Facebook Pixel

Cinko trūkumo priežastys ir požymiai

Cinko trūkumo priežastys ir požymiai

Trūkstant šio mikroelemento (lėtinės ligos), gali kilti problemų: plaukų slinkimas, budrumo stoka, pablogėjęs skonis ir kvapas. Tai nereiškia, kad cinko trūkumas yra dažnas reiškinys, tačiau kai kurie žmonės gali jausti jo trūkumą. Ir nors elementas nėra iki galo suprantamas, jis tikrai neatimamas. Trūkstant šio mineralo, kyla problemų gaminant naujas sveikas ląsteles ir išsaugant energiją, lytinę ir reprodukcinę funkciją. 

Čia yra tik keletas požymių, pagal kuriuos galite nustatyti cinko trūkumą organizme:

- nepaaiškinamas svorio kritimas

- ilgos negyjančios žaizdos 

- budrumas ir budrumo stoka

- kvapo ir skonio sumažėjimas

- viduriavimas

- apetito praradimas

- atviros žaizdos odoje

Rizikos veiksniai

Cinko trūkumas nėštumo metu yra kupinas priešlaikinio gimdymo ir vaisiaus augimo sulėtėjimo (fizinio ir psichinio). Cinkas užtikrina odos ir kitų organų aprūpinimą maistinėmis medžiagomis, imuninės ir nervų sistemos reguliavimą, būtinas ląstelių augimui ir dalijimuisi. Ne mažiau svarbus yra cinko & nbsp; spermos gamyba, o jos trūkumas gali sukelti vyrų nevaisingumą. Prieš planuojant vaiką, abiem partneriams rekomenduojama peržiūrėti savo mitybą ir atidžiai pasirinkti maistą, kuriame yra daug cinko. Rizikos grupei dažniausiai priklauso kūdikiai, krūtimi maitinančios moterys ir vyresni žmonės, kurių mityba yra ribota. Tačiau nėščiosioms šio naudingo elemento reikia labiau nei kitoms. 

Cinko trūkumo diagnozė

Cinkas linkęs nedideliais kiekiais pasiskirstyti tarp ląstelių, todėl sunku nustatyti trūkumą atliekant paprastą kraujo tyrimą.

Jei gydytojas įtaria cinko trūkumą, jis turi patikrinti kraujo plazmos rodmenis ir nukreipti pacientą kitiems tyrimams. Tai gali apimti šlapimo ir plaukų sruogų tyrimus, kad būtų galima tiksliai išmatuoti cinko kiekį.

Kartais cinko trūkumas yra kitos būklės simptomas. Pavyzdžiui, kai kuriais atvejais mineralas organizme yra perdirbamas, bet nepakankamai įsisavinamas. Nepakankamas elemento kiekis organizme sukelia vario absorbcijos pažeidimą. Gydytojas tikrai žino apie šias subtilybes ir turėtų atlikti papildomus tyrimus, kad išsiaiškintų jo trūkumo priežastis.

Cinko trūkumo gydymas

Cinko trūkumą išgydyti visai nelengva. Pirmiausia reikia pakeisti ar papildyti savo mitybą mineralais turtingu maistu. Pradėkite vertindami, ar jūsų mityboje nėra raudonos mėsos, paukštienos, grūdų, kviečių gemalų, laukinių ryžių ir austrių.

Veganams ir vegetarams sunkiau gauti reikiamą cinko kiekį iš maisto produktų. Arba išbandykite keptas pupeles, anakardžius, žirnius ir migdolus, taip pat kitus maisto produktus, kuriuose gausu cinko.

Tačiau mikroelementas yra labiau prieinamas natūraliuose papilduose ir kaip multivitaminų kompleksų dalis. Jo taip pat yra kai kuriuose vaistuose nuo peršalimo, nors vaisto vartoti negalima, nebent būtų nurodyta. Lengviau nusipirkti papildus, kuriuose yra cinko. „Biotus“ internetinėje parduotuvėje pristatoma daugybė natūralių preparatų su cinku, kurie padės įveikti sveikatos sunkumus ir pagerinti gyvenimo kokybę.

Kada geriausias laikas apsilankyti pas gydytoją?

Daugeliu atvejų cinko trūkumas nėra kritinė situacija. Tačiau nėštumo ir žindymo laikotarpiu, taip pat esant jo trūkumui, iš karto kreipėsi į specialistą, nes mineralas būtinas sveikam vaisiaus vystymuisi gimdoje.

Jei viduriuojate dėl cinko trūkumo, kuris trunka keletą dienų, kreipkitės į gydytoją. Cinkas yra mineralas, kuris padeda žarnynui kovoti su infekcija, o be jo liga paūmėja.

Jei svaigsta galva ar pykina, turėtumėte kreiptis į gydytoją; staigus galvos skausmas, kuris ilgą laiką nepraeina; sąmonės netekimas.

Lengviausias būdas atstatyti cinko trūkumą yra subalansuota mityba ir tinkamai parinkti natūralūs preparatai. Kiekvienas gali išspręsti šią problemą be didelių sunkumų, tereikia pasirūpinti savimi ir patenkinti kūno poreikius.

Medicininė apžvalga iš Debra Sullivan PhD, MSN, RN, CNE , CO, 12017 m. birželio 4 d. AutorėKatherine Watson

Atsakomybės neigimas

Šis tinklaraštis nėra skirtas diagnozei, gydymui ar medicininėms konsultacijoms teikti. Informacija šiame tinklaraštyje pateikiama tik informaciniais tikslais. Dėl bet kokių medicininių ir su sveikata susijusių diagnozių ir gydymo kreipkitės į savo gydytoją. Šiame tinklaraštyje pateikta informacija neturėtų būti laikoma pasikonsultavimo su gydytoju pakaitalu. Šio tinklaraščio straipsniuose pateikti teiginiai apie konkrečius produktus nėra patvirtinami dėl ligų gydymo, diagnozavimo ar prevencijos.

Ar jums patiko šis įrašas?
0
0
Straipsnio komentarai
Nėra atsiliepimų
Pridėkite savo apžvalgą

Atsiliepimai bus rodomi po moderavimo.