Facebook Pixel

10 geležies trūkumo organizme simptomų

10 geležies trūkumo organizme simptomų

10 dažniausiai pasitaikančių geležies trūkumo požymių:

1. Neįprastas nuovargis

Labai nuovargis yra vienas dažniausių geležies trūkumo simptomų, pasireiškiantis pusei žmonių.

Taip atsitinka todėl, kad organizmas negauna pakankamai geležies hemoglobinui gaminti, o deguonis nepasiekia visų organų ir audinių. Tokiu atveju širdies susitraukimų dažnis padažnėja, kad išjudėtų daugiau deguonies prisotinto kraujo, o tai sukelia nuovargį. Tačiau kadangi nuovargis laikomas įprasta šiuolaikinio gyvenimo dalimi, sunku diagnozuoti geležies trūkumą vien pagal šį simptomą.

 Daugelis geležies trūkumą turinčių žmonių patiria mažai energijos ir silpnumo, sunku susikaupti arba prastai dirba darbe.

2. Blyškumas

Blyški oda ir sklera yra dažni geležies trūkumo požymiai.

Kraujo ląstelėse esantis hemoglobinas paraudo kraują, o žemas geležies kiekis kraują nudažo ne taip ryškiai. Štai kodėl geležies trūkumą turinčių žmonių oda dažniausiai praranda sveiką rausvą spalvą. Geležies trūkumo blyškumas dažnai pasireiškia visame kūne, tačiau gali apsiriboti veido odos pokyčiais, dantenų, lūpų, apatinių vokų ir nagų blyškumu. Pagal šiuos simptomus gydytojas nustato geležies trūkumą organizme, taip pat patvirtina kraujo tyrimu. Blyškumas dažnai pastebimas vidutinio sunkumo ar sunkiais anemijos atvejais.

3. Dusulys

Hemoglobinas perneša deguonį po visą organizmą raudonųjų kraujo kūnelių pagalba.

Jei hemoglobino lygis žemas, tai ir deguonies lygis bus žemas. Tai reiškia, kad raumenys negaus pakankamai deguonies normaliam darbui, pavyzdžiui, vaikščiojimui. Dėl to paspartėja kvėpavimas, dėl to atsiranda labai dažnas simptomas – dusulys.

Jei žmogus jaučiasi nuolat nekvėpuojantis darydamas lengvą mankštą, pvz., eidamas, lipdamas laiptais ar tiesiog mankštindamasis, taip pat gali būti kaltas geležies trūkumas.

4. Galvos skausmai ir galvos svaigimas

Geležies trūkumas gali sukelti galvos skausmą. Tačiau šis simptomas yra rečiau ir dažniau lydimas silpnumo ir galvos svaigimo.

Mažas hemoglobino kiekis raudonuosiuose kraujo kūneliuose reiškia, kad į smegenis nepatenka pakankamai deguonies. Dėl to smegenų kraujagyslės išsipučia, sukelia spaudimą ir galvos skausmą.

Galvos skausmus sukelia daug priežasčių, tačiau dažni ar pasikartojantys galvos skausmai ir galvos svaigimas taip pat gali būti geležies trūkumo požymis.

5. Širdies plakimas

Greitas širdies plakimas gali būti dar vienas geležies stokos anemijos simptomas. Hemoglobinas yra raudonųjų kraujo kūnelių baltymas, padedantis pernešti deguonį visame kūne.

Kai hemoglobino lygis žemas, širdis labai sunkiai dirba, kad į kiekvieną organą tiektų deguonį. Kas gali sukelti nereguliarų širdies plakimą. Ypatingais atvejais tai sukelia širdies padidėjimą arba širdies nepakankamumą. Laimei, tokie simptomai yra daug retesni. 

6. Sausi ir pažeisti plaukai bei oda

Sausa ir pažeista oda ir plaukai gali būti geležies trūkumo požymiai.

Taip nutinka todėl, kad organizmui trūksta geležies ir deguonis siunčiamas į svarbesnius kūno organus ir audinius.

Tada oda ir plaukai, kuriems trūksta deguonies, išsausėja ir tampa silpni. O sunkesniais atvejais pastebimas ir plaukų slinkimas. Jei plaukai slenka plaunant ir šukuojant, tai normalu, tačiau jei plaukai slenka kuokštais, tai tokios bėdos siejamos su geležies trūkumu.

7. Edema ir skausmingos opos aplink burną ir liežuvį 

Kartais paprastas žvilgsnis gali suprasti, ar žmogus serga geležies stokos anemija. Požymiai gali būti: patinusi, uždegusi oda, blyškus arba nenatūraliai lygus liežuvis.

Trūkstant geležies, liežuvis tampa blyškus, o mažesnis mioglobino kiekis gali sukelti uždegimą, glotnumą ir patinimą.

Mioglobinas yra raudonųjų kraujo kūnelių baltymas, palaikantis liežuvio raumenis.

Dėl geležies trūkumo dažnai išsausėja burna, atsiranda uždegiminių raudonų įtrūkimų burnos kampuose arba atsiranda opų.

8. Neramios kojos

Geležies trūkumas kartais siejamas su neramių kojų sindromu.

Neramių kojų sindromas – stiprus noras judinti kojas, net ir ramybėje. Tai taip pat gali sukelti nepatogų, tačiau keistą šliaužiojimą ir niežėjimą kojose ir pėdose.

Naktį, kaip taisyklė, diskomfortas kojose sustiprėja, o pacientai negali ilgai miegoti.

