Facebook Pixel

populiariausios baltymų milteliai

populiariausios baltymų milteliai

Dėl to, kad vis daugiau žmonių pradėjo rimtai žiūrėti į savo sveikatą ir kūną, padidėjo ir baltymų bei kitų prieš treniruotę reikalingų medžiagų poreikis.
Kam naudojami baltyminiai gėrimai?
Juose yra koncentruotų baltymų šaltinių iš gyvūninių ir augalinių produktų: pieno, kiaušinių, baltos paukštienos, ryžių ir žirnių.
Baltymų milteliai skirstomi į 3 tipus:

  • koncentratas (produktai, kurių sudėtyje yra 60-80 % baltymų, o 20-40 % riebalų ir angliavandenių)
  • izoliatas (papildomai koncentruoja baltymus. Izoliatuose yra apie 90-95 % baltymų)
  • hidrolizatas (greičiau absorbuojamas į organizmą, būtent į raumenis)

Hidrolizatai padidina insulino kiekį , kuris pagerina augimo raumenis po treniruotės. Yra baltymų asortimentas, kuriame yra daug vitaminų ir mineralų, ypač kalcio. Tačiau verta pasakyti, kad tokie milteliai tinka tik tiems, kurių mityboje mažai baltymų. Kadangi kartu su dideliu baltymų kiekiu negausite jokios naudos iš baltymų.
Baltymų milteliai yra taip pat tinka vegetarams, žmonėms, kuriems reikia baltymų turinčio maisto.
Štai keletas baltymų pavyzdžių.

  1. Išrūgų baltymai – dažniausiai randami piene,  ir susidaro gaminant varškės ir kieto sūrio. Šiame produkte yra laktozės ir pieno cukraus. Netinka tiems, kurie netoleruoja laktozės.
    Išrūgose gausu aminorūgščių, jos vaidina svarbų vaidmenį raumenų augime ir puikiai atsistato po treniruotės, lavina ištvermę. Paprastai vartojamas po jėgos treniruotės, kai raumenys yra labai įtempti.
    Taip pat įrodyta, kad išrūgų baltymai mažina apetitą.

  2. Kazeinas yra baltymas, kuris ilgą laiką prisotina organizmą , būtent aminorūgštys. Taip pat mažina raumenų skausmą ir teigiamai veikia kūną bei kūną treniruočių metu. Kazeinas turi daug baltymų, nes jis gaminamas iš pieno ir sūrių. Terminio apdorojimo metu kazeinas sunaikinamas, neturi skonio ir kvapo.

  3. Kiaušinio baltymas yra turtingiausias ir labiausiai populiarus grynų baltymų šaltinis. Kiaušiniuose yra didžiausias virškinamų aminorūgščių kiekis. Kiaušiniai ilgam prisotina organizmą. Kiaušinių baltymų milteliai gaminami tik iš kiaušinių baltymų. Šiame produkte yra leucino, kuris atlieka svarbų vaidmenį tiriamojo kūno ir raumenų struktūroje. Kiaušinių milteliai puikiai virškinami prieš treniruotę raumenų auginimui ir kartu su subalansuota mityba, sukurta specialiai sportininkams.Jų cheminė sudėtis niekuo nenusileidžia šviežių kiaušinių. Produkte yra vitaminų B, A, D, taip pat kalio, cinko, vario ir mangano, geležies, fosforo.
  4. Žirnių baltymai ypač mėgsta vegetarai, žmonės, netoleruojantys laktozės ir alergiški kiaušiniams. Jis gaminamas iš geltonųjų ankštinių augalų, ypač žirnių. Baltyme gausu skaidulų, kurių kituose baltymų milteliuose gali ir nebūti; gausu vitaminų B, C ir A. Tačiau verta paminėti, kad šis produktas pasisavinamas lėčiau nei, pavyzdžiui, išrūgos ar kazeinas. Žirnių baltymai mažina kraujospūdį ir pagreitina raumenų masės auginimo procesą.
  5. Kanapių baltymai yra augalinis maisto papildas, kuris yra daug omega 3 riebalų rūgščių ir amino rūgščių. Jis negali būti laikomas visaverčiu baltyminiu baltymu, nes jo sudėtyje yra mažai lizino ir leucino. Kanapių baltymai skatina puikų virškinimą.
  6. Rudųjų ryžių baltymai yra baltymų milteliai, pagaminti iš rudųjų arba tamsių ryžių. Kompozicijoje yra baltymų, aminorūgščių ir nedidelio kiekio fermento, pavyzdžiui, lizino. Kasdienis ryžių baltymų vartojimas lemia teigiamus pokyčius organizme, reikšmingą raumenų augimą ir visišką organizmo atsigavimą po treniruotės.

