Facebook Pixel

geri maisto produktai smegenų sveikatai

geri maisto produktai smegenų sveikatai

Uogos

Nuo gervuogių ir braškių iki aviečių ir juodųjų serbentų – uogos yra skanios ir kupinos flavonoidų. Unikalus antioksidacinis poveikis paprastai siejamas su lėtesniu pagyvenusių žmonių pažinimo nuosmukiu. Paprastai rekomenduojama per savaitę suvalgyti dvi ar tris porcijas uogų, šviežių arba šaldytų.

Yra keletas būdų mėgautis kvapniomis ir skaniomis uogomis   – valgyti jas žalias, dėti į jogurtus, kokteilius, dėti į salotas.

Želdynas

Tai ne tik įvairių patiekalų prieskonis, bet ir sveikas maistas, maitinantis smegenis. Tradicinis salotų, kalendros, baziliko, špinatų, petražolių, krapų buvimas ant stalo gali išsaugoti protinį pajėgumą ir proto aiškumą. Tamsiai žaliuose lapuose esančios maistinės medžiagos, tokios kaip liuteinas ir zeaksantinas, yra susijusios su įvairia nauda smegenims, pvz., sąveika su išoriniu pasauliu, pažinimo funkcija.

Ir nors žalumynai dažniausiai yra tik vakarienės maistas, pagalvokite dar kartą. Juk šie maistingi maisto produktai taip pat idealiai tinka pusryčiams ir pietums bei, žinoma, vakarienei. Apsvarstykite šiuos puikius pasiūlymus:

Pusryčiai: kokteilis su tamsiais žalumynais, uogomis, chia sėklomis ir riešutais.

Pietūs: salotos su tamsiais žalumynais, liesais baltymais ir avokadu.

Vakarienė: daržovių pyragas.

Kava

Ar manėte, kad rytinis gėrimas tik padeda pabusti? Be to, kad kofeinas padidina energijos lygį, jis dažnai siejamas su pagerėjusia nuotaika ir bendra smegenų veikla.

Daugeliui nėra nieko geresnio už pirmąjį kavos puodelį ryte, o kitiems skonis gali būti šiek tiek prastas. Laimei, yra ir kitų produktų, kurių sudėtyje yra kofeino, variantų, pvz.: matcha, juodoji arbata, yerba mate.

Riebi žuvis

Paprastai tokiose žuvyse kaip lašiša, silkė ir skumbrė yra daug omega-3, kurios būtinos smegenų funkcijai.

 

Omega-3 riebalų rūgštys lėtina pažinimo silpnėjimą ir gerina psichinę sveikatą. Tai netgi gali užkirsti kelią Alzheimerio ligai.

 

Ekspertai primygtinai rekomenduoja savo racioną papildyti bent dviem ar trimis riebios žuvies porcijomis per savaitę. Štai keletas patarimų, kaip tai padaryti:

Skumbrės ir avokadas ant viso grūdo skrebučio

kepta lašiša, quinoa ir garuose virti špinatai

sardinių salotos

Pasitarkite su gydytoju ir aptarkite, ar omega-3 jums tinka.

Išvestis

Rūpinimasis smegenų sveikata yra toks pat svarbus kaip ir likusio kūno dalis. Nors vienas iš tokių sprendimų turėtų būti produktų, gerinančių smegenų veiklą, paieška. Pradėkite pridėti šių nuostabių ir sveikų produktų šiandien!

Medicinos apžvalga  Natalie Olsen, RD, LD, FCSM, EP-C  2019 m. gegužės 8 d. – McKel Hill

 

Atsakomybės neigimas

Šis tinklaraštis nėra skirtas diagnozei, gydymui ar medicininėms konsultacijoms teikti. Informacija šiame tinklaraštyje pateikiama tik informaciniais tikslais. Dėl bet kokių medicininių ir su sveikata susijusių diagnozių ir gydymo kreipkitės į savo gydytoją. Šiame tinklaraštyje pateikta informacija neturėtų būti laikoma pasikonsultavimo su gydytoju pakaitalu. Šio tinklaraščio straipsniuose pateikti teiginiai apie konkrečius produktus nėra patvirtinami dėl ligų gydymo, diagnozavimo ar prevencijos.

Ar jums patiko šis įrašas?
0
0
Straipsnio komentarai
Nėra atsiliepimų
Pridėkite savo apžvalgą

Atsiliepimai bus rodomi po moderavimo.