Facebook Pixel

Neįprastos goji uogų savybės

Neįprastos goji uogų savybės

Goji uogos auga ant visžalių krūmų vidutinio klimato Kinijoje, Tibete ir Mongolijoje. Dažniausiai parduotuvėse sutinkame juos džiovintų vaisių pavidalu. Medicininiais tikslais naudojamas Kinijoje. Ypatinga savybė yra ta, kad šviežių Goji uogų negalima liesti plikomis rankomis, nes tada vyksta oksidacijos procesas ir uogos tampa juodos. Jie nuimami skaldant ant specialių kilimėlių. Be to, rekomenduojamos goji uogų sultys, nes jose yra antioksidantų.
Uogose yra labai daug vitaminų, mineralų ir maistinių medžiagų, yra daug baltymų ir 19 aminorūgščių, iš kurių 8 žmogaus organizmas negamina. Be to, jie yra turtingas geležies (3 kartus daugiau nei špinatuose), cinko, vario, fosforo ir germanio šaltinis, turintis įrodytą priešnavikinį poveikį. Įdomu ir tai, kad šiose uogose vitamino C yra 50 kartų daugiau nei apelsine, bet tik šviežioje versijoje. Be to, goji uogose yra beta karotino, riebalų rūgščių ir, kaip vienas iš maisto produktų, jos skatina organizmą gaminti augimo hormoną.
Goji uogų savybės sveikatai
Goji turi kinų medicinoje buvo naudojamas šimtmečius, o šiuo metu nėra daug tyrimų, įrodančių jo vartojimo veiksmingumą ir saugumą maisto papildų pavidalu. Tačiau įrodyta, kad pačių uogų valgymas teigiamai veikia žmogaus regėjimą. Tai puikus zeaksantino šaltinis – antioksidantas, galintis apsaugoti akis nuo žalingo aštrios šviesos poveikio, pavyzdžiui, UV spindulių. Šiam antioksidantui padeda liuteinas, kuris pagerina regėjimo komfortą ir sumažina kataraktos riziką, taip pat – susiję su amžiumi – geltonosios dėmės degeneracija. Goji uogos yra geras zeaksantino šaltinis, tačiau jo galite rasti ir daržovėse, pavyzdžiui, brokoliuose ar lapiniuose kopūstuose. Šios uogos taip pat turi įtakos mūsų bendrai sveikatai. Goji vaisių sultys pastaraisiais metais tapo labai populiariu sveikatos gėrimu. Kinijoje vis dar kartojasi legenda apie žmogų, kuris kasdien valgė goji uogas ir gyveno iki 252 metų. Tikriausiai taip ilgai negyvensime, bet jie gali mums padėti kai kuriais medicininiais aspektais. Tarp jų yra kepenų apsauga, pagerėjusi lytinė funkcija ir padidėjęs vaisingumas. Taip pat pagerėjo plaukų ir odos būklė, padidėja imunitetas, pagerėjo kraujotaka. kraujotaką, taip pat veiksmingą paramą svorio metimui. Goji uogų tyrimai parodė, kad jos gali veiksmingai sulėtinti vėžinių ląstelių augimą ir sumažinti cholesterolio kiekį.
Ką dar verta žinoti apie goji uogas?
Goji uogų skonis galima apibūdinti kaip saldus, su šiek tiek aštrus. Atrodo ir skonis kaip razinos. Tradiciškai kinų kultūroje jie naudojami žali, dedami į arbatas ir sriubas arba iš skystų ekstraktų. Taip pat verta nepamiršti, kad iki šiol mažai žinoma apie šalutinį goji uogų valgymo poveikį. Tačiau žinoma, kad vartojant dideliais kiekiais, gali sumažėti cukraus kiekis kraujyje, padidėja kraujavimo rizika. Taip pat gali reaguoti su vaistais nuo diabeto ir vaistais nuo trombozės bei širdies ir kraujagyslių ligų. Žinoma, kaip ir su bet kokiu komponentu, taip ir su goji uogomis, reikia rasti aukso vidurį. Nereikėtų jų persivalgyti, tačiau juos reikėtų įtraukti į savo racioną kaip priedą prie jogurto, arbatos, vaisių, sriubos ar kompoto.

Atsakomybės neigimas

Šis tinklaraštis nėra skirtas diagnozei, gydymui ar medicininėms konsultacijoms teikti. Informacija šiame tinklaraštyje pateikiama tik informaciniais tikslais. Dėl bet kokių medicininių ir su sveikata susijusių diagnozių ir gydymo kreipkitės į savo gydytoją. Šiame tinklaraštyje pateikta informacija neturėtų būti laikoma pasikonsultavimo su gydytoju pakaitalu. Šio tinklaraščio straipsniuose pateikti teiginiai apie konkrečius produktus nėra patvirtinami dėl ligų gydymo, diagnozavimo ar prevencijos.

Ar jums patiko šis įrašas?
0
0
Straipsnio komentarai
Nėra atsiliepimų
Pridėkite savo apžvalgą

Atsiliepimai bus rodomi po moderavimo.