Facebook Pixel

12 daug angliavandenių turinčių maisto produktų, kurie yra labai sveiki

12 daug angliavandenių turinčių maisto produktų, kurie yra labai sveiki

1. Kvinoja

Kvinoja (quinoa, quinoa) yra maistinga sėkla, kuri pastaraisiais metais išpopuliarėjo. Jie išpopuliarėjo tarp savo sveikata besirūpinančių žmonių. Nors techniškai priskiriamos nesmulkintam grūdui, šios sėklos yra geras augalinių baltymų ir skaidulų šaltinis. Kvinoja nuo kitų augalinių baltymų skiriasi dideliu nepakeičiamų aminorūgščių kiekiu, kurių mūsų organizmas pats nepajėgia pasigaminti. Kvinojos grūduose nėra glitimo ir jie tinka žmonėms, kurie netoleruoja glitimo (celiakija). Virtos quinoa susideda iš 21% angliavandenių, o tai garantuoja aukštą produkto kokybę. Kvinoja yra labai maistinga ir tai yra pagrindinė jos savybė. Juk sėklos ne tik naudingos sveikatai, bet ir gali kontroliuoti svorį bei gliukozės kiekį kraujyje.

2. Avižos

Avižos yra sveikiausias viso grūdo maistas.

Jie yra puikus daugelio vitaminų, mineralų ir antioksidantų šaltinis.

Žaliose avižose yra 66% angliavandenių, iš kurių 11% yra skaidulų. Be to, jame ypač gausu tirpių skaidulų, vadinamų beta-gliukanais.

Taip pat verta paminėti, kad avižiniai dribsniai yra geras baltymų, vitaminų, mineralų ir kitų normaliam žmogaus gyvenimui reikalingų maistinių medžiagų šaltinis.

Tyrimai rodo, kad avižos gali sumažinti širdies ligų riziką, nes mažina cholesterolio kiekį, cukraus kiekį kraujyje, ypač sergantiesiems 2 tipo cukriniu diabetu, ir gerina virškinimą. Avižos labai naudingos ne tik sveikatai, bet ir figūrai. Jis dažnai įtraukiamas į dietą laikantis dietos.

3. Grikiai

Viso grūdo grikiai gaunami iš neluptų ir neskrudintų grūdų.

Žaliuose grikiuose yra 71,5% angliavandenių, o virti grikiuose - apie 20%. Grikiai yra labai maistingi, juose yra baltymų ir skaidulų, taip pat daug vitaminų, mineralų ir antioksidantų. Grikiai naudingi sveikatai, padeda riebalų apykaitai ir mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Taip pat verta paminėti, kad grikiai palaiko širdies sveikatą ir padeda kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje, ypač diabetu sergantiems žmonėms.

Tačiau neturėtumėte vartoti daug grūdų, nes galite pakenkti žarnynui dėl didelės skaidulų talpos. Grikiai nepriklauso javų šeimai ir neturi glitimo. Galite drąsiai įtraukti jį į savo racioną, nes grūdai turi daug naudingų savybių.

4. Bananai

Bananai yra vienas populiariausių vaisių pasaulyje.

Jie sudaryti iš 23 % angliavandenių krakmolo arba cukraus pavidalu.

Neprinokę žali bananai turi daugiau krakmolo, kuris vaisiams sunokstant virsta natūraliu cukrumi ir pagelsta. Bananuose gausu kalio, vitamino B6, C ir kitų augalinių komponentų. Dėl didelio kalio kiekio bananai padeda normalizuoti kraujospūdį ir gerina širdies veiklą.

Neprinokusiuose bananuose taip pat yra daug atsparaus krakmolo ir pektino, kurie padeda virškinti ir skatina bakterijas žarnyne.

5. Saldžiosios bulvės

Saldi bulvė arba saldžioji bulvė yra skanus, maistingas gumbas.

