Alergija

Jei žmogus jautrus kokosams, gali išsivystyti alerginės reakcijos: pykinimas, bėrimas, egzema, dilgėlinė, vėmimas ir net pasunkėjęs kvėpavimas. Sunkūs simptomai yra širdies plakimas, veido patinimas ir galvos svaigimas.

  1. Viduriavimas

Kokosų aliejus kovoja su vidine bakterine infekcija, tačiau bakterijų sunaikinimas gali sukelti tam tikrą organizmo reakciją. Geriausia kokosų aliejų vartoti nedideliais kiekiais, kad išvengtumėte viduriavimo ar kito nepageidaujamo šalutinio poveikio.

Kaip pasigaminti kokosų aliejaus?

Prekybos centrus užtvindo nesuskaičiuojama daugybė kepimo aliejų rūšių ir rūšių. Savo pagalbininko kūrimo procesas yra šiek tiek sunkus, bet labai paprastas.

  1. Iš kokoso pašalinkite prinokusį minkštimą. Kai tik gausite iš visų kokosų, sutarkuokite.

  2. Išimkite kokosų pieną rankomis suspausdami jį į muslino audinį ir apačioje laikydami dubenį skysčiui surinkti. Galite įpilti šiek tiek karšto vandens, kad būtų lengviau tvarkyti.

  3. Kai skystis bus ištrauktas, persijokite, kad pašalintumėte nešvarumus.

  4. Įdėkite jį į varinį indą ir padegkite. Paruoškite per 2–3 valandas.

  5. Retkarčiais pamaišykite, kol pienas pasidarys rusvas. Būkite atsargūs, kad nesudegtumėte per subtilią tekstūrą.

  6. Kai pamatysite koncentruotą mišinį, nukelkite nuo ugnies ir leiskite atvėsti. Supilkite atšaldytą kondensuotą pieną į musliną, išspauskite aliejų, surinkite į dubenį.

Šį naminį stebuklą stiklainyje, plastikiniame butelyje, sandariame inde galima laikyti metus arba 8–10 mėnesių. Svarbiausia nepalikti jo lauke, kitaip jis praras savo savybes.

Kaip ir kur geriausia laikyti kokosų aliejų?

Kokosų aliejaus galiojimo laikas yra ilgas: apie dvejus metus. Specialių reikalavimų tinkamam saugojimui nėra. Tereikia jį laikyti kambario temperatūroje sandariame, puikiai sandariame inde.

Kokosų aliejaus nauda veidui

Aprašymas: naudojamas daugelyje natūralių veido produktų

Apsvarstykite galimybę įtraukti šį ingredientą į savo odos priežiūros rutiną, kad sumažintumėte odos sausumą. Ką gaunate mainais?

  1. Padidina hidrataciją. Padeda sustiprinti apsauginį odos barjerinį sluoksnį, užfiksuodama drėgmę.

  2. Mažina uždegimą. Jis turi priešuždegiminių savybių, todėl naudingas sudirgusiai, nutrintai odai.

  3. Reikalingas kolageno kiekis. Kokosų aliejuje esanti lauro rūgštis teigiamai veikia kolageno gamybą. Atkuria odos stangrumą ir elastingumą, padeda pašalinti smulkių linijų ir raukšlių susidarymą.

  4. Šviesina tamsias dėmes. Pasak grožio tinklaraštininkų, emolientas gali pašviesinti odą ir padėti sumažinti nepageidaujamų dėmių atsiradimą bei netolygų odos atspalvį. Citrinų sultys gali sustiprinti šį poveikį.

Kaip naudoti kokosų aliejų veidui?

  1. Makiažo valiklis. Užtepkite ant dangtelių, kad pašalintumėte tušą kaip papildomą priedą. Blakstienos įgauna drėkinamąjį poveikį.

  2. Apsauginis kremas nuo saulės. Suteikia tam tikrą apsaugą nuo saulės. Jei planuojate ilgesnį laiką būti lauke, rekomenduojamas didesnis SPF 4, kad sugertų ir atspindėtų saulės spindulius.

