Facebook Pixel

Kolagenas: geros sveikatos kūrimas

Kolagenas: geros sveikatos kūrimas

Kolagenas − tai yra pagrindinė jungiamojo audinio statybinė medžiaga ir pagrindinė baltymų rūšis žmogaus organizme. Jis yra atsakingas už jungiamojo audinio tvirtumą ir elastingumą, todėl jis tampa elastingesnis ir mažiau patiriamas fizinis krūvis. Kolagenas sudaro trečdalį visų organizme esančių baltymų, todėl žmogui svarbu išlaikyti jo paros normą.

 

Kolageno funkcijos

 

Šis elementas būtinas, kad visi organizme vykstantys procesai veiktų visapusiškai , o jo trūkumas gali sukelti įvairias ligas. Kolagenas yra atsakingas už šias funkcijas:

 

  • sulaiko ląsteles ir sukuria pastolius visam organizmui. Tai yra jungiamojo audinio pagrindas;

  • apsaugo nuo pažeidimų ir audinių plyšimo fizinio krūvio metu. Kolagenas yra atsakingas už raumenų, raiščių, kaulų ir sausgyslių stiprumą;

  • veikia oda. Suteikia odai lygumo ir elastingumo, apsaugo nuo ankstyvo raukšlių atsiradimo;

  • simbiozėje su hialurono rūgštimi išlaiko drėgmę.



Kaip jį vartoti

Dauguma kolageno patenka į organizmą per: kremzles, odą ir kaulus, mėsos sultinį, supakuotą želatiną , marmeladas ir želė. Taip pat yra kolageno papildų kompleksų, kurie užpildo paros elemento kiekį organizmui.

Yra dviejų tipų kolageno papildai: I ir III tipo. , II tipo papildai. Pirmoji grupė yra būtina sąnariams, raiščiams, kaulams stiprinti ir odai bei plaukams gerinti. Antrasis − skirtas sąnarių kremzlėms ir dažnai būna kartu su  hialurono rūgštimi, gliukozaminu ir chondroitinu.

Kiekvieno tipo papildas turi būti vartojamas atskirai. Priešingu atveju, maišant visų trijų grupių kolageną, organizmas, suskaidęs elementą į aminorūgštis, nesupranta, kokiais tikslais medžiaga turėtų būti naudojama.

  • I ir III rūšių priedai. Gerti tuščiu skrandžiu 1 valandą prieš valgį arba 1 valandą po jo. Laikas gali būti koreguojamas priklausomai nuo papildo įsisavinimo greičio, kuris priklauso nuo jo išsiskyrimo formos: skystis, milteliai, kapsulės, tabletės;

  • II tipo priedai. Šio tipo kolagenas nėra toks reiklus vartojant, todėl jį galima vartoti kartu su kitais maisto papildais valgio metu.

Svarbi sąlyga vartojant bet kokio tipo papildus, tapo būtina vitamino C norma organizme, kitaip − Kolagenas nėra absorbuojamas.

Kolageno papildų vartojimo formos

B kokį kolageną vartoti, kiekvienas sprendžia individualiai. Pagrindinės kolageno papildų formos yra:

  • skysta forma. Lengvai įsisavinamas organizme. Tokie priedai turi būti laikomi šaldytuve;

  • milteliai. Antra labiausiai įsisavinama kolageno forma. Reikia sumaišyti su vandeniu arba sultimis;

  • kapsulės. Jie turi visus miltelių ir skystų formų privalumus, tačiau virškinami ilgiau;

  • tabletės . Šio tipo papildas patogus laikyti ir dozuoti. Bet jei kolageno milteliai absorbuojami akimirksniu, tabletei reikia 20-30 minučių, kad ištirptų skrandyje. Reikėtų vartoti kelis kartus per dieną.

 

Normalus kolageno suvartojimas

 

Normaliai organizmo veiklai per dieną būtina suvartoti 2-3 gramus kolageno. Jei sportuojant reikia papildų, tuomet normą reikėtų padidinti iki 5-6 gramų.

 

Sužalojimo arba raumenų problemų atveju audinių, patemptų sąnarių, plyšusių sausgyslių, kolageno dozę reikia padidinti iki 10 gramų. Veiksmingiausiai organizmas galės atsigauti, jei papildas bus vartojamas kursais. Paprastai patariama kaitalioti papildų vartojimą su želatina.








Turinys
  • Kolageno funkcijos
  • Kaip jį vartoti
  • Normalus kolageno suvartojimas
Atsakomybės neigimas

Šis tinklaraštis nėra skirtas diagnozei, gydymui ar medicininėms konsultacijoms teikti. Informacija šiame tinklaraštyje pateikiama tik informaciniais tikslais. Dėl bet kokių medicininių ir su sveikata susijusių diagnozių ir gydymo kreipkitės į savo gydytoją. Šiame tinklaraštyje pateikta informacija neturėtų būti laikoma pasikonsultavimo su gydytoju pakaitalu. Šio tinklaraščio straipsniuose pateikti teiginiai apie konkrečius produktus nėra patvirtinami dėl ligų gydymo, diagnozavimo ar prevencijos.

Ar jums patiko šis įrašas?
0
0
Straipsnio komentarai
Nėra atsiliepimų
Pridėkite savo apžvalgą

Atsiliepimai bus rodomi po moderavimo.