Facebook Pixel

Gydomieji riebalai: nepakeičiamų riebalų rūgščių nauda

 Gydomieji riebalai: nepakeičiamų riebalų rūgščių nauda

Visuotinai pripažįstama, kad riebus maistas gadina figūrą ir kenkia sveikatai. Jei mes kalbame apie riebalus, esančius bulvių traškučiuose ar varškės pyraguose, tai neabejotinai tiesa. Tačiau gamtoje yra ir „gerųjų riebalų“, kurie dalyvauja gyvybinėse organizmo funkcijose, palaiko vidaus organų sveikatą, odos, plaukų ir nagų grožį bei jaunystę. 

Kas tai yra esminių riebalų rūgščių tipai? Ar mūsų kūnas juos gamina? Ir kodėl svarbu papildyti  „gerųjų riebalų“ tiekimas? Skaitykite toliau!   

Kas yra nepakeičiamos riebalų rūgštys?

Yra trys pagrindiniai riebalų tipai gamtoje – sočiųjų, mononesočiųjų ir polinesočiųjų. Sotieji riebalai – tai kietieji riebalai, kurie kambario temperatūroje nepraranda formos. Jų yra gyvūninės kilmės maiste –  pieno produktai (sviestas, grietinė, sūris), mėsoje, lašiniuose. Organizmui šių riebalų reikia nedideliais kiekiais, tačiau dideliais kiekiais jie padidina cholesterolio kiekį. 

Mononesotieji riebalai – tai skystieji riebalai, randami augaliniuose aliejuose. Polinesotieji riebalai yra būtini riebalai. Jie būtini normaliai organizmo veiklai. Mūsų kūnas negali jų pasigaminti pats.

Esminės riebalų rūgštys yra  polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurios turi patekti į mūsų organizmą per mitybą ir maisto papildus. Yra du pagrindiniai esminių polinesočiųjų riebalų tipai: alfa-linoleno rūgštis,   yra omega-3 riebalų rūgštis ir linolo rūgštis, omega-6 riebalų rūgštis.

Omega-3 riebalų rūgštys: širdies ir kraujagyslių sveikata 

Mūsų kūnas negali savarankiškai pasigaminti omega-3 riebalų rūgščių, tačiau jos atlieka svarbų vaidmenį sveikam visų sistemų funkcionavimui. Omega-3 rūgštys ypač naudingos širdies ir kraujagyslių sistemai. Evoliucijos eigoje žmonės pradėjo vis dažniau vartoti perdirbtą maistą, saldumynus ir perdirbtus maisto produktus, todėl dauguma žmonių turi omega-3 ir omega-6 pusiausvyros sutrikimą.  

Sunku prekybos centrų lentynose rasti produktą, kuriame nebūtų transriebalų. Šios pavojingos medžiagos didina cholesterolio kiekį ir mažina omega-3 pasisavinimą. Kad atkurtumėte nepakeičiamų riebalų rūgščių pusiausvyrą, turite reguliariai valgyti šalto vandens žuvį arba vartoti natūralius papildus.

Natūralūs omega-3 šaltiniai

Gamtoje yra daug nepakeičiamųjų riebalų rūgščių šaltinių. Ir gyvūninės kilmės produktuose, ir augaliniame maiste yra omega-3:

  • Riebios jūros ir upių žuvys, jūros gėrybės – lašiša, upėtakis, moliuskai ir austrės. Žuvų taukuose yra 2 rūšių omega-3 riebalų rūgščių: DHR ir EPA. 
  • Graikiniai riešutai yra puikus omega-3 riebalų rūgščių šaltinis. Kasdien suvalgę 2–3 riešutus, gausite savo paros dozę nepakeičiamų riebalų rūgščių.  
  • Chia sėklos yra vertingas supermaistas, kuriame yra omega-3, 6 ir omega-6. 9, ir seleno bei skaidulų. Produktas naudingas širdies ir kraujagyslių sistemai, virškinamajam traktui, odai, plaukams ir nagams. 
  • Kanapių sėklos yra puikus omega-3 riebalų rūgščių, baltymų, cinko šaltinis ir liauka. Be to, tai skanus priedas prie salotų, kokteilių ir viso grūdo košių.