Nors priežastys nėra visiškai suprantamos, vis dėlto manoma, kad 25 % žmonių, sergančių neramių kojų sindromu, serga geležies stokos anemija

9. Trupūs arba šaukšto formos nagai

Daug rečiau paplitęs geležies trūkumo simptomas yra trapūs arba šaukšto formos nagai, vadinami koilonychia.

Pirmiausia viskas prasideda nuo nagų, kurie lengvai trūkinėja ir lūžta.

Vėlesniuose geležies trūkumo etapuose gali atsirasti šaukšto formos nagai, kai nago vidurys nusileidžia žemyn, o kraštai pakyla ir suapvalėja kaip šaukšto.

Tačiau šis retas reiškinys dažniausiai pasitaiko tik sunkiais geležies stokos anemijos atvejais.

10. Kiti galimi geležies trūkumo požymiai

Yra ir kitų mažo geležies kiekio požymių, tačiau jie dažniausiai būna reti ir dažniau siejami su skirtinga kūno būkle.

Kiti geležies stokos anemijos požymiai:

Keistas potraukis keistam maistui ar ne maisto produktams vadinamas pica. Jam būdingas potraukis ledui, moliui, purvui, kreidai ar popieriui. Ši būklė dažniausiai pasireiškia nėštumo metu.

Jaučiasi nerimas. Kai organizmo audiniams trūksta deguonies, dažniausiai atsiranda nerimo jausmas. Tačiau sveikatos būklę nesunkiai pakoreguoja papildomas geležies suvartojimas.

Šaltos rankos ir kojos. Geležies trūkumas reiškia, kad į rankas ir kojas patenka mažiau deguonies. 

Dažnesnės infekcijos. Kadangi geležis yra būtina sveikai imuninei sistemai, jos trūkumas gali sukelti dažnas infekcijas ir daugybę kitų ligų.

Ką daryti, jei turite geležies trūkumą?

Jei manote, kad sergate geležies stokos anemija, atsižvelkite į šiuos patarimus.

Pirmiausia pasitarkite su gydytoju. Paprastas kraujo tyrimas gali patvirtinti arba paneigti geležies stokos anemijos buvimą. Gydytojui patvirtinus, kad organizme trūksta geležies, gana nesunkiai galima su juo susidoroti padidinus geležies suvartojimą su maistu arba maisto papildų pavidalu.

Jei geležies trūkumą gali sukelti geležies trūkumas kasdienėje mityboje, valgykite daugiau geležies turinčio maisto, pavyzdžiui:

Raudona mėsa, kiauliena ir paukštiena.

Tamsiai žalios lapinės daržovės, špinatai ir lapiniai kopūstai.

Džiovinti vaisiai, razinos ir abrikosai.

Žirniai, pupelės ir kitos pupelės

Jūros gėrybės.

Geležie praturtinti maisto produktai.

Sėklos ir riešutai.

Padėkite savo kūnui susidoroti su šia problema. Į maistą pridėkite vitamino C, kuris padės geriau pasisavinti geležį. 

Taip pat venkite tam tikrų maisto produktų, kurie slopina geležies pasisavinimą, jei vartojate dideliais kiekiais. Tai arbata ir kava, taip pat maisto produktai, kuriuose yra daug kalcio, pvz., pieno produktai ir sveiki grūdai.

Jei vartojate geležies papildus, pabandykite gerti apelsinų sultis, kad padidintumėte geležies pasisavinimą. Taip pat verta paminėti, kad vartojant geležies preparatus yra keletas nemalonių šalutinių poveikių, įskaitant skrandžio skausmą, vidurių užkietėjimą, viduriavimą, rėmenį, pykinimą ir juodas išmatas. Tačiau šių simptomų galima nesunkiai išvengti sumažinus priedo dozę. 

Trumpas.

Geležies stokos anemija yra labiausiai paplitusi anemijos rūšis visame pasaulyje. Vieni žmonės jaučia šiuos simptomus, o kiti – ne. Viskas priklauso nuo ligos sunkumo.

Bendrieji požymiai ir simptomai yra nuovargis, blyški oda, pastebimas širdies plakimas, galvos skausmas ir galvos svaigimas, dusulys, sausi ir pažeisti plaukai ir oda, skausmingas arba patinęs liežuvis ir burna, neramios kojos ir trapūs šaukšto formos nagai .

Geležies trūkumą gana lengva gydyti laikantis geležies turinčios dietos ar papildų.

 Mary Jane Brown, PhD, MD (JK), 2017 m. rugpjūčio 12 d.

Atsakomybės neigimas

Šis tinklaraštis nėra skirtas diagnozei, gydymui ar medicininėms konsultacijoms teikti. Informacija šiame tinklaraštyje pateikiama tik informaciniais tikslais. Dėl bet kokių medicininių ir su sveikata susijusių diagnozių ir gydymo kreipkitės į savo gydytoją. Šiame tinklaraštyje pateikta informacija neturėtų būti laikoma pasikonsultavimo su gydytoju pakaitalu. Šio tinklaraščio straipsniuose pateikti teiginiai apie konkrečius produktus nėra patvirtinami dėl ligų gydymo, diagnozavimo ar prevencijos.

Ar jums patiko šis įrašas?
0
0
Straipsnio komentarai
Nėra atsiliepimų
Pridėkite savo apžvalgą

Atsiliepimai bus rodomi po moderavimo.