Virtame jame yra apie 18–21% angliavandenių.  Angliavandenius iš saldžiųjų bulvių savo ruožtu sudaro krakmolas, cukrus ir skaidulos. Šakninė daržovė yra turtingas provitamino A (beta karotino), vitamino C ir kalio šaltinis. Gausu antioksidantų, kurie slopina oksidaciją ir padeda sulėtinti senėjimo procesus. Galite nedvejodami įtraukti į savo pietus ar vakarienę, nes daržovė teigiamai veikia ne tik nervų sistemą, bet ir pasižymi aukštu skoniu.

6. Burokėliai

Burokėliai – šis purpurinis skanus šakniavaisis, kuriame yra beveik visa periodinė lentelė. Dėl savo biocheminio potencialo jis turi didelę naudą žmonių sveikatai. Žaliuose ir virtuose burokėliuose yra apie 8-10% angliavandenių, daugiausia iš cukraus ir skaidulų. Tai taip pat gali būti fruktozė, gliukozė ir pektinai. Be to, kompozicijoje yra vitaminų, mineralų, stiprių antioksidantų ir biologinių junginių. Taip pat šakniavaisiuose gausu neorganinių nitratų, kurie, patekę į organizmą, virsta azoto oksidu. O azotas savo ruožtu mažina kraujospūdį ir stabdo daugelio ligų, tokių kaip hipertenzija, inkstų ir kepenų ligos, vystymąsi. Burokėlių sultys taip pat naudingos žmonėms, nes jose gausu neorganinių nitratų. Jį dažnai naudoja sportininkai, norėdami padidinti energiją ir ištvermę intensyviai sportuodami.

7. Apelsinai

Apelsinai yra vieni populiariausių vaisių pasaulyje.

Jie dažniausiai yra vanduo, kuriame yra 11,8% angliavandenių ir yra geras skaidulų šaltinis. Apelsinuose ypač daug vitamino C, kalio ir kai kurių B grupės vitaminų. Be to, juose yra citrinos rūgšties ir kelių labai stiprių antioksidantų bei biologiškai aktyvių junginių.

Apelsinų valgymas gali pagerinti širdies veiklą, vidurių užkietėjimą ir inkstų akmenų susidarymą. Be to, citrusiniai vaisiai mažina anemijos riziką, normalizuoja virškinamojo trakto veiklą.

8. Mėlynės

Mėlynės yra nepaprastai skanios ir fenomenalios uogos, turinčios daug naudos sveikatai.

Dėl didelio bioaktyvių junginių ir antioksidantų kiekio jie dažnai naudojami kaip supermaistas. Uogas daugiausia sudaro vanduo ir 15% angliavandenių, daug vitaminų ir mineralų, įskaitant vitaminus C, K ir manganą. Ankstesni tyrimai parodė, kad mėlynės apsaugo žmogaus organizmą nuo kenksmingų medžiagų ir žalos bei geba neutralizuoti laisvuosius radikalus. Jis skatina gerą kraujotaką smegenyse ir taip gerina pagyvenusių žmonių atmintį.

9. Greipfrutas

Greipfrutas yra saldaus, kartaus ar rūgštaus skonio citrusinis vaisius.

Jame yra apie 9% angliavandenių ir daug vitaminų, mineralų ir biologinių junginių. Reguliarus greipfrutų vartojimas skatina svorio mažėjimą ir atsparumą insulinui. Be to, dažnas jo vartojimas maiste gali apsaugoti nuo inkstų akmenų susidarymo, sumažinti cholesterolio kiekį ir apsaugoti nuo storosios žarnos vėžio. Kadangi citrusiniuose vaisiuose yra vitaminų, mineralų ir kitų biologiškai aktyvių junginių, jie yra veiksmingi žmonėms, kurie laikosi dietų ir degina papildomus kilogramus.