Sėklos arba linų aliejus yra sveikas ir vertingas produktas, kuriame yra omega-3 ir omega-6, todėl tai puikus žuvų taukų pakaitalas veganams. Produktas gerina hormonų lygį, palaiko nervų ir širdies ir kraujagyslių sistemų sveikatą. Linų sėklos gali būti vartojamos kaip košės, pagardai salotoms ir desertams. 

Omega-3 iš menkių kepenų ir žuvies mėsos 

Kadangi menkių kepenyse yra didelė žuvų taukų koncentracija, iš jų dažnai išgaunamos omega-3. Kadaise žuvų taukai buvo baigiami natūraliai nutekėti į statinę. Dabar dėl aplinkos taršos šis gavybos būdas yra nepriimtinas. 

Žuvis menkių kepenų aliejus turi būti atliktas gilus valymas, kuriuo gali pasigirti nedaugelis gamintojų. Todėl medikai rekomenduoja rinktis omega-3 iš kelių rūšių žuvų mėsos arba pirmenybę teikti žuvų taukams iš menkių kepenų tik tų gamintojų, kurie naudoja molekulinės distiliacijos technologiją.

Žuvis. aliejus iš žuvies mėsos – tai saugesnis produktas, nes mėsoje, lyginant su kepenimis, nesikaupia toksinės medžiagos. Dietologai rekomenduoja produktą, pagamintą iš kelių rūšių jūrinių žuvų. Geriau vengti plėšriųjų žuvų rūšių žuvų taukų, nes jie organizme sukaupia daugiau sunkiųjų metalų. 

Omega-3 Solgar and Now Foods: molekulinis distiliavimas 

Menkių kepenų aliejus iš Now Foods tiekiamas gelio kapsulėse, kuriose yra 1000 mg medžiagos. Tai yra 100 % saugus produktas, nes įmonė yra viena iš nedaugelio pasaulyje, galinčių pasigirti moderniomis molekulinio distiliavimo technologijomis. 

Triguba galia Omega-3, EPA ir amp; DHA, Solgar, 950 mg yra didžiausia Solgar natūralių polinesočiųjų omega-3 rūgščių koncentracija iš šalto vandens žuvų. Papildas palaiko širdies ir kraujagyslių, sąnarių ir odos sveikatą, kad galėtumėte jaustis geriausiai.

Omega kapsulėsVisas laukinės Aliaskos spektras yra natūralių riebalų iš laukinės lašišos – vieno gryniausių omega-3 riebalų rūgščių šaltinių tarp visų vandenyno žuvų. Šiuose minkštuose geliuose yra 100 % gryno laukinių Aliaskos lašišų aliejaus iš tvariai sugautos lašišos.

Palaikykite savo organizmą „geraisiais riebalais“ – omega-3 ir omega-6 riebalų rūgštimis, papildydami Include. sveikų augalinių aliejų, sėklų, riešutų ir riebios žuvies savo racione. Ir, žinoma, papildykite žuvų taukų papildų iš patikimų gamintojų atsargas. Rūpinkitės savo vidaus organų sveikata, odos, plaukų ir nagų grožiu ir jaunyste. 

Turinys
  • Kas yra nepakeičiamos riebalų rūgštys?
Atsakomybės neigimas

Šis tinklaraštis nėra skirtas diagnozei, gydymui ar medicininėms konsultacijoms teikti. Informacija šiame tinklaraštyje pateikiama tik informaciniais tikslais. Dėl bet kokių medicininių ir su sveikata susijusių diagnozių ir gydymo kreipkitės į savo gydytoją. Šiame tinklaraštyje pateikta informacija neturėtų būti laikoma pasikonsultavimo su gydytoju pakaitalu. Šio tinklaraščio straipsniuose pateikti teiginiai apie konkrečius produktus nėra patvirtinami dėl ligų gydymo, diagnozavimo ar prevencijos.

Ar jums patiko šis įrašas?
0
0