Facebook Pixel

Apie laktazę

Apie laktazę

XXI amžiuje mamos vis dažniau susiduria su tuo, kad jų kūdikis atsisako pieno produktų. Siekdamos išsiaiškinti pieno netoleravimo priežastis, jaunos mamos kreipiasi pagalbos į medikus. 90% atvejų verdiktas yra laktozės netoleravimas. Ką tai reiškia? Pažiūrėkime.

 

Laktazė yra fermentas, kuris virškinimo metu skaido cukrų į gliukozę ir galaktozę. Jis taip pat vadinamas pieno cukrumi. Jis randamas augalų ir gyvūnų organizmuose. Pavyzdžiui, gyvūnų žarnyno sultyse, žinduolių pieno liaukose ir kituose organuose; karčiųjų migdolų sėklose, mielėse, bakterijose.

Laktazė taip pat puikiai atlieka virškinimą ir pieno produktų pasisavinimą bei tiesiogiai gerina maisto perdirbimo kokybę organizme.

Užduotis laktazė yra suskaidyti pieno angliavandenius į gliukozę ir galaktozę. Neatliekant savo funkcijų, laktozė užsistoja žarnyne ir pradeda fermentuotis, dėl to prasideda pilvo pūtimas ir provokuoja viduriavimą.

 

Laktozės netoleravimas

Daugiau nei 20 % gyventojų kenčia nuo laktozės netoleravimo. Esant nedideliam šio fermento kiekiui, atsiranda laktazės trūkumas. Tai yra laktozės skilimo pažeidimas, dėl kurio sunaikinama plonosios žarnos gleivinė. Dėl to jis sukelia skausmą, pilvo pūtimą ir viduriavimą.

Pagrindiniai suaugusiųjų simptomai, rodantys laktozės netoleravimą, dažniausiai pasireiškia praėjus 30 minučių po valgio: pilvo pūtimas, ūžimas pilve, dažni mėšlungiai ir viduriavimas. span>

Laktazės trūkumas atsiranda po laikotarpio, kai vaikas atpratinamas nuo žindymo. Tokie pokyčiai atsiranda dėl to, kad laktazės gamybos aktyvumas palaipsniui mažėja. Suvalgius pieno produktų ar gryno pieno, atsiranda žarnyno ir skrandžio sutrikimai – viduriavimas, vidurių pūtimas.

Kūdikiams laktozės netoleravimo požymiai gali būti: laisvos išmatos, pilvo spazmai, diatezė, įskaitant odos bėrimą, dujų susidarymą.

Gydymas susideda iš dietos su mažu laktozės pradėjimu arba net jos visiškai pašalinimu iš dietos.

Šis fermentas gaminamas viršutinėje plonosios žarnos dalyje ir jei nevyksta laktazės sintezė, ji nebus virškinama ir suskaidoma. Po to bakterijos persikelia į storąją žarną ir bando sąveikauti su nesuvirškinta laktoze. Dėl to pradeda ryškėti minėtos ligos, kurios gali reikšti laktozės netoleravimą.

Daugelis žmonių netoleravimą painioja su alergija gyvūnų pienui. Tuo pačiu metu imuninė sistema iš karto reaguoja į jame esančius pieno baltymus, o laktozė čia nevaidina. Todėl šios dvi sąvokos neturi nieko bendro.

Verta pasakyti, kad kai kurių žmonių organizmas išvis negali toleruoti jokių pieno produktų. Todėl reikia vartoti papildomus preparatus, kuriuose yra šio fermento. Jis normalizuos žarnyną, pagerins virškinimą, skatins cukraus skaidymąsi ir paskatins normalią virškinimo trakto veiklą.

Yra dviejų tipų laktazės trūkumas:

  1. Pirminis – išreiškiamas sumažėjusiu gaminamų fermentų aktyvumu. Laktozė nėra skaidoma į fermentus ir nėra absorbuojama organizme. Dažniausiai pirminis laktazės trūkumas pasireiškia kūdikystėje.

  2. Antrinis – pažeidžiama žarnyno gleivinė, kol kai laktazė gaminama nepakankamai arba išvis nepasigamina. Infekcinės ligos, disbiozė, alergija maistui yra antrinės laktozės netoleravimo stadijos priežastis.

O jei jūsų kūnas atmeta maistą, kuriame yra laktozės?

Yra atsakymas! Jei jums buvo pranešta apie šią blogą naujieną, neturėtumėte iš karto nustoti vartoti pieno. Juk visi žino, kad pienas yra pagrindinis kalcio ir fosforo šaltinis, o kefyras ir jogurtas – geriausia priemonė kasdieniniam virškinimui gerinti ir imunitetui stiprinti.
Parduotuvių lentynose ir internete, nesunkiai rasite pieno produktų be laktozės. Kaina nedaug skiriasi nuo paprasto pieno, bet skonį ir naudingas medžiagas galite įvertinti.

Arba naudokite vaistą – laktazė. Dėl šio fermentinio preparato laktozė gerai pasisavins organizmą ir suvirškins pieno produktą. Laktazės suvartojimas paverčia laktozę į gliukozę ir galaktozę virškinant maistą

Įdomus faktas

17 amžiaus pradžioje italų mokslininkas Fabrizio Bartoletti pirmą kartą nustatė laktozę. O jau 1870 metais švedų chemikas Carlas Wilhelmas Scheele jį supažindino su angliavandenių skaičiumi ir suteikė pavadinimą – laktozė.

 

Verta pasakyti, kad laktozė yra svarbus fermentas normaliai žmogaus veiklai kūnas. Be pieno produktų negausime naudingų medžiagų ir vitaminų, o tai vėliau sukels daugelio organizme vykstančių procesų sutrikimą. Tačiau prieš vartojant vaistus ar savigydą primygtinai rekomenduojame pasitarti su gydytoju.

Straipsnį parašė Biotus personalo rašytojas.  ;

 

Atsakomybės neigimas

Šis tinklaraštis nėra skirtas diagnozei, gydymui ar medicininėms konsultacijoms teikti. Informacija šiame tinklaraštyje pateikiama tik informaciniais tikslais. Dėl bet kokių medicininių ir su sveikata susijusių diagnozių ir gydymo kreipkitės į savo gydytoją. Šiame tinklaraštyje pateikta informacija neturėtų būti laikoma pasikonsultavimo su gydytoju pakaitalu. Šio tinklaraščio straipsniuose pateikti teiginiai apie konkrečius produktus nėra patvirtinami dėl ligų gydymo, diagnozavimo ar prevencijos.

Ar jums patiko šis įrašas?
0
0
Straipsnio komentarai
Nėra atsiliepimų
Pridėkite savo apžvalgą

Atsiliepimai bus rodomi po moderavimo.