  3. Lūpų balzamas. Dėl savo sultingumo šis kumuliacinio poveikio puoselėjantis produktas suteikia apimties, išlygina kontūrą. Be to, tai skanu!

  4. Veido išraiškingumas. Pagyvinkite užtepdami šiek tiek šio produkto ant skruostikaulių (ant makiažo).

  5. Akių kremas. Užtepkite nedidelį kiekį supermaisto aplink akis. Leiskite jam įsigerti, kol miegate.

  6. Dantų pasta. Gaminkite natūralią dantų pastą sumaišydami lygiomis dalimis sodos. Aliejinė mėta dėl skonio bus privalumas.

Kokosų aliejus plaukams

Aprašas: natūralus būdas padėti jūsų plaukams augti ilgesniems, storesniems ir greičiau

Kaip pagreitinti plaukų augimą namuose? Jei galvos oda yra nepriekaištinga, plaukai gali atrodyti taip, lyg jie augtų greičiau.

Laboratorinis tyrimas įrodė, kad kokosų aliejus padėjo atsikratyti tam tikrų rūšių grybelinių infekcijų, pleiskanų ir kitų grybelių. Kita apžvalga Indijoje parodė, kad stebuklinga riebi priemonė gali sumažinti plaukų baltymų slinkimą, užkirsti kelią sausumui ir trapumui. Užtepus ant drėgnų plaukų prieš džiovinimą plaukų džiovintuvu arba terminį apdorojimą, galite apsaugoti plaukus nuo vandens ir karščio.

Norėdami giliai kondicionuoti sruogas, patepkite plaukus keliais šaukštais kokosų aliejaus ir uždenkite dušo kepuraite, palikdami mišinį kelioms valandoms.

Kokosų aliejaus naudojimo gaminant maistą būdai

Aprašas: skani alternatyva nesveikiems saldumynams

  1. Kokosų aliejuje galite troškinti arba kepti jautieną, žuvį, vištieną, kiaušinius ar daržoves.

  2. Rekomenduojama naudoti kaip kiaušinių pakaitalą kepant.

  3. Galite dėti į kavą ar arbatą saikingai (ne daugiau kaip arbatinį šaukštelį). Koks skanus ir sveikas priedas. Naudotojai kartais perka kapsulių pavidalu vaistinėje, sveiko maisto parduotuvėje arba internetu.

  4. Pabandykite pridėti prie valgio ar kokteilio, kad visą dieną gautumėte energijos ir gerovės

  5. Naminis energetinis kuras yra sveikas, energijos suteikiantis užkandis vaikams.

  6. Šaukštą sumaišykite su chia sėklomis, medumi ir suvartokite 30 minučių prieš treniruotę.



Kita kokosų aliejaus paskirtis

Aprašymas: Keto draugiškas produktas tobulam kūnui

  • Pirmosios pagalbos kremas. Apsaugo nuo įbrėžimų ir įpjovimų, reikia tik plono šio gaminio sluoksnio.

  • Gydykite atopinį dermatitą. Pirminis kokosų aliejus rodo vaisingus rezultatus gydant odos infekcijas.

  • Skutimuisi. Įperkama alternatyva komerciniams skutimosi kremams, stebuklingą supermaistą galima tepti tiesiai ant kojų ir pažastų.

  • Egzema. Priešuždegiminės savybės gali nuraminti egzemos paūmėjimą.

  • Kūdikių spuogai. Kai kurios mamos mano, kad kokosų aliejus gali padėti esant aknės sukeltai sausai odai. Nors bėrimas dažniausiai praeina savaime, šis produktas natūraliai drėkina gležną kūdikio odą.

  • Kulnų gydymas. Į naminį tepalą įpilkite kokosų aliejaus ir tepkite sausas, suskeldėjusias pėdas. Nupjauta ar įtrūkusi oda leidžia į organizmą patekti bakterijoms, kurios sukelia infekciją. Naudojant tokį losjoną, galima „atstatyti natūralų antimikrobinį ir rūgšties barjerą“.

