Facebook Pixel

Švarus valgymas: kelias į sveikatą ar rizika?

Švarus valgymas: kelias į sveikatą ar rizika?

Ketogeninė dieta, žalio maisto dieta, veganizmas – šiais laikais yra daug įvairių mitybos rūšių, kurias dažnai propaguoja įžymybės ir visuomenės veikėjai. Viena iš naujausių tendencijų yra švarus valgymas, kurį mėgsta tokios įžymybės kaip Gwyneth Paltrow ir Halle Berry. Abi aktorės uoliai rūpinasi savo sveikata ir gyvenimo būdu ir tvirtina, kad švari mityba yra jų jaunystės, energijos ir grožio paslaptis. Kas yra švarus valgymas? Kuo tokia dieta gali būti naudinga ir pavojinga? Skaitykite toliau!  

Švari mityba: dieta ar gyvenimo būdas?  

Švaraus mitybos principas pas mus atkeliavo iš Vakarų ne taip seniai, bet jau sulaukė populiarumo visame pasaulyje. Jį ypač mėgsta merginos, kurios nori turėti sveiką spindesį ir būti visada lieknos. Švarios mitybos pagrindas – natūralūs produktai, kurie buvo minimaliai apdoroti ir išvalyti, žalias maistas ir visavertis maistas. Tai yra, jūsų racione turėtų būti daug daržovių, vaisių, pilno grūdo grūdų, augalinių aliejų, rauginto pieno produktų be cukraus, dažiklių ir kitų konservantų. O jei mėsa, tai tik liesa ir ūkiška.

Švarioje mityboje svarbiausia – greito maisto atsisakymas, ribotas perdirbto maisto vartojimas, taip pat maisto produktai, turintys daug konservantų. Žinoma, mažai žmonių yra pasirengę 100% laikytis visiškai švarios dietos. Tačiau čia svarbiausia išlaikyti pusiausvyrą. Uolesni švarios mitybos šalininkai visiškai atsisako pieno ir rūgpienio produktų, glitimo ir duonos gaminių.arba išsivysto vėlyvas kalcio ir geležies trūkumas, avitaminozė ir osteoporozė. Pavyzdžiui, Nacionalinė osteoporozės draugija JK nustatė, kad 20 % jaunesnių nei 25 metų amžiaus žmonių drastiškai sumažina pieno produktų vartojimą arba išbraukia iš savo raciono, o tai netrukus paveiks kaulų būklę ir. dantų. Todėl svarbu įtraukti kalcio, vitaminai ir maisto papildai.

Be cukraus ir traškučiai: sveikas maistas

Jei norite laikytis švarios mitybos principų, valgykite spalvingas šviežias daržoves ir vaisius. Šiuose maisto produktuose esančios skaidulos yra naudingos sveikai žarnyno veiklai. Dieta, kurioje gausu vaisių ir daržovių, taip pat padeda sumažinti daugelio lėtinių ligų, tokių kaip hipertenzija, 2 tipo diabetas, antsvoris ir širdies ligos, riziką.

Iš nesmulkintų grūdų pagamintos košės, salotos ir sriubos yra švarios mitybos pagrindas. Grikiuose ir avižiniuose dribsniuose, avižose, ryžiuose, quinoa yra vitaminų, mineralų ir antioksidantų sandėlis, kuris palaiko virškinamojo trakto, kraujagyslių, širdies ir viso organizmo sveikatą. Vietoj baltos duonos pirmenybę teikite nesmulkintam grūdui arba traškiems duonai.

Kita auksinė švarios mitybos taisyklė – cukraus vartojimo ribojimas. AnotAmerikos širdies asociacijos, moterys neturėtų viršyti 6 arbatinių šaukštelių cukraus per dieną, o vyrai – 9. Tačiau kartu su šia statistika daugelis mitybos specialistų ir gydytojų It cukrų patariama keisti medumi, saldžiais vaisiais ir džiovintais vaisiais. Atsisakydami gaiviųjų gėrimų, pyragaičių ir saldžių kavos gėrimų, dieta taps švaresnė ir saugesnė. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį į produktų, kuriuose yra daug cukraus – sudėtį – parduotuvinius jogurtus, kečupus, padažus, dribsnių pagrindu pagamintus pusryčius.

5 „ne“ švarus valgymas

Pažvelkime į „juodąjį“ maisto produktų, kurie nespalvina švaraus valgymo, sąrašą. Garsi britų mitybos specialistė Katherine Collins pateikia šias rekomendacijas:

  • venkite šaldytų pusgaminių, tokių kaip lazanija, pica, koldūnai ir mėsos kukuliai .
  • Nepirkite perdirbtų maisto produktų, kurie perdirbimo metu prarado naudingąsias savybes. Pavyzdžiui, vietoj marinuotų agurkų pirkite šviežius.
  • Traškučiai, užkandžiai, saldūs gazuoti gėrimai, saldainiai, riebūs pyragaičiai, mėsainiai ir bet koks kitas greitas maistas prieštarauja švarios mitybos principams. Stenkitės jų naudoti kuo mažiau.
  • Stenkitės nepirkti gatavų gaminių, kuriuos galite gaminti patys. Tai ypač pasakytina apie padažus ir padažus. Vietoj majonezo, komercinių padažų ir kečupų naudokite alyvuogių aliejų, citrinų sultis, balzamiko arba obuolių actą.

Gerbiami skaitytojai. , kaip matote Švari mityba – tai ne tik sveika mityba, bet ir gyvenimo būdas. Norint kuo geriau išnaudoti tokio tipo mitybą, svarbu pirkti natūralų, šviežią maistą, valgyti maistą, kuriame gausu baltymų ir vitaminų, o maistinių medžiagų balansą organizme palaikyti naudojant maisto papildus. O dėl geros nuotaikos ne nuodėmė kartais pasilepinti kažkuo skaniu!   

Atsakomybės neigimas

Šis tinklaraštis nėra skirtas diagnozei, gydymui ar medicininėms konsultacijoms teikti. Informacija šiame tinklaraštyje pateikiama tik informaciniais tikslais. Dėl bet kokių medicininių ir su sveikata susijusių diagnozių ir gydymo kreipkitės į savo gydytoją. Šiame tinklaraštyje pateikta informacija neturėtų būti laikoma pasikonsultavimo su gydytoju pakaitalu. Šio tinklaraščio straipsniuose pateikti teiginiai apie konkrečius produktus nėra patvirtinami dėl ligų gydymo, diagnozavimo ar prevencijos.

Ar jums patiko šis įrašas?
0
0
Straipsnio komentarai
Nėra atsiliepimų
Pridėkite savo apžvalgą

Atsiliepimai bus rodomi po moderavimo.