Facebook Pixel

Antioksidantai: sveikatos ir ilgaamžiškumo šaltiniai

Antioksidantai: sveikatos ir ilgaamžiškumo šaltiniai

Kiekvienas nori būti sveikas ir energingas bet kokio amžiaus ir tuo pačiu atrodyti jaunas! Nepaisant laiko negrįžtamumo, šiuolaikiniai mokslininkai vis dažniau sutinka, kad kiekvienas iš mūsų gali gyventi sveikai ir aktyviai iki 90 ar net 100 metų. O tam svarbu ne tik galvoti apie grožį, bet ir vartoti kuo daugiau antioksidantų! Kas yra antioksidantai? Ir kodėl turėtume juos įtraukti į savo mitybą? Išsiaiškinkime!

Kodėl mums reikia antioksidantų?

Antioksidantai yra labai aktyvių medžiagų, kurios apsaugo mūsų organizmą nuo laisvųjų radikalų ir toksinų. Šiuolaikiniame pasaulyje, kuriame yra nepalanki ekologija, dažnas stresas ir nekokybiškas maistas, esame labai jautrūs neigiamam laisvųjų radikalų poveikiui. Kita vertus, antioksidantai juos neutralizuoja ir sumažina galimą žalą, kurią jie gali padaryti mūsų organizmui.

Antioksidantų vaidmens negalima pervertinti. Jie padeda apriboti laisvųjų radikalų agresiją, palaiko organizmo apsaugą. Remiantis kai kuriomis ataskaitomis, jų veiksmingumas siekia 99%. Moksliškai įrodyta, kad antioksidantai gali apsaugoti organizmą nuo daugelio pavojingų ligų, įskaitant vėžį. 

Kokios pagrindinės laisvųjų antioksidantų funkcijos?

  • Atsispirkite neigiamam laisvųjų radikalų poveikiui.
  • Stiprinkite imuninę sistemą ir organizmo antioksidacinę sistemą. span>
  • Neleiskite produktams skaidytis mikrobams ir bakterijoms, kad jie galėtų būti naudojami kaip konservantai ekologiškuose produktuose  ir kosmetika.
  • Sumažinti žalingą ultravioletinės spinduliuotės ir nepalankios ekologijos poveikį. 
  • Pagreitinti medžiagų apykaitą ir pagerinti medžiagų apykaitos procesus organizme, pailginti jaunystę. 

Kaip praturtinti mitybą antioksidantais?

Subalansuota mityba, praturtinta antioksidantais, vitaminais ir mineralais, yra raktas į gerą savijautą, energiją ir jaunystę. Geriausias antioksidantų šaltinis yra ryškiaspalvės šviežios daržovės ir vaisiai, taip pat sveiki grūdai. Stenkitės kasdien suvalgyti bent 3-5 porcijas vaisių ir daržovių. Antioksidantų taip pat yra arbatoje, kavoje ir juodajame šokolade.

Atkreipkite dėmesį, kad yra tūkstančiai antioksidantų, kuriuos dar reikia nustatyti. Visi jie atlieka svarbų vaidmenį organizme, daugelis jų veikia kartu, todėl svarbu valgyti įvairų natūralų maistą. Kokių antioksidantų reikėtų įtraukti į racioną, norint išlaikyti sveikatą ir gerą savijautą?

Vitaminas A

Vitaminas Asvarbus geram regėjimui, tvirtiems dantims ir sveikai odai. Jis taip pat palaiko imuninę sistemą, padidindamas organizmo apsaugą. Geri vitamino A šaltiniai yra: kiaušiniai, mėsa ir pieno produktai.

