Facebook Pixel

maistas astronautams

maistas astronautams

Spirulina – tai dumbliai, kurie amžinai laimingai gyveno Žemės planetoje šimtus milijonų metų. Dinozaurai nyksta, žmonija vystosi, spirulina išlieka.
Jos ilgaamžiškumo paslaptis – biocheminė sudėtis, apimanti 2000 mineralų, vitaminų, riebalų aminorūgščių ir augalinių fermentų. Spirulinos maistinė vertė kelis kartus didesnė nei kitų sveikų maisto produktų, tokių kaip juodieji ir raudonieji ikrai, eršketo filė, putpelių kiaušiniai ir kt. 1 g dumblių turi tiek maistinių medžiagų, kiek 1 kg daržovių mišrainių.
Keli faktai:
• Baltymai – džiovintuose jūros dumbliuose yra apie 60 % visaverčių baltymų, kurie pranoksta visus kitus augalinius baltymų šaltinius (pvz., ankštinius).
• Vitaminas A – 10 g spirulinos yra tiek pat beta karotino, kiek 10 kg morkų.
Vitaminas B12 – 1 valgomajame šaukšte spirulinos ekstrakto sudaro 300 % paros vertės.
Spirulinos gyvenimas yra sudėtingas ir įtemptas, kaip ir šiuolaikinio miesto gyventojo. Nepaisant to, kad dauguma fermentų, vitaminų ir aminorūgščių praranda savo savybes aukštesnėje nei 50 °C temperatūroje, dumbliai gali lengvai išgyventi iki 60 °C temperatūroje. Ir jei termometras pakyla virš 70 ° C, jis pereina į „miego režimą“, po kurio jis sėkmingai atkuriamas. Tai rodo, kad jame esančios maistinės medžiagos išsaugomos net ir tokioje temperatūroje.
NASA ir Europos kosmoso agentūra rekomenduoja spiruliną kaip pagrindinį maistą ilgalaikiams skrydžiams į kosmosą.

Spirulinos sudėtis ir naudingos savybės

Argininas – išvalo toksinus ir toksinus, didina libido.
Gama-linoleno rūgštis – gerina ląstelių medžiagų apykaitą, skatina epidermio atsinaujinimą ir žaizdų gijimą, apsaugo nuo spuogų atsiradimo ir artrito atsiradimo.
Glutamo rūgštis – stimuliuoja smegenis, yra laikomas geriausiu maistu jų ląstelėms.
Inozitolis – pašalina kancerogenus ir hormonų perteklių, normalizuoja cholesterolio kiekį kraujyje, gerina kepenų veiklą.
Tiaminas – normalizuoja nervų sistemą ir širdies ritmą, rekomenduojama esant padidėjusiam nuovargiui ir nemigai.
Tirozinas – stimuliuoja atjauninimo procesus, neleidžia atsirasti žiliems plaukams.
Fikocianinas – slopina vėžio ląstelių augimą. Spirulina – vienintelis augalas planetoje, kuriame yra šios medžiagos!
Folio rūgštis – dalyvauja formuojant hemoglobiną.
Chlorofilas – valo kepenis, inkstus ir kraują nuo toksinų, toksinų, mažina laisvųjų radikalų poveikį.
stimuliuoja kasą.

Spirulinos tyrimai

Spirulinos mitybos ir gydymo potencialą reguliariai tiria gydytojai ir vaistininkai.
2008 m. mokslo žurnalas „Modern Pharmaceutical Biotechnologies“ pavadino šį dumblį „natūraliausiu maisto šaltiniu“.
2009 m. „Medicininės mitybos žurnalas“ rekomenduojama spirulina širdies ir kraujagyslių sistemos profilaktikai ir gydymui, atkreipiant dėmesį į jos gebėjimą mažinti kraujospūdį ir lipidų koncentraciją. paskelbė teigiamus spirulinos, kaip priemonės, padedančios išvengti aterosklerozės ir sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksnius, tyrimo rezultatus.
2011 m. mokslo žurnalas „Cellular and Molecular Immunology“ kalbėjo apie medikų patirtį, kuri įrodė spirulinos, kaip priemonės pensininkų imuninei sistemai stiprinti, veiksmingumą.
Harvardo medicinos mokykla pažymi, kad spirulina skatina naudingų bakterijų (probiotikų) augimą žarnyne.
O Europos otorinolaringologų draugija patvirtina, kad spirulinos preparatų vartojimas žymiai sumažina sezoninės alergijos simptomus.

Kodėl ir kaip vartoti?

Spiruliną rekomenduojama vartoti:
• Cukraus kiekiui kraujyje sumažinti, įskaitant II tipo diabetą.
• Virusinių infekcijų, įskaitant gripą, kiaulytės, pūslelinės, tymų ir net ŽIV, profilaktikai.
• Valyti ir apsaugoti nuo kepenų toksinų.
• Palaikyti sveiką pH balansą ir užkirsti kelią skrandžio opoms.
Preparatų pavidalu spirulina yra tablečių ir miltelių pavidalu. Gerkite tabletes – patogiau, tačiau milteliuose yra didesnė biologiškai aktyvių medžiagų koncentracija.
Spirulinos miltelių po šaukštą galima dėti į sultis ir kokteilius, salotas, jogurtus ir kitus šaltus gėrimus. Neįmanoma pridėti prie karšto ir, be to, terminio apdorojimo – tokiu atveju prarandama dauguma naudingų savybių.
Svarbu! Spirulinos miltelius galite įsigyti tik iš patikimų gamintojų, nes pigi dumblių gamyba gali būti užteršta sunkiaisiais metalais ir mikrocistinais.
Spirulinoje yra daug vaikeliui naudingų medžiagų, tačiau nėštumo metu ją galite vartoti tik rekomendavus ginekologui.
'

Turinys
  • Spirulinos sudėtis ir naudingos savybės
  • Spirulinos tyrimai
  • Kodėl ir kaip vartoti?
Atsakomybės neigimas

Šis tinklaraštis nėra skirtas diagnozei, gydymui ar medicininėms konsultacijoms teikti. Informacija šiame tinklaraštyje pateikiama tik informaciniais tikslais. Dėl bet kokių medicininių ir su sveikata susijusių diagnozių ir gydymo kreipkitės į savo gydytoją. Šiame tinklaraštyje pateikta informacija neturėtų būti laikoma pasikonsultavimo su gydytoju pakaitalu. Šio tinklaraščio straipsniuose pateikti teiginiai apie konkrečius produktus nėra patvirtinami dėl ligų gydymo, diagnozavimo ar prevencijos.

Ar jums patiko šis įrašas?
0
0
Straipsnio komentarai
Nėra atsiliepimų
Pridėkite savo apžvalgą

Atsiliepimai bus rodomi po moderavimo.