Facebook Pixel

Geležis: sunki ar naudinga?

Geležis: sunki ar naudinga?

Geležis yra vienas iš svarbių mineralų, užtikrinančių visavertį žmogaus organizmo funkcionavimą. Šis elementas reguliuoja hemoglobino kiekį kraujyje, tai yra, jis perneša deguonį per audinius. Geležis taip pat stiprina imuninę sistemą, yra atsakinga už normalų organizmo augimą ir greitina medžiagų apykaitą.

Sveikas žmogus turi apie 4 mg geležies, kurios yra kauluose, kepenyse ir blužnyje. Visą gyvenimą geležies netenkama dėl įvairių veiksnių – odos lupimosi ir kraujavimo iš menstruacijų.
Todėl būtina nuolat papildyti geležies atsargas per maistą ir vitaminų papildus.

Reikalingas geležies kiekis per dieną kiekvienam asmeniui svyruoja nuo 7 mg vaikams iki 30 mg nėščioms moterims.

Geležies trūkumas gali sukelti šiuos simptomus:

  • plaukų, odos ir nagų būklės pablogėjimas

  • nuovargis ir vangumas

Naudingos medžiagos perteklius gali taip pat neigiamai veikia žmonių sveikatą, ty kenkia kepenims. inkstus, šlapimo pūslę, širdį, kraujagysles ir netgi išsivysto pradinė diabeto ir artrito stadija.
Turite visiškai persvarstykite savo mitybą ir toliau laikykitės tokio paties kiekio visų mikro ir makro elementų, ypač geležies.

Tyrimų duomenimis, geležies trūkumas moterims yra dažnesnis nei vyrams, nes mergaičių organizmui taikomi įvairūs mitybos apribojimai, dėl kurių jie negauna reikalingų maistinių medžiagų. Taip pat verta pasakyti, kad menstruacijų metu moteris netenka tam tikro kiekio kraujo, kuriame taip pat yra geležies. Todėl norint normalizuoti geležies kiekį organizme, būtina vartoti maisto papildus, kurie padės atstatyti panaudotos geležies atsargas.

Nėščioms moterims ir krūtimi maitinančioms merginoms geležis tampa būtinu elementu sveikai tiek jos pačios, tiek kūdikio funkcionavimui. Kadangi šiais laikotarpiais geležies atsargos pereina kūdikiui. Trūkstant šio elemento, vaikas gali susirgti mažakraujyste arba sumažėti jo svoris gimdamas.

Tokiais atvejais laikykitės gydytojo rekomendacijų, kurie geležies papildai geriausiai tinka jums ir jūsų vaikui.

Sportininkai, kenčiantys nuo geležies trūkumo organizme, pastebės pirmuosius pagerėjimus po papildų vartojimo: padidės padidės jėga ir ištvermė.

Vartojant vitaminų papildus geležis:

  • energija didėja

  • gerėja našumas

  • odos spalva tampa sveika

  • atsparumas virusinėms ligoms atsiranda

Geležis maiste

Norite raudonos mėsos ir žuvies? Tada jūsų organizmui aiškiai trūksta geležies. Mikroelemento taip pat galima rasti kasdieniuose maisto produktuose, tokiuose kaip:

  • ankštiniuose augaluose

  • grūdai

  • žalios daržovės ir prieskoninės žolės

  • raudona žuvis

Šis maistas geriausiai pasisavinamas valgant maistą, kuriame gausu vitamino C (apelsinų sultys, avižiniai dribsniai, pomidorai ir citrinos sultys).

Vegetarams reikia kai kurių blogesnių už tuos kurie mėgsta mėsą, žuvį ir pieno produktus. Jie turi valgyti augalinį maistą, kuriame yra daug geležies, kartu su maistu, kuriame yra vitamino C.

Jei nuspręsite vartoti geležies papildus, turėtumėte pasirinkti tinkamus vaistas, pasitarus su gydytoju. Bet geriausia geležį vartoti nevalgius, o tai labai padidina absorbciją.  

Verta žinoti, kad vartojant bet kokius maisto papildus reikia konsultuotis su gydytoju, nes jis nurodys teisingą dozę, laiką vartojimo ir individualaus vaisto, kad padidintumėte vitaminų atsargų kiekį jūsų organizme.

Šį straipsnį parašė Biotus personalo rašytojas.

 

Atsakomybės neigimas

Šis tinklaraštis nėra skirtas diagnozei, gydymui ar medicininėms konsultacijoms teikti. Informacija šiame tinklaraštyje pateikiama tik informaciniais tikslais. Dėl bet kokių medicininių ir su sveikata susijusių diagnozių ir gydymo kreipkitės į savo gydytoją. Šiame tinklaraštyje pateikta informacija neturėtų būti laikoma pasikonsultavimo su gydytoju pakaitalu. Šio tinklaraščio straipsniuose pateikti teiginiai apie konkrečius produktus nėra patvirtinami dėl ligų gydymo, diagnozavimo ar prevencijos.

Ar jums patiko šis įrašas?
0
0
Straipsnio komentarai
Nėra atsiliepimų
Pridėkite savo apžvalgą

Atsiliepimai bus rodomi po moderavimo.