Facebook Pixel

Sąnarių traumos – rizikos zonos, profilaktika ir gydymas

Sąnarių traumos – rizikos zonos, profilaktika ir gydymas

Sąnarių ir raiščių traumos: rūšys ir rizikos sritys

Dažniausiai pažeidžiami kelių ir alkūnių sąnariai, rečiau – čiurnos, riešo ir klubų sąnariai.

Alkūnių sąnarių skausmai būdingi jėgos sportui: bet kokia jėgos treniruotė, kurioje akcentuojami rankų raumenys, gali sukelti alkūnių problemų. Pavojingiausi alkūnių sąnariams yra prancūziškas presas ir gilūs atsispaudimai ant nelygių strypų su svarmenimis, taip pat pavieniai pratimai bicepsams ir tricepsams.

Kelio sąnarys – pažeidžiama vieta aktyvaus sporto mėgėjams: futbolo, slidinėjimo, teniso, imtynių, gimnastikos ir kt. Jos susijusios su išnirimų, sumušimų ir raiščių aparato pažeidimo rizika.

Judant sąnarį nenatūralia trajektorija, gali būti pažeisti kelio raiščiai. Nepatogus judesys gali sukelti dalinį arba visišką išorinių kelio raiščių plyšimą, po kurio sąnarys pradeda lenkti ne tik pirmyn ir atgal, bet ir į dešinę bei kairę.

Kelio raiščių sužalojimas – tai rimtas reikalas, dėl to buvo sustabdyta daugybės sportininkų karjera. bėgikai – sąnarių kremzlės pažeidimas. Jis atsiranda dėl mechaninio susidėvėjimo dėl nuolatinės monotoniškos perkrovos (bėgimas, važiavimas dviračiu) arba dėl per didelės vertikalios apkrovos (svorių kilnojimas, kultūrizmas). Būdingas pažeistos kremzlės požymis – хруст при движениях.

Sužalojimų prevencija

Jei buvo pažeistas sąnarys vieną kartą tai padidina riziką vėl jį sužaloti. Tai nereiškia, kad reikia visiškai atsisakyti sporto. Tačiau tai reiškia, kad į saugumą reikia žiūrėti atsakingiau. Užkirsti kelią bet kokiai traumai yra lengviau nei gydyti.

1.       Laikykitės pratimų atlikimo technikos. Jei pats dar neturite pakankamai patirties valdyti teisingą techniką, geriau praktikuotis prižiūrint kvalifikuotam instruktoriui.

2.   ;     Gerai išminkykite. Apšilimas padidina kraujotaką raumenyse, padidina sausgyslių tempimą ir gerai paruoš jas krūviui.

3.       Naudokite ortozes – tvarsčiai, fiksuojantys sąnarį. Jie neleidžia sąnariui judėti nenatūralia trajektorija, taip pat saugiai perskirsto apkrovą.

4.        Ieškokite parinkčių. Jei kai kurie pratimai sukelia diskomfortą atliekant pratimus, išbandykite jų variantus arba alternatyvų krūvį.

5.       ;  Bėkite ant kojų pirštų. Tai mažiau traumuoja kelius nei bėgimas nusileidus ant kulno ir visa pėda.

6.    ;    Vartokite mineralų ir vitaminų kompleksus, kad sustiprintumėte sąnarius.

 

Vaistai sąnariams stiprinti

Ryklio kremzlė – natūrali priemonė sąnariams stiprinti. Vartojama

sąnarių ir stuburo ligų (osteoartrozės, osteochondrozės ir kt.) profilaktikai; raiščių stiprinimas (taip pat įvairiose sporto šakose); užsitęsusio skausmo sindromo pašalinimas.

 

gliukozaminas ir MSM – geriausia formulė sąnariams stiprinti ir gydyti bei kremzlėms atkurti. Vaistas ne tik palengvina skausmingus simptomus, bet ir padidina sąnarių mobilumą. Taip pat mažina cholesterolio kiekį kraujyje, gerina kraujotaką.

 

Bosvelija– vaistinis augalas, turintis priešuždegiminį poveikį. Rekomenduojamas sąnarių uždegiminių procesų gydymui ir profilaktikai su raumenų ir kaulų sistemos pažeidimais. Vaistas taip pat stiprina ir atkuria kraujagyslių sieneles, gerina kapiliarų apytaką, pagreitina pažeistų audinių atsistatymą, šalina patinimą.

 

Turinys
  • Sąnarių ir raiščių traumos: rūšys ir rizikos sritys
  • Sužalojimų prevencija
  • Vaistai sąnariams stiprinti
Atsakomybės neigimas

Šis tinklaraštis nėra skirtas diagnozei, gydymui ar medicininėms konsultacijoms teikti. Informacija šiame tinklaraštyje pateikiama tik informaciniais tikslais. Dėl bet kokių medicininių ir su sveikata susijusių diagnozių ir gydymo kreipkitės į savo gydytoją. Šiame tinklaraštyje pateikta informacija neturėtų būti laikoma pasikonsultavimo su gydytoju pakaitalu. Šio tinklaraščio straipsniuose pateikti teiginiai apie konkrečius produktus nėra patvirtinami dėl ligų gydymo, diagnozavimo ar prevencijos.

Ar jums patiko šis įrašas?
0
0
Straipsnio komentarai
Nėra atsiliepimų
Pridėkite savo apžvalgą

Atsiliepimai bus rodomi po moderavimo.