  7. Baltymų miltelių mišinys – tai augaliniai produktai, aprūpinantys kūną nepakeičiamos aminorūgštys. Šiame mišinyje yra:

  • rudieji ryžiai
  • žirniai
  • kanapės
  • liucerna
  • chia sėklos
  • linų sėmenys
  • artišokas
  • quinoa

Daug baltymų ir augalinių medžiagų Šis produktas prisideda prie lėto maisto virškinimo, o ne baltymų, kuriuose yra gyvūninės kilmės baltymų. Norint pasiekti teigiamų rezultatų, rekomenduojama jį gerti iš karto po treniruotės.
Baltymai naudojami sportuojant, būtent per jėgos pratimai, skirti padidinti baltymų kiekį organizme. Milteliai naudojami griežtai laikantis subalansuotos dietos.

Baltyminius gėrimus galima nesunkiai pasigaminti namuose, nenaudojant miltelių. Pagrindinis   kokteilio komponentas yra baltymai ir jų turėtų būti daugiau nei kituose ingredientuose. Baltymų kiekis tiesiogiai priklauso nuo žmogaus fizinio aktyvumo. Išskirkite:
– mažas aktyvumas – jums reikia  0,86 g baltymų 1 kg svorio
- vidutinis aktyvumas – 1 kg voko reikia 1,4 g baltymų
- didelis aktyvumas - reikia suvartoti 2,4 g baltymų 1 kg svorio

Norėdami numesti svorio, turite naudoti tik augalinį pieną ir natūralius saldiklius. Taigi baltyminio kokteilio energetinė vertė bus mažesnė nei masės didinimo kokteilio.
Kiekvienas baltyminis gėrimas reikia vartoti griežtai prieš treniruotę arba iškart po jos. Jei geriate baltyminį gėrimą be fizinio krūvio, šis gėrimas gali visiškai pakeisti vakarienę.
Idealiu atveju baltymų kokteilio sintezė treniruočių metu duoda efektyvų rezultatą, jei valgote reguliariai ir subalansuotai .

Būkite atsargūs geriant baltyminius gėrimus, nes priklausomai nuo ketinimų ir tikslo galima tikėtis visiškai netikėto efekto arba nelaukto rezultato.

Straipsnį parašė Biotus personalo rašytojas. 

 

Atsakomybės neigimas

Šis tinklaraštis nėra skirtas diagnozei, gydymui ar medicininėms konsultacijoms teikti. Informacija šiame tinklaraštyje pateikiama tik informaciniais tikslais. Dėl bet kokių medicininių ir su sveikata susijusių diagnozių ir gydymo kreipkitės į savo gydytoją. Šiame tinklaraštyje pateikta informacija neturėtų būti laikoma pasikonsultavimo su gydytoju pakaitalu. Šio tinklaraščio straipsniuose pateikti teiginiai apie konkrečius produktus nėra patvirtinami dėl ligų gydymo, diagnozavimo ar prevencijos.

Ar jums patiko šis įrašas?
0
0
Straipsnio komentarai
Nėra atsiliepimų
Pridėkite savo apžvalgą

Atsiliepimai bus rodomi po moderavimo.