Facebook Pixel

Rudens vitaminai – kur jų rasti?

Rudens vitaminai – kur jų rasti?


Ruduo atneša vėsą, atima šiek tiek saulės, bet savo ruožtu dovanoja kitokias dovanas. Rudens dovanos, nes apie jas čia ir bus kalbama, yra sezoninis atsakas į organizmo poreikius. Daržovės ir vaisiai tampa mūsų didžiausiu energijos ir sveikatos šaltiniu. Pasinaudojimas tuo, ką mums atneša ruduo, yra gerovės nepalankiomis oro sąlygomis pagrindas. Verta tiesiog apsidairyti ir tiesiog pakeisti mitybą rudens laikui.
Obuoliai
Ne visi supranta, kad reguliariai valgydami obuolius galime išvengti apsilankymo pas gydytoją. Nes obuoliai pirmiausia yra puikus vitaminų šaltinis: C, B1, B2, B3, B6, B11, K, E, A. Obuolių vaisiai taip pat yra vertingas angliavandenių, ypač ląstelienos (dauguma jų žievelėse), šaltinis, kuris teigiamai veikia mūsų virškinimo sistemą. Obuolių privalumas yra tas, kad juos galima paruošti įvairiais būdais ir dėti tiek į desertus, tiek į pietus. Dėl to kiekvienas gali rasti kažką sau.
Riešutai
Švieži riešutai – vienas mėgstamiausių rudens sezono užkandžių. Ne tik dėl didelio kaloringumo, kuris suteikia energijos ir efektyviai numalšina alkį, bet daugiausia dėl didelio baltymų kiekio. Jie pasižymi tokiomis savybėmis, kurios reguliuoja blogojo cholesterolio kiekį, B grupės vitaminų ir vitamino E kiekį, taip pat daugybę organizmui būtinų cheminių elementų, tokių kaip magnis, kalis, kalcis, geležis, varis, cinkas ir selenas.
Briuselio kopūstai
Briuselio kopūstai yra dar viena sezoninė daržovė, kurią galima rasti parduotuvėse dažniausiai pasirodo rugsėjį. Tai kopūstų rūšis, todėl juo labiau verta valgyti. Privalumas – didžiulis vitaminų kiekis, ypač B, C, A, H, E, K. Be to, daržovėje yra nemažai mineralinių medžiagų: kalio, kalcio, natrio, magnio, geležies, fosforo, vario, cinko, skaidulų, karotino, folio rūgšties, baltymų ir angliavandenių. Briuselio kopūstai stimuliuoja imuninę sistemą, daugelio organų, ypač kepenų, kasos, blužnies ir viso virškinimo trakto, darbą. Reguliarus valgymas skatina kvėpavimo sistemos veiklą ir yra svarbi vėžio prevencinės dietos sudedamoji dalis.
Baklažanai
Ši daržovė yra mažai kaloringa, tačiau joje itin gausu pagrindinių maistinių medžiagų. Baklažanai yra įkvėpimo virtuvėje produktas. Jį galima paruošti įvairiais būdais. Nors jame yra nedidelis vitaminų A ir C kiekis, jis turi daug kitų privalumų. Aprūpina mūsų organizmą mikroelementais, tokiais kaip kalis, kalcis arba magnis. Stimuliuoja virškinamojo trakto veiklą. Antocianinai, esantys tamsioje odoje, pasižymi antioksidacinėmis savybėmis.
Burokėliai
Tai dar viena rudens daržovė, kurią reguliariai galima pamatyti ant mūsų stalo. Burokėliuose yra mažai kalorijų, tačiau juose gausu folio rūgšties ir vitamino B, todėl šios daržovės visų pirma turėtų būti kiekvienos būsimos motinos racione. Antocianinai, kurių yra burokėliuose, didina imunitetą, lėtina senėjimo procesus ir neleidžia vystytis vėžiui. Be šių maistinių medžiagų, burokėliuose yra vitamino C, geležies, magnio, kalcio ir kalio. Burokėlių sultys turi labai teigiamą poveikį. Taigi jis apsaugo nuo anemijos, padeda gydyti leukemiją ir palaiko širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą.
Slyvos
Šie vaisiai pasirodo jau vasaros pabaigoje, tačiau sugauti galima ir rudenį. Jie yra vertingi antioksidantai, nors ir neturi daug vitaminų C, A ar E. Turi daug B grupės vitaminų ir mikroelementų, reikalingų normaliai organizmo veiklai, ypač geležies, magnio, kalio, kalcio, fosforo. . Slyvos teigiamai veikia virškinimo sistemą, ypač užkertant kelią vidurių užkietėjimui. Jie taip pat teigiamai veikia mūsų nervų sistemą.
Kriaušėse
Vitamino C ir skaidulų yra tiek pat kiek obuoliuose. Kadaise jis buvo naudojamas kaip vaistas nuo įvairių negalavimų, ypač karščiavimo ar virškinimo sutrikimų. Be vitamino C, kriaušėse yra nemažai kitų vitaminų: A, B1, B2, B6, PP. Iš elementų, kuriuos suteikia kriaušė, visų pirma galima išvardyti kalį, magnį, natrį, geležį, kalcį, varį, borą ir jodą. Kriaušės kovoja su vidurių užkietėjimu. Kriaušių valgymas taip pat turi įtakos mūsų savijautai – boras gerai veikia smegenų ląsteles ir susikaupimą.
Moliūgai
Kasmet ši daržovė nustoja būti tiesiog tapatinama su Helovinu ir vis dažniau pasirodo ant mūsų stalo formoje, pavyzdžiui, sriubos. Daržovė turi daug maistinių medžiagų, sukauptų sėklų ir minkštimo. Moliūguose yra sveikų nesočiųjų riebalų rūgščių, taip pat vitaminų, ypač A, C ir B grupės. Daugelis iš mūsų džiaugsis tuo, kad ši daržovė yra mažai kaloringa.
Šermukšniai strong>
Šiandien šermukšniai nėra populiarus mūsų virtuvės patiekalas, jis dar kartą buvo vertinamas dėl savo skonio ir naudos sveikatai. Konservus geriausia gaminti iš kalnų pelenų – sultys, uogienės, sirupai ar putėsiai. Vienas dalykas, kurį reikia atsiminti, yra tai, kad jo negalima valgyti žalio. Žaliuose šermukšniuose yra nuodingos rūgšties, tačiau užtenka užpilti verdančiu vandeniu arba užšaldyti, kad vaisiai prarastų kenksmingą galią. Šermukšniuose yra dvigubai daugiau karotino nei morkose, taip pat daug vitaminų: A, C, E, K, P, PP. Šermukšnių pelenų naudojimas palankiai veikia gleivinę ir stimuliuoja virškinimo sistemą.

Atsakomybės neigimas

Šis tinklaraštis nėra skirtas diagnozei, gydymui ar medicininėms konsultacijoms teikti. Informacija šiame tinklaraštyje pateikiama tik informaciniais tikslais. Dėl bet kokių medicininių ir su sveikata susijusių diagnozių ir gydymo kreipkitės į savo gydytoją. Šiame tinklaraštyje pateikta informacija neturėtų būti laikoma pasikonsultavimo su gydytoju pakaitalu. Šio tinklaraščio straipsniuose pateikti teiginiai apie konkrečius produktus nėra patvirtinami dėl ligų gydymo, diagnozavimo ar prevencijos.

Ar jums patiko šis įrašas?
0
0
Straipsnio komentarai
Nėra atsiliepimų
Pridėkite savo apžvalgą

Atsiliepimai bus rodomi po moderavimo.