Vitaminas C

Vitaminas C – vienas galingiausių antioksidantų! Jis teisingai vadinamas jaunystės ir grožio vitaminu. Askorbo rūgštis skatina kaulų augimą ir atsistatymą, žaizdų gijimą ir padidina atsparumą stresui. 82%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BD+%D0%A1'>Vitaminas C taip pat veiksmingai padeda apsisaugoti nuo sezoninių peršalimo ligų, pagreitina SARS eigą ir palengvina geležies pasisavinimą organizme. Geriausi vitamino C maisto šaltiniai: citrusiniai vaisiai (apelsinai ir greipfrutai), avietės, juodieji serbentai, paprikos, braškės, brokoliai.

Vitaminas E

Vitaminas E palaiko odos, plaukų ir nagų grožį ir sveikatą, yra naudingas akims, taip pat palaiko imuninę sistemą. Vitaminas E yra augaliniuose aliejuose ( alyvuogės, saulėgrąžos, rapsai), kiaušiniai, riešutai, žalios lapinės daržovės.

Beta karotinas

Beta-karotinas, kuris organizme virsta vitaminu A, palaiko regėjimo aštrumą, didina organizmo apsaugą, lėtina senėjimo procesus. Maisto produktai, kuriuose gausu beta karotino, yra: morkos, saldžiosios bulvės, moliūgai, špinatai, lapiniai kopūstai, melionai ir abrikosai.

Liuteinas

Liuteinasdažnai vadinamas „vitaminu akims“, nes būtent šis antioksidantas mažina kataraktos ir su amžiumi susijusios geltonosios dėmės degeneracijos riziką. Liuteino šaltiniai yra špinatai, kopūstai, kukurūzai ir moliūgai.

Likopenas 

Likopenas yra vienas iš vertingiausi antioksidantai! Moksliniais tyrimais įrodyta, kad jis gali užkirsti kelią širdies ir kraujagyslių ligoms bei prostatos vėžiui. Geriausi šaltiniai D0%BD'>Likopenas yra raudoni vaisiai ir daržovės, pvz., pomidorai ir arbūzas. Daugiausia likopeno yra koncentruotų formų pomidorų gaminiuose – natūraliame kečupe ir pomidorų pastoje. 

Antocianinai

Antocianinai palaiko širdies sveikatą, padeda kontroliuoti svorį ir užkirsti kelią diabetui. Šių antioksidantų yra raudonose ir violetinėse uogose bei vaisiuose, pavyzdžiui, mėlynėse, granatuose, tamsiose vynuogėse ir raudonajame vyne.

Katechinai 

Katechinai gerina širdies ir kraujagyslių bei nervų sistemų veiklą, kelia nuotaiką, aktyvina smegenis, veiksmingi sergant lėtinio nuovargio sindromu. Vertingi katechinų šaltiniai yra visų rūšių žalioji arbata, baltoji ir juodoji arbata. 

Antioksidantai – raktas į jaunystę ir sveikatą! Vaisiuose, daržovėse, arbatoje, natūraliuose aliejuose esančios labai aktyvios medžiagos atlieka svarbias apsaugines organizmo funkcijas, palaiko imunitetą, greitina medžiagų apykaitos procesus, užkerta kelią pavojingoms ligoms. Mieli skaitytojai, praturtinkite savo mitybą vaisiais, daržovėmis, natūraliais maisto papildais – ir būkite sveiki! 

Atsakomybės neigimas

Šis tinklaraštis nėra skirtas diagnozei, gydymui ar medicininėms konsultacijoms teikti. Informacija šiame tinklaraštyje pateikiama tik informaciniais tikslais. Dėl bet kokių medicininių ir su sveikata susijusių diagnozių ir gydymo kreipkitės į savo gydytoją. Šiame tinklaraštyje pateikta informacija neturėtų būti laikoma pasikonsultavimo su gydytoju pakaitalu. Šio tinklaraščio straipsniuose pateikti teiginiai apie konkrečius produktus nėra patvirtinami dėl ligų gydymo, diagnozavimo ar prevencijos.

Ar jums patiko šis įrašas?
0
0
Straipsnio komentarai
Nėra atsiliepimų
Pridėkite savo apžvalgą

Atsiliepimai bus rodomi po moderavimo.