Facebook Pixel

Askorbo rūgštis kaip imuniteto stiprinimo priemonė

Askorbo rūgštis kaip imuniteto stiprinimo priemonė

Askorbo rūgštį žinome nuo vaikystės, nes visada prašydavome mamos nupirkti tų saldžių apvalių skirtingų skonių vitaminų. Bet ar jie gali būti laikomi visaverčiu vitaminu C?  Norėdami tai padaryti, turime išsamiai ištirti sudėtį, naudingas savybes ir poveikį organizmui.

Vitaminas C yra veiksminga priemonė imuniniams procesams pradėti ir dažnai naudojama kaip profilaktika nuo tolesnių virusinių ligų. Kad produktai išliktų visi vitaminai, ypač vitaminas C, jie turi būti tinkamai apdoroti, kad neprarastų savo savybių. Pavyzdžiui, supjaustytų daržovių negalima ilgai palikti ore, gaminant jas iš karto po valymo reikia dėti į verdantį vandenį, šaldytas daržoves nedelsiant dėti į verdantį vandenį, nes lėtas atitirpimas prisideda prie vitamino C netekimas.

Naudingos vitamino C savybės

Vitaminas C yra svarbi medžiaga ląstelių, audinių, kraujagyslių, kaulų, dantų augimui ir taisymui. Tai taip pat pagreitina sveikimą, nes apsaugo organizmą nuo infekcijų ir virusų.

Askorbinas rūgštis yra stiprus antioksidantas, kuris stiprina imuninę sistemą, saugodamas nuo virusų, greitina žaizdų gijimo procesą, dalyvauja baltymų apykaitoje, kuri prisideda prie normalaus organizmo augimo, stiprina kaulus , šalina toksinus ir gerina kasos bei skydliaukės veiklą. Taip pat askorbo rūgštis lėtina natūralų senėjimo procesą ir skatina organizmo intoksikaciją ilgai vartojant alkoholinius gėrimus.
Vitaminas C geriausiai pasisavinamas kartu su kalciu ir magniu.

Kokiuose maisto produktuose yra vitamino C?

Didžiausias vitamino C kiekis yra šiuose maisto produktuose:

  • kivi

  • erškėtuogė

  • raudonieji pipirai

  • citrusiniai vaisiai

  • svogūnai, pomidorai, kopūstai, brokoliai, žiediniai kopūstai

  • bulvės

  • kepenys

Nereikėtų atmesti vitamino C papildų, jei jo trūksta kūnas. Įprasta vitamino dozė turi būti 70-100 mg per parą, priklausomai nuo fiziologinių savybių: nėštumo, amžiaus, lyties, klimato sąlygų ir žalingų įpročių.

Neigiamos savybės askorbo rūgštis

Perdozavus vitamino C, gali pasireikšti alerginė reakcija, kurią lydi bėrimas ir paraudimas su niežuliu . Žmonėms, kenčiantiems nuo skrandžio negalavimų, tokių kaip gastritas ar opos, vitamino C vartojimas gali sukelti komplikacijų, tokių kaip sutrikimas, skausmas, mėšlungis ir viduriavimas. Taip pat askorbo rūgšties perteklius gali sukelti pykinimą, rėmenį, galvos skausmą, pilvo pūtimą ir inkstų akmenų susidarymą.

Vitamino C trūkumas organizme

Askorbo rūgšties trūkumas arba hipovitaminozė išsivysto esant nedideliam šios medžiagos kiekis, kuris prisideda prie daugelio sutrikimų ir ligų išsivystymo: silpnumas, nuovargis, dusulys, kyla imuninių ligų rizika. Ūmus vitamino C trūkumas gali sukelti skorbutą, kuriam būdingi tokie simptomai kaip dantenų patinimas ir kraujavimas, dantų netekimas, venų varikozė, hemorojus, svorio padidėjimas, neryškus matymas, raukšlės, nemiga ir padidėjęs nuovargis.

Vitaminas C kosmetikoje

Vitaminas C populiarus kosmetinėse procedūrose ir gaminiuose. Priemonė padeda sulėtinti odos ir viso kūno senėjimo procesus, gydo įtrūkimus ir žaizdas, skatina naujų ląstelių atsiradimą, saugo odą nuo išorinių žalingų veiksnių, drėkina ir daro ją elastingą po ultravioletinių spindulių poveikio.

Laikydamiesi tinkamos mitybos ir racioną papildydami naudingais produktais, kuriuose yra naudingų medžiagų, ypač vitaminų, galite apsisaugoti nuo išorinių neigiamų aplinkos veiksnių poveikio.

Straipsnį parašė Biotus personalo rašytojas

Atsakomybės neigimas

Šis tinklaraštis nėra skirtas diagnozei, gydymui ar medicininėms konsultacijoms teikti. Informacija šiame tinklaraštyje pateikiama tik informaciniais tikslais. Dėl bet kokių medicininių ir su sveikata susijusių diagnozių ir gydymo kreipkitės į savo gydytoją. Šiame tinklaraštyje pateikta informacija neturėtų būti laikoma pasikonsultavimo su gydytoju pakaitalu. Šio tinklaraščio straipsniuose pateikti teiginiai apie konkrečius produktus nėra patvirtinami dėl ligų gydymo, diagnozavimo ar prevencijos.

Ar jums patiko šis įrašas?
0
0
Straipsnio komentarai
Nėra atsiliepimų
Pridėkite savo apžvalgą

Atsiliepimai bus rodomi po moderavimo.