  • Kūno šveitimas. Sumaišykite 1⁄2 puodelio suminkštinto kokosų aliejaus ir 1⁄2 puodelio kavos tirščių. Supilkite į mažą keptuvę, užšaldykite, tada atvėsinkite tarp raminamųjų procedūrų.

  • Bitės įgelia. Šiek tiek kokosų aliejaus pašalinus įgėlimą ir uždegimą, koks buvo.

  • Pamaitinkite sausas odeles. Įtrynimas į odeles ir odą aplink nagus gali suteikti reikiamos drėgmės nepastebimai kūno daliai.

  • Utėlių gydymas: pradėkite šį visiškai natūralų gydymą obuolių sidro actu. Kai išdžiūsta, visą galvą patepkite kokosų aliejumi ir palikite 12-24 valandas. Iššukuokite plaukus plonomis šukomis, tada išplaukite šampūnu.

  • Dezodorantas. Pasigaminkite savo natūralų dezodorantą. Sumaišykite kokosų aliejų su šaknų milteliais, kukurūzų krakmolu, kepimo soda ir kvapiosiomis medžiagomis, kad pašalintumėte blogą burnos kvapą.

Kokosų aliejus naminiams gyvūnėliams

Žmonės nėra vieninteliai, kurie gali pasinaudoti kokosų aliejaus drėkinamosiomis savybėmis. Šunims, katėms ir kitiems gyvūnams reikia odos maitinimo. Štai keletas būdų, kaip naudoti kokosą pūkuotiems patiekalams:

  • Kova su blusomis. Kas porą savaičių aptepkite kailį kokosų aliejumi, tada apvyniokite gyvūną megztiniu.

  • Skatina virškinimą. Kiekvieną dieną dėkite į savo augintinio maistą (pagal svorį).

Prieš naudodami kokosų aliejų savo augintiniams, pasitarkite su veterinarijos gydytoju.

Klausimai ir atsakymai

Pasakykite man, ar yra kontraindikacijų maitinančioms motinoms?

Taip. Žindančios mamos gali vartoti kelis šaukštus per dieną (ir vitamino D), kad padidintų pieno kiekį ir maistines medžiagas.

Ar yra skirtumas tarp rafinuotų ir nerafinuotų aliejų ir kuris yra geresnis?

Taip, yra. Rafinuotas kokosų aliejus apdorojamas „sauso malimo“ metodu. Pirmiausia riešutai kepami, kol išdžius. Pasibaigus balinimo procesui, jis padeda sunaikinti mikrobus, daleles ar vabzdžius.

Neapdorotas kokosų aliejus, dar vadinamas „natūraliu“, išgaunamas iš šlapio malimo. Nerafinuotas išlaiko didžiąją dalį natūralios kokoso maistinės vertės.

Kas geriau gaminant sveiką maistą: kokosų aliejus ar alyvuogių aliejus?

Šaukštame pirmųjų riebalų yra maždaug šešis kartus daugiau sočiųjų riebalų, o tai yra artima 13 gramų dienos ribai.

Todėl, kalbant apie poveikį sveikatai, geriau gaminti su alyvuogių aliejumi.

Atsakomybės neigimas

Šis tinklaraštis nėra skirtas diagnozei, gydymui ar medicininėms konsultacijoms teikti. Informacija šiame tinklaraštyje pateikiama tik informaciniais tikslais. Dėl bet kokių medicininių ir su sveikata susijusių diagnozių ir gydymo kreipkitės į savo gydytoją. Šiame tinklaraštyje pateikta informacija neturėtų būti laikoma pasikonsultavimo su gydytoju pakaitalu. Šio tinklaraščio straipsniuose pateikti teiginiai apie konkrečius produktus nėra patvirtinami dėl ligų gydymo, diagnozavimo ar prevencijos.

Straipsnio komentarai
Pridėkite savo apžvalgą

Atsiliepimai bus rodomi po moderavimo.