10. Obuoliai

Obuoliai yra populiarus saldaus skonio ir būdingos traškios tekstūros vaisius. Jie gali būti įvairių spalvų, dydžių ir skonių. Paprastai vaisiuose yra 13–15% angliavandenių ir jie gali pasigirti daugybe vitaminų ir mineralų, tačiau nedideliais kiekiais. Tačiau vitamino C, antioksidantų ir juose esančių biologinių junginių yra pakankamai daug imunitetui stiprinti. Suvalgyti kelis obuolius per dieną gali būti naudinga organizmui įvairiais būdais, nes kontroliuoja cukraus kiekį kraujyje ir sumažėja širdies ligų rizika. Be to, vaisiai mažina riziką susirgti tam tikromis vėžio rūšimis ir vaidina svarbų vaidmenį metabolizme. Pagerinti pacientų, sergančių podagra, egzema ir sąnarių skausmais, būklę.

11. Pupelės

Pupelės – priklauso ankštinių augalų šeimai. Tai vienas iš naudingiausių produktų, kuris turėtų būti kiekvieno sveiko žmogaus racione. Kepant, jame yra 23% angliavandenių krakmolo ir skaidulų pavidalu. Taip pat gausu baltymų, daug vitaminų, mineralų ir aktyvių biologinių junginių. Pagrindinis jo skirtumas – turtinga antioksidantų – antocianinų ir izoflavonų – sudėtis. Geba sulėtinti senėjimo procesus ir užkirsti kelią onkologiniams navikams. Daugybė pupelių privalumų turi daug pažangos ir skirtumų, palyginti su kitais maisto produktais, kontroliuojant gliukozės kiekį kraujyje ir mažinant storosios žarnos vėžio riziką. Be to, ankštyje esantys flavonoidai turi priešuždegiminį ir antimikrobinį poveikį.

Tačiau nerekomenduojama jų valgyti žalių, nes žalios arba netinkamai išvirtos pupelės yra toksiškos.

12. Avinžirniai

Avinžirniai, žinomi kaip garbanzo pupelės, taip pat priklauso ankštinių augalų šeimai. Virtuose avinžirniuose yra 28% angliavandenių, iš kurių 8% yra skaidulų. Pupelės taip pat yra geras augalinių baltymų šaltinis. Jame yra daug vitaminų ir mineralų, įskaitant geležį, fosforą ir vitaminus B. Dažnai rekomenduojama jį įtraukti į pacientų, turinčių širdies ir kraujagyslių sistemos bei virškinamojo trakto problemų, racioną. Be to, pupelės yra gera vėžio prevencija. Verta paminėti, kad avinžirniai yra puikus augalinių baltymų, vitaminų ir mineralų šaltinis.

Be to, norėčiau pasakyti, kad sprendimas dėl angliavandenių kenksmingumo yra nepagrįstas ir iškreipia tikrovę. Visa tiesa ta, kad maistas, kuriame gausu angliavandenių, nekenkia žmogaus sveikatai, veikiau yra svarbūs maistinių medžiagų šaltiniai. Nors rafinuoti angliavandeniai dideliais kiekiais gali būti nesveiki, o sveiki (neperdirbti), galima sakyti, labai naudingi. span>

 

Atsakomybės neigimas

Šis tinklaraštis nėra skirtas diagnozei, gydymui ar medicininėms konsultacijoms teikti. Informacija šiame tinklaraštyje pateikiama tik informaciniais tikslais. Dėl bet kokių medicininių ir su sveikata susijusių diagnozių ir gydymo kreipkitės į savo gydytoją. Šiame tinklaraštyje pateikta informacija neturėtų būti laikoma pasikonsultavimo su gydytoju pakaitalu. Šio tinklaraščio straipsniuose pateikti teiginiai apie konkrečius produktus nėra patvirtinami dėl ligų gydymo, diagnozavimo ar prevencijos.

Ar jums patiko šis įrašas?
0
0
Straipsnio komentarai
Nėra atsiliepimų
Pridėkite savo apžvalgą

Atsiliepimai bus rodomi po